A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Devrimci bir Türk Sufi: Hacı Bektaş Veli

Kategori Kategori: Felsefe | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: Prof.Dr. Şahin Filiz | 08 Aralık 2014 06:14:50

1270, Hacı Bektaş Veli’nin ölüm tarihini gösterir. Yüzyıl olarak düşündüğümüzde 13. Yüzyıl, İslam ve Türk dünyasının tam bir dönüm noktasıdır. Tarih, Batı’nın lehine, İslam dünyasının aleyhine makas değiştirmiştir. Müslümanlar, felsefe ve eleştirel düşünce sayesinde başlatma onuruna sahip oldukları Rönesanslarını yitirirken, Avrupa ise devraldıkları “Küçük Rönesansı” büyütüp “büyük Rönesansı” yaratmışlardır.

Müslümanlar Rönesanslarını yitirip yapay Ortaçağlarının karanlıklarına gönüllü olarak gömülürken, Avrupa, kilise ve din adamlarının doğasında var olan Hıristiyan Ortaçağından kurtulmanın yolunu yine bu çağda tutmuşlardı. Her iki dünya için kader anı, işte Hacı Bektaş Veli’nin doğduğu bu yüzyıldı.

İslam dünyası bu zaman diliminde hem Haçlıların (1096-1291) hem de Moğolların iki taraftan yoğun saldırısı altında kalmıştır. İslam Rönesansı’nı kesintiye uğratıp yaşamına son veren nedenler arasında kuşkusuz bu işgal ve istilaların payı büyüktür.

Selçuklular yerini Osmanlılara bırakmak üzeredir. Hacı Bektaş Veli, Osmanlı değilse de, Yeniçeri Ocağı’nın kurulmasında ilham kaynağı olarak bilinir. Ancak Yeniçeri Ocağını kuran Hacı Bektaş Veli değildir. Çünkü o 1270-71 yıllarında Hakk'a yürümüştür. Yeniçeri Ocağı ise, 1363'te yani Hacı Bektaş'ın ölümünden 90 yıl sonra kurulmuştur.

Yunus Emre, Mevlana Celaleddin Rumi, Sadreddin Konevi, Muhyiddin ibn Arabi gibi sufiler ve filozoflarla ve Baba İshak ve Baba İlyas gibi Türk devrimcileriyle çağdaştır. O, her yönüyle hem zengin hem de çok kritik bir dönemde yaşayan devrimci bir sufidir.

Hacı Bektaş, Anadolu'ya Babai İsyanından sonra gelmiştir. 1200'lü yıllarda Horasan'da doğmuş; 1270'de Sulucakarahöyük'te (bugünkü Hacı Bektaş'ta) Hakk'a yürümüştür.

Hacı Bektaş Veli, özüyle sözüyle bir Türk sufisidir.O, Türk yurdu Horasan doğumludur. Meşrebi, seyru  sülukü, Türk sufizminin Piri olan Ahmed Yesevi'den gelir. Ahmed Yesevi, Aleviler arasında; "Piri Türkistan, "Piri Horasan, "Doksan Dokuz Bin Gaip Erenlerin Piri" olarak anılan bir kişiliktir. İslam öncesi zengin Türk kültürü ve inanç şekillerini belirleyen Şamanizm, Maniheizm, Budizm, Göktanrı, Gökkubbe gibi din ve kabuller Ahmed Yesevi'nin düşüncelerini oluşturuyordu ve bu düşünceleri Anadolu'da İslamiyetle harmanlaşarak Hacı Bektaş gibi erenlerin felsefelerinde Türk'ün İslamiyet'i kendine özgü yorumlama yolunu açmıştı.

IX-XI yüzyıllarda Diyar-ı Rum adını, Doğu Roma İmparatorluğu'nun egemenliğinde alan Anadolu'ya Yesevi, yetiştirdiği dervişlerini göndermiş; İslamiyet'le İslam öncesi Türk düşünce inanç mirasının kaynaşmasını sağlamıştır.  İslam 620 yılında doğdu, ama Türkler, Arap ordularının zalimce, acımasızca katliamı sonucunda ancak 300 yıl sonra kabul etti. İslamiyet'in Türklerle tanıştığı yıllar aynı zamanda Ahmed Yesevi'nin yaşadığı ve inancını yaydığı yıllardı. Ahmed Yesevi, hocası Yusuf Hemedani'nin yolunda Sufi, tasavvufi innaçlar doğrultusunda çevresini irşat etmeye çalışıyordu. Bu inanç ondan sonra yol eri Lokman Parende ve Hacı Bektaş Veli ile devam etti. (Bkz. Cemal Şener, Sorularla Alevilik, Pozitif Y.,İst. 2008)

Ahmed Yesevi'nin İslam'ı yorumlama tarzının temeli insan sevgisine dayalı, eşitlikçi, özgürlükçü bölüşümcü bir anlayışı simgelemektedir. İnancının temelinde insan, insan sevgisi ve saygısı vardır. (Cemal Şener, a.g.e.)

Yesevi Ocağına bağlı Hacı Bektaş'ın seyru sülukünü "Erkanname" oluşturur. Kaygusuz Abdal, daha sonra da Balım Sultan bu tüzüğü geliştirdi. Hacı Bektaş'tan Bektaşi geleneğinin başına Abdal Musa geçti.

Tarikat silsilesini Kutbuddin Haydar, Lokman-ı Serahsi, Ahmet Yesevi gibi büyük Türk şeyhlerine kadar götüren Hacı Bektaş Veli'nin kurduğu Bektaşilik, Türkler arasında gelişerek kavmi geleneğe uymaya çağıran bütün tarikatlar gibi çeşitli unsurlardan karışmış syncretiste (uzlaşmacı) bir mahiyettedir. Onun Kalenderiye, Yeseviye, Haydariye izleri yani, Şamanizmden Yeni Plâtonculara kadar çeşitli mezhep ve mesleklerin türlü türlü kalıntısı hep birliktebir araya gelmiş; bu itibarla onu, Batıni mhiyetteki Babailiğin bir devamı saymak hiç de yanlış olmaz. Hacı Bektaş Veli, İslami ilimlere ve tasavvufi ilkelere tam olarak vakıf bir bilgindir. O devir sufilerine uyarak meydana getirdiği Arapça Makalat-ı Sufiyanesi, önce Sa'duddin adlı bir müridi tarafından nesir olarak ve XIV. yüzyıl sonunda da Hatiboğlu tarafından nazım olarak Türkçe'ye çevrilmiştir. (M. Fuad Köprülü, Türk Edebiyatı Tarihi, Ötüken Y., İst., 1980, ss. 249-250.)

Yesevi tekkelerinde olduğu gibi Bektaşi tekkelerinde de Tasavvufi Türk Halk Edebiyatının büyük bir gelişmeye eriştiğini ve bu akımın ardından gelecek yüzyılların kültür tarihi üzerinde çok derin izler bıraktığını görüyoruz. Mevlevi tekkelerinin Acem kültürüne merkez olmasına karşılık, onlara rakip olan Bektaşi tekkeleri daha çok milli kültür ve halk kitlesinin eğilimlerini göz önüne almışlar ve tasavvufi halk şiirini güçlü bir propaganda aracı olarak kullanmışlardır.(M. Fuad Köprülü, a.g.e., A.yer.)

Hacı Bektaş Veli Neden Devrimci  Bir Türk Sufisidir?

Mevlana'nın anarşist olduğuna ilişkin yazımda, insan ve insan sevgisini Mevlana'nın tasavvufi görüşüne temel teşkil ettiğini belirtmiştim. Hacı Bektaş Veli, Mevlana'nın bir çağdaşı olmak bakımından da benzer düşüncelere sahiptir. Hatta sadece anarşist değil, bir devrimcidir.

Resmi dili bile Farsça olan Seçukluların Türk kültürüne yabancı olmaları karşısında Hacı Bektaşı'ın öğretileri, sufi din yorumuyla Türklere ait bir dini yorumsamacılık geleneğini başlatmıştır.

Türkler ulus bilincini Bektaşilikle fark etmeye başlamışlardır. Selçuklular ve Fatih Sultan Mehmet'ten sonraki Osmanlıların gayri Türk ya da Türk karşıtı kültür politikaları (bu konuda bkz. Çetin Yetkin, İktidara Karşı Türk Direniş ve Devrimleri, Y.A.R., Y.,Antalya 2007 I-II. ciltler), canından bezen Türk kitleleri, milli bir din yorumuna yönelmelerini kolaylaştırmıştır. O yorumların başında, işte Bektaşilik gelmektedir.

Askerlik teşkilatı olan Yeniçeri Ocağı'nın kurulması Bektaşilikten ilham alınarak gerçekleşmiştir. Osman Gazi, Orhan Gazi ve I. Murat'ın Ahi-Bektaşi inançlı olduklarını bazı kaynaklar yazar. Orhan Gazi'nin Yeniçeri Ocağı'nı 1363 yılında Bektaşi tekkesinin duasını aldıktan sonra gerçekleştirildiği bilinir:

Bektaşilikle yakından ilgilenen ve ona sempati duyan bir padişah olan Orhan Gazi devşirme çocuklardan kurulu orduya kutsal bir paye vermek için, bunlardan bir gurubu alarak Hacı Bektaş Veli türbesinin bulunduğu Sulucakarahöyük'e gider. Dergâhı ziyaret eden Orhan Gazi, orada bulunan Pir'e, "Pir hazretleri, yeni kurduğum ocak için sizden hayır duası almaya geldim" diyerek Hıristiyan çocukları gösterir. Hacı Bektaş'taki Pir, elini çocuklardan birinin başına koyarak: "Bunların adı yeniçeri (yeni asker) olsun. Cenab-ı Hak yüreklerini ak, pazularını kuvvetli, kılıçlarını keskin, oklarını tehlikeli, kendilerini daima galip buyursun" diye dua eder.

Yeniçeri duası da şöyledir: " Allah Allah, illallah, baş üryan, sine püryan...kulluğumuz padişaha ayan; üçler, beşler, yediler, kırklar, gül-bang-ı Muhammed, nur-u Nebi, Kerem-i Ali pirimiz, Sultanımız Hünkar Hacı Bektaş Veli demine devranına Hu diyelim, huuuuuu...." (Cemal Şener, a.g.e.)

Hacı Bektaş, böylece askeri alanda bir Türk devrimine ilham vermiş olur.

13. yüzyıldan sonra İslam Rönesansı'nın sona ermesi, İslam'ın koruyuculuğunu üstlenen Türklerin de Arap-İslam yorum tarzına sıkışıp kalması sonucunu doğurmuştur. Oysa Araplar bile İslam'ı yorumlarken İslam öncesi Arap kültüründen kopmamışlardır. Oysa Türkler bu dönemden sonra, Bektaşilikte içerilen İslam öncesi tüm kültür değerlerine ve düşünce birikimlerine yabancılaşmışlardır. Hacı Bektaş Veli'nin düşüncesi, bu yabancılaşmaya karşı bir isyandır. Bu isyanını, Yesevi Ocağından aldığı ilhamla Türk sufiliğini yayarak dile getirmiştir. Babai isyanları ise Türk sufiliğinin ve Türklerin İslam'a kendi açılarından getirmiş oldukları anlayışın başkaldırı şeklinde ortaya çıkmasından başka bir şey değildir. Ancak bu isyanlar bastırılsa da, Hacı Bektaş'ın özgürlükçü, hoşgörülü ve insani tasavvuf geleneği, Anadolu topraklarında hala köklerini korumaktadır.

Hacı Baktaş Veli, Arap-İslam yorumunu kökünden sarsmıştır. Türklerin Anadolu'da hem askerlik teşkilatı hem de manevi donanımlarla kok salmalarını sağlamış; Rum diyarını Türk diyarına dönüştürmüş; Anadolu'ya akın eden Türkmen göçünün ruhani temellerini hazırlamıştır.

Makalat'ı ile o, Arap örfünün asırlarca İslam görünümündeki kuralcı ve baskıcı, kavmiyetçi ve tutucu şeriatına, Türk'ün insancıl, ahlaki ve medeni sufizmini alternatif olarak koymuştur. Avrupa Rönesansı insanla başlamıştı. Hacı Bektaş da Türk Rönesansını yine insanla başlatmak gerektiğine inanıyordu. Çağdaşı Mevlana da aynı meşrep ve görüşe sahip olarak, o da seçkin kesimde Türk sufiliğini yaymayı amaç edindi.

İslam, kendinden önceki kültür ve medeniyetleri yadsıyan bir din değildir. Ancak tarih, İslam'ı, kendinden önceki medeni ve kültürel birikimlerden soyutladıkça hem İslam hem de İslam dünyası çoraklaşmaya terk edildi. Hacı Bektaş Veli, bu çoraklaşma tehlikesini 13. yüzyıl gibi çok erken bir dönemde fark etti. Ve bunun önüne ancak sofiyane bir karşı çıkışla geçilebileceğine inanıyordu. Öyle de yaptı.

Bu mistik isyan, Babailerde kitle isyanına; Yeniçerilerde ordu teşkilatının kurulmasına ve Anadolu'nun Türkleşmesine zemin hazırladı.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 7 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Galip KARAKUŞ { 01 Ekim 2017 06:53:44 }
Sayın hocam;
bileceğiniz gibi Hünkar, yaşamı boyunca Hac'a gitmemiştir. Buna karşın, sürekli "Hacı" olarak anılır ve yazılır. Oysa ön adı, "bilen", "öğreten" anlamına gelen "Hace"dir. Burada lakap olarak kullanılır.
Saygılarımla.
Muharrem Erdugan { 06 Mayıs 2015 09:45:10 }
Avrupalı kendi bilge adamlarını, "FİLOZOF" Olarak adlandırıyor. Bizim Bilge adamlarımız Dinsel bir kimlik yükleme adına, "ERMİŞ, EVLİYA" Olarak sadece İslam dünyasının önderi olarak öne sürülüyor. Oysa ban göre, Felsefi açıdan bakılmalı ve dünyanın tamamına yararlı bilgi ve düşünce sahibi bu değerli Bilgi sahibi insanlarımızı da "FİLOZOF" Olarak öne sürmeli, onları sadece kendimizin değil, tüm insanlık önderi olarak sunmalıyız.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap

Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar Nijer'de ne yapıyor?
GÜNEŞE YOLCULUK
Cumhurbaşkanlığı seçimini reformcu Pezeşkiyan kazandı.
EKŞİ, "ERİK" TADINDA
BİR TUR DAHA

Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
Tayland esrarı yeniden yasaklıyor.
İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK

Dünyanın ekolojik kaynakları haftaya tükeniyor.
Ormanlara yasal haklar verilebilir mi, tüzel kişiliği olan ormanlar var mı?
'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

Kırık Camlar Teorisi
Dünyanın en eski şarabı 2000 yıllık Roma mezarında bulundu
Otizmin arkasından Neandertaller çıktı.
Beynimiz uykuda geleceği tahmin etmeye çalışıyor.
Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.

Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor
Haberleri takip etmeyenlerin sayısı artıyor…
İstanbulluların %44'ü kıt kanaat geçiniyor

"RAHATI KAÇAN" ADAM
GÜZİN'LE
GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR

DEVENİN BOYNU
Çarpık Eğitim
Ziyafet
Kim Aptal, Kim Akıllı
SİVAS

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git