AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’de sadece beş tane bulunan ‘helal otel‘lerin sayısının 2014 itibarıyla 75'e çıktığı belirtildi. ‘İslami’, ‘tesettür’, ‘muhafazakâr’, ‘alternatif’ adıyla hizmet veren otelleri Milliyet’teki köşesine taşıyan Güngör Uras, bu otellerin toplam yatak kapasitesinin 40 bine yaklaştığını yazdı. Uras, “Önceleri sadece Antalya, Alanya, Aydın, Çeşme bölgelerinde faaliyet gösteren tesisler artık İstanbul, Balıkesir, Yalova, Düzce, Sakarya, Kocaeli gibi illerde de hizmet veriyor.
Çeşme’de 7, Bodrum’da 4 ‘Helal otel’ var.
Yalova ve Alanya ise 9’ar tesisle ilk sırada geliyor” ifadelerini kullandı.
‘Yıldız’ yerine ‘hilal’ kullanılıyor
Otellerin müşterileri çoğunluklar Türkiyelilerden oluşurken son zamanlarda Almanya, Belçika, Fransa ve Danimarka gibi ülkelerden de ziyaretçiler gelmeye başladı. Uras, “Ama Arap ve diğer Müslüman ülkelerden bu otellere gelenler çok az” diye yazdı.
Uras, bu işletmelerde otellerin değerini belirleyen yıldızlar yerine ‘hilal‘ kullanıldığını da aktardı.
“‘İslami oteller’ yanında ‘Helal turizm” adıyla hizmet veren tesislerin artması üzerine Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ‘helal otel’ şartlarını belirledi” diyen Güngör Uras, bunları şöyle özetledi:
- Televizyon yayınları ayarlanıyor, camiye servis kaldırılıyor
- Açık veya kapalı yüzme havuzlarının tek olması durumunda, erkek – kadın dönüşümlü olarak kullanabilmeye dönük önlemler alınmalı.
- Kuaför, SPA, masaj hizmeti hemcinsler tarafından sunulmalı, İslami değerlere uygun olmalı.
- Oteldeki tüm tuvaletlerde suyla taharet imkânı sağlayacak donanım bulunmalı.
- Ödemeli TV yayınlarında İslam’a aykırı yayın olmamalı, internette aile filtresi uygulanmalı.
- Cuma namazı otel mescidinde kılınmıyorsa, yakındaki camilere ulaşım için yeterli servis imkânı sağlanmalı.