A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Mutlu bir yaşam mı, anlamlı bir yaşam mı?

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Aynur Çağlı | 25 Eylül 2014 06:01:11

Çoğu anne-baba “Tüm dileğim çocuklarımın mutlu olması” derken, çocuklarının idealleri doğrultusunda anlamlı bir hayat yaşamasını dileyene nerdeyse hiç rastlanmaz. Mutluluğun ve anlamlı yaşamın tanımı kişiden kişiye değişirken, yapılan araştırmalar mutluluğun tanımı ile yaşamı anlamlı kılan unsurların bazen örtüştüğünü gösteriyor.

Amerikalı psikolog Roy F Baumeister, hayata anlam katan uğraşların mutluluğun ön koşulu olabileceğini söylüyor. Buna ek olarak bazı insanların sadece mutlu olmak için değil, sonucu ne olursa olsun yaşamlarına anlam katmaya çalıştıklarını vurguluyor. Baumeister, kendisi gibi sosyal psikoloji uzmanı üç arkadaşıyla birlikte 400 kişiyi kapsayan (18-78 yaş grubu) bir araştırma gerçekleştirdi. Ankete katılanlara belli bir tanım verilmeden bir dizi soru yöneltildi.



İnsanların mutluluk ve anlamlı yaşam tanımları benzerlik göstermesine karşın bazı temel farklılıklar gözlemlendi. Birincisi, insanın istediği ve gereksinim duyduğu şeylere sahip olmasıyla bağlantılıydı. İstediğini elde etmek insanları mutlu ederken hayatlarına bir anlam katmadığı, kolay kazanımların güçlükle kazanılanlardan çok daha fazla mutlu ettiği görüldü. Mutlu olduğunu söyleyenler istediklerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak maddi olanaklara sahip olduklarını belirtirken, sağlığın mutlu ettiği ancak yaşama anlam katmadığı belirlendi. Maddi olanaklar açısından kendini iyi hissedenler olanakları arttıkça daha mutlu olduklarını ifade ettiler. Ama bu durumun hayatlarına asla anlam katmadığı anlaşıldı.

Paranın mutluluk getirdiğini düşünmek şu ya da bu kültüre özgü değildir. Değerler karmaşasının yaşandığı, gerçek anlamda yozlaşmış, içten içe yolsuzluğun ve aç gözlülüğün egemen olduğu her toplumda mutluluğun para ile satın alınabileceği zannediliyor. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi. Yılbaşı mesajlarından, doğum günü kutlamalarına varıncaya dek her fırsatta insanlar birbirlerine bol para, bol kazanç diliyorlar. Oysa 30-40 yıl önce paradan söz etmek görgüsüzlük sayıldığından o zamanki mesajlarda böyle bir dilek yer almıyordu. Bazı insanlara göre para hileyle, yolsuzlukla ve zorbalıkla bile kazanılmış olsa mutluluk getirmenin çok ötesinde statü, saygınlık ve güvenceyi beraberinde getiriyor. Ve insanlar mutluluk, maddi rahatlık ve benzerleri adına paraya tapar hale geliyorlar. Atadan kalma “Parayla saadet olmaz” gibi deyişler birkaç harfin yer değiştirmesiyle “Parasız saadet olmaz” şeklini alıyor.

Geçmişi ve geleceği düşünmeden bugüne odaklanan, yaşadığı anın tadını çıkarmaya çalışanlar kendilerini daha mutlu hissederken, geçmişteki sorunlara ve gelecekte olabilecek olumsuzluklara takılanların mutsuz oldukları görüldü. Böyle olunca günü birlik yaşamak mutluluk getirebilir ama bu türden mutluluklar biraz sabun köpüğüne benziyor, çabuk sönüyor.

Yaşanan ana odaklı mutluluğun özelliği geçiçi olması, oysa hayatını anlamlı uğraşlara adayan insanların yaşadığı doyum ve mutluluk çok daha uzun ömürlü oluyor. Bu nedenle anlık ve geçiçi mutluluklar yerine kalıcı mutluluklara yönelmek yaşama gerçek anlamda derinlik katıyor. Mutluluğun dışarıdan geldiği sanılırken gerçek mutluluk insanın kendisinden, hayata yaklaşımından ve olayları ele alış biçiminden kaynaklanıyor.

Tahmin edilebileceği gibi insanın yakın çevresiyle ve toplumla ilişkileri, mutluluğun ve anlamlı yaşamın en belirleyici yanını oluşturuyor. Yalnızlık ve kendini yalnız hissetmek mutsuzluğa yolaçarken insanlara yararlı olmak, topluma katkıda bulunmak insanları sadece mutlu etmekle kalmayıp hayatlarına anlam katıyor. Kişinin insanlığa katkısı hayata anlam katarken, bunun kişiye hissettirdiği doyum belli bir mutluluk getiriyor.

Doyum ile mutluluk her zaman başabaş gitmiyor. Mutluluk hali bireyin içinde bulunduğu ruh halini yansıttığından, örneğin Afrika’daki Ebola salgınını kontrol altında tutmaya çalışan gönüllü sağlık personelinin mutlu olduğunu düşünmek yanlış olur. Tam aksine çok büyük bir özveride bulunarak ve hatta kendilerini aşırı mutsuz hissettikleri halde yardıma koşuyorlar.

İnsanlar giderek daha bireyci, daha bencil ve ben merkezci oluyorlar. Herşeye ne kadar işime yarar, ne kadar fayda sağlar, kazancım ve çıkarım ne olur mantığıyla yaklaşılıyor. Karşılıksız kimse parmağını dahi kıpırdatmak istemiyor. Annelerimiz evde pişen et yemeğinin kokusu yoksul komşuya giderse “ayıp olur, canları çeker” kaygısıyla ya kokuyu engeller ya da komşuya bir kap yemek yollardı. Şimdi herkes bırakın böyle incelikleri, yediğiyle içtiğiyle, arabasıyla ya da eviyle hava basıp, karşısındakini ezmek için fırsat kolluyor. Türkiye’nin sonradan görme zenginleri, bir yandan herkese inanç ya da nasıl para kazanılır dersi verirken, öte yandan cebini dolduruyor. Aç gözlülüğün sınırı kalmadı, bazı insanlar mala mülke, güce ve mevkiye doymak bilmiyor.

Ankete katılanlara çocuk bakımına ne kadar zaman ayırdıkları soruldu. Çocuk sahibi olmayanların çocuk bakmaktan özel olarak zevk almadıkları, bunun kendilerine ek bir mutluluk vermediği gibi yaşamlarına anlam katmadığı gözlenirken anne-babaların tam aksini hissettikleri görüldü. Ankete katılanlardan kendilerini “verici” ya da “alıcı” olarak tanımlamaları istendiğinde, özverili insanların hayatlarını anlamlı buldukları, vermek yerine almayı yeğleyenlerin ise kendilerini daha mutlu hissettikleri belirlendi.

İrili ufaklı tüm topluluklarda bir alanlar, bir de verenler vardır.  Aile düzeyinde de böyledir. Ailelerin bazı üyeleri aşırı sorumlu ve özverili olur, herkesin yardımına koşar, herkesin acısına ortak olurlar. Alıcılar ise bir köşeye oturup herkesten hizmet, yardım, destek, sevgi, saygı ve şefkat bekler. Herkesin ve dünyanın onlara iyi ve mutlu bir yaşam borcu varmış gibi davranırlar. Kimsenin sıkıntısı umurlarında olmaz, çünkü önemli olan onların nasıl hissettiğidir. Böyleleri mutludur, vericiler ise vermekten yorgun düşerler. Alıcılar her zaman mutludur, vericiler mutsuz.

Arkadaşlarına zaman ayıranların mutluluk hissi artarken, hayatlarının daha anlamlı olmadığı anlaşıldı. Ancak sevdiklerine, eşine, çocuklarına, kardeşlerine, anne ve babasına zaman ayıranlar mutluluk bir yana yaşamlarının çok daha anlamlı olduğunu söylüyorlar. İlişkinin derinliği ile doğrudan bağlantılı olan bu durum, sığ ve sıradan zevklerin paylaşıldığı arkadaşlık ilişkilerinde yaşanmıyor. Arkadaş işinize gelmeyince değiştirilebilir ama aileyi terketmek kolay olmuyor. Bazen çok yoruluyor, çabalıyor, karşılığını alamadığınız için öfkeleniyorsunuz ama sorumluluğunuzu yerine getirmenin gönül rahatlığını yaşıyorsunuz.

Hayatı anlamlı hale getiren çabalar çoğu zaman sıkıntı, üzüntü, acı ve bunalıma yolaçarken, mutsuzlukla sonuçlanıyor. Kendisini mutlu ya da çok mutlu olarak tanımlayan insanlar, sorunlardan uzak, kaygısız bir yaşam sürdürüyorlar. Örneğin emekliler, artık iş yaşamının stresinden uzaklaştıkları için kendilerini mutlu hissederken, topluma katkıda bulunamadıklarından dolayı yaşamlarının pek anlamlı olmadığını düşünüyorlar. Öyle gözüküyor ki, mutlu olmak için biraz tuzu kuru olmak, hayatını anlamlı hale getirebilmek için ise sıkıntıyı göze almak gerekiyor. Bu arada yaptığı işlerle kendisini ifade edebilen, kendini geliştiren ve zenginleştiren insanlar hayatlarını anlamlı hale getiriyorlar.

Özet olarak, mutluluk istediğini elde etmekse insanın kendisini ifade edebildiği işler yapması yaşamına anlam katıyor. Bunun doğal olarak kişinin değerler sistemiyle yakından bağlantısı var. Toplumcu ve idealist biri ile bencil ya da dindar birinin değerler sistemi birbirinden çok farklı olabileceği için hayatlarına anlam katan unsurlar arasında ciddi farklar gözlemleniyor.

Araştırmaya göre, anlamlı yaşamların hepsinde bir amaç olduğu görülüyor. Çevresel ve kültürel faktörlerin yadsınamayacağı belirtilirken insanların kendi değer yargılarını yansıtan seçimler yaparak hayatlarını anlamlı hale getirdikleri söyleniyor. Gelip geçici, içi boş mutluluk arayışı yerine her türlü sıkıntıya değen, insanlığa ve dünyaya katkıda bulunan, ne kadar küçük olursa olsun akıllı, onurlu ve anlamlı seçimler.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 5.5 / 4 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







YILMAZ GÜNEY’E DAİR ekitab
Dünya Sağlık Örgütü: Yeni Kovid-19 varyantı ölümleri arttırabilir.
Yazarlarımızdan Sevgili Aykut Yazgan’ı kaybettik
Yurt dışına göç eden Türk vatandaşları: 2022'de son 7 yılın rekoru kırıldı
Milyonlarca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bilgileri bir internet sitesinde!

Türkiye’de 21 yılda 15 bini aşkın arazi, 289 bini aşkın konut ve işyeri yabancılara satıldı
FRANSA İKTİDAR CEPHESİ DERSLERİ HAL VE GİDİŞ: SIFIR
YA HABİBİ... BURASI FRANSA: NANTER’DE BİR POLİS BİR ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ... NAHEL M. 17 YAŞINDAYDI...
Kahovka barajının yıkılmasının vahim sonuçları
Katar Gate: AP'deki rüşvet skandalında Türkiye bağlantısı

Birleşmiş Milletler’den 48 ülke için korkutan rapor
Daron Acemoğlu: Türk halkını zor günler bekliyor
Türkiye’de yıllık et tüketimi 10 kg dan az
Çin Alman otomobillerini tahtından ediyor.
Acemoğlu: 15 yıl Türkiye için fırsat penceresi bunu harcarsa sonu trajik olur

ANA(KADIN)LARIN SESİ
Dünya genelinde kanser vakalarında büyük artış
İnsan vücudu ne kadar sıcağa dayanabilir?
Para, Bir İnsanı Elit Yapar mı?
2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda rekor bekleniyor

"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN
GREV HAKKI TARTIŞILIYOR, TANINIYOR
“İŞÇİLER SAHAYA İNMELİ”, BÜLENT ECEVİT’LE SÖYLEŞİ

SABİTESİZ GÖRECELİ OLABİLİR Mİ?
Ana gibi yar, Anadolu gibi diyar olmaz
HÜMANİZMANIN KANITLANMASI
YABANCILAŞMA
GERÇEK FELSEFE

Kuzey Denizi'nde sızıntı korkusu
AKBELEN ORMANI DİRENİYOR
Akbelen Ormanı'ndaki çevre direnişi
WMO aşırı sıcaklarda kalp krizi ve ölüm uyarısında bulundu
2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebilir

Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu

'Kayıp sekizinci kıta' Zelandiya ilk kez nasıl haritalandırıldı, sonuçları ne olabilir?
İnsanların ataları 'yeryüzünden silinme noktasına gelmiş olabilir'
Buz adam Ötzi Anadolulu çıktı
Güneş fırtınaları bizim için ne anlama geliyor?
Eratosthenes MÖ 3. Yüzyılda dünya'nın çevresini nasıl ölçtü?

Dünya cinsiyet eşitliği konusunda ne durumda?
Türkiye Avrupa’da lider, dünyada 14. Sırada
Türkiye'de su krizi araştırması yayımlandı
Suudi Arabistan yüzlerce göçmeni öldürdü
Yalan haberlere neden inanıyoruz?

Göbeklitepe'deki son keşifler ne anlama geliyor?
AYKUT YAZGAN’I OKUMAK
Megapik “Yeniden” adlı kitabın yazarı Dr. Meltem Hınçal ile bir söyleşi....
Mektub var, Ragip Duran’dan
Türkiye’de farkında olmak ya da olabilmek...

BOTAN ÇAYI
7 Harika
Bir Yabancı Gibi
SOKRATES
EFLATUN

Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Antik Çağlarda Kendi Memleketlerine Karşı Savaşan Paralı Askerler
Sümer Atasözleri ve Özdeyişler
Museviliği benimsemiş tek Türk devleti : Hazarlar


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git