A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Senfoni ile İlahiler

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: Deniz Günal | 19 Ocak 2008 14:43:49

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) ile İnternet'de tanıştım. Görüntükutusunda izledikten sonra dilimden düşüremediğim, "Güzel Aşık Cevrimizi"in yorumlarını arıyordum. Youtube'da, ÇDSO'nun bir dinletisinden konmuş çekimi buldum. Tam yüreğimden vuruldum.

O günden beri, bu güzel ilahiyi başka hiçbir biçimde dinleyemeyeceğimi biliyorum. Yine o gün, ÇDSO’nun youtube’a konmuş ‘Senfoni ile İlahiler’ dinletilerinden diğer ilahileri de bilgisayarıma indirdim. Gün boyunca ara ara dinliyorum. Bana güç, enerji, sevinç veriyor.





Bir gün ülkemizin tüm kentlerinde, Senfoni ya da Oda Orkestralarının kurulacağını,  klasik müziğin çok sevileceğini, halkımızın günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçasını oluşturacağını düşlüyorum.

Neden mi?

Müzik yaşamın büyüsünü, bin bir hazzını hüzünlerle, hazlarla  içimize işliyor. Çok sesli müzikse  her dinleyişde yeni keşifler, heyecanlar sunuyor. İnsan aklının, insanlık serüveninin birikimlerinin tüketilemez hazinesini önümüze seriyor.


Bu hazinenin kapısı hep aralık. Girmek için biraz itmek gerekli. Bizi tüm yaşamımız boyunca yalnız bırakmayacak, olağanüstü keyifler sunacak, paylaştıkça çoğalan o hazineyle karşılaşmak için! Güzelliğin değerini bilmek, hep onu aramak, onu yaratmayı arzulamak için!

OCAK 2008
 
 


Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Genel Müzik Direktörü  E.Güven Yaşlıçam ile yaptığımız kısa bir söyleşiyi okuyabilirsiniz aşağıda.


Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, "güzel aşık cevrimizi", "sordum sarı çiçeğe", "şol cennetin ırmakları" gibi çok sevilen, tanınan ilahi ve nefesleri klasik müzik anlayışıyla yorumlayarak seslendirdi. Bu yorumların hem klasik müziğe hem de kültürümüze birer armağan olduğunu düşünüyorum. Böylesi bir çalışmaya hangi duygu ve düşüncelerle yöneldiniz? 

Öncelikle şunu söylemek isterim Senfoni ile ilahilerin yaratıcısı  Oğuzhan BALCI dır. İlahilerimizin orkestra düzenlemelerini bizzat kendisi yapmıştır.

Adana’ya ve Türkiye’ye  büyük hizmetlerde bulunmuş Hacı Ömer Sabancı’yı ölümünden bu zamana kadar her yıl onun anısına gerçekleştirdiğimiz konserlerimizle anıyoruz. Senfoni ile ilahiler fikri de bu nedenle ortaya çıktı.Eser birkaç yıl önce ilk olarak İstanbulda çalındı. Biz de eserin adana da daha yeni düzenlenmiş haliyle ilkini gerçekleştirdik.Tabi ki kendi duygularımızı taşıdığımız ilahileri çalmak, en az diğer klasik müzik eserleri kadar bizlere haz verdi. Yıllardır tek sesli olarak dinlediğimiz bu ilahileri çok sesli olarak orkestra ve opera koro sanatçılarından olaşan bir toplulukla seslendirmek gerçek anlamıyla büyük bir zevk ve duygu seli.

 
Nasıl bir çalışma içinde bu yorumları gerçekleştirdiniz? Bu çalışmalarınızda karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi?
 
Bu eserlerin seslendirileceği konserin planını konser yapılmadan bir sene önce kararlaştırdığımız için büyük zorluklarla karşılaşmadık. Ama; sanatseverlerimize eseri en iyi şekilde sunabilmek ve o ilahi duyguyu tam anlamıyla hissettirebilmek için her gün koro ve orkestra ile ayrı çalışma yapıldı. Çalışmalarımızın bir bölümü orkestramızın bağlı bulunduğu Adana’da  bir kısmı ise koronun asıl çalışma bölgesi olan Mersinde gerçekleşti. Bu da bedenen biraz yorucu oldu.


Bu çalışmalarınızı bir CD halinde yayınlayarak daha çok sanatsevere ulaştırmanız olanaklı mı? -ne yazık ki, yalnızca youtube dan ulaşabiliyorum yorumlarınıza. İnternet üzerinde yaptığım araştırmalarda bir CD izine rastlamadığım için bu soruyu soruyorum.-

Senfoni İle İlahiler konserimizin  demo dvd si elimizde mevcut. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Devlet Kurumu olduğumuz için bu dvd yi satış amaçlı çoğaltmanın bazı prosedürleri var.Şu anda dvd için bağlı bulunduğumuz bakanlıktan onay bekliyoruz, bir aksilik olmazsa bu yorumu da daha geniş kitlelere sunmak istiyoruz.

 
Çalışmalarınızın, çıkış noktasından başlayarak aşama aşama birer belgesel halinde hazırlanması, hem çok eğitici olur hem de sanatseverlere çok keyifli, aydınlatıcı bir izlence sunabilir. Bu tür planlarınız var mı? 

Aslında bizler amacından sapılmadığı sürece her türlü fikre açığız,neden olmasın. İki saatlik bir konserin hangi aşamalardan geçerek sanatseverlerin beğenisine sunulduğu  herkesin merakını cezp eder. Şu an böyle bir niyet yok ama belgesel nitelikli bir çalışma belki ileride olabilir.


Anadolu ezgilerini, türkülerimizi de klasik müzik içinde yorumlama                          çalışmalarınız olacak mı?

Bu gibi çalışmalar kompozitörlere bağlıdır biraz da.Ulvi Cemal ERKİN ve bunun gibi Türk bestecilerimizin yapmış olduğu bazı eserlerde Anadolu ezgilerine rastlanır. Köçekçe bunlardan en bilineni.Bu gibi eserler yaratıldıkça ,Türkiye’deki her orkestra bu eserlerin icrasını yapar.


Çok yeni kurulmuş bir orkestrasınız. karşılaştığınız temel sorunlar nelerdir?

Cumhurbaşkanlığı,İstanbul ve İzmir devlet senfoni orkestralarından sonra kurulan İlk orkestrayız. En temel sorunumuz kadromuzun eksik olmasıydı onu da geçen yıl ve bu sene açılan stajyer sanatçı sınavları ile bir nebze olsun atlattık. Ama daha tam anlamıyla problemimiz çözülmüş değil. Kadro problemimizden başka önemli bir problem yok, olanlar da zamanla halledilebilecek ,çözümü olan problemler.

 
Adanalı sanatseverlerin, özellikle de öğrencilerin dinletilerinize katılma oranı tatmin edici mi? Daha fazla katılım sağlamak için ne tür çabalarınız var?

Konserlerimizi Cuma ve Cumartesi olmak üzere hafta da iki gün gerçekleştiriyoruz.Adana halkının konserlerimize olan ilgisi iyi.Tabi bu oran dönem dönem değişiyor.Ama bizler iyi den ziyade çok iyi demeyi isterdik. Küçük büyük herkesin bu gibi konserleri takip etmesi bizleri mutlu eder fakat  öğrenci katılımlarının daha çok olmasını isterdik. Dershane,özel ders,kurs arasında oradan oraya koşturan öğrencilerin katılımı bizim istediğimiz oranda değil. Bizler bu konuda boş durmuyoruz ilk,orta ve lise öğrencilerine eğitim konserleri, çeşitli kurum ve kuruluşlarda, üniversitelerde anlatımlı konserler gerçekleştiriyoruz. Her geçen yıl katılım oranı yükseliyor.Yükselmeye devam edecek. 


Sevgili E.Güven Yaşlıçam’a ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasına bu söyleşi için teşekkür ediyorum.




Adana’lı klasik müzik dinleyicileri, orkestra ve dinletileri ile ilgili bilgileri http://www.cukurovasenfoni.org/ sitesinden edinebilir.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 4 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Serdal Cinar { 20 Ocak 2008 05:12:10 }
Deniz hanim merhaba
Bu eseri bize dinlettiginiz icin size ve emek veren herkese tesekkur ediyorum. Ancak bu eser bir ilahi degil, Pir sultan Abdal''in bir deyisidir. Alevi onderlerine ve yola girmek isteyenlere karsilasabilecekleri kural ve guclukleri anlatiyor. Ikincisi sah beyitte dedigimiz eserin yaraticisini soyleyen son beyitin koparilmasini cok yanlis buluyorum. Eger bu bilincli degilde kisaltmak amaciyla yapiliyorsa son beyit olmamali. Elbette bunlarin muhatabi siz degilsiniz. Ben yalnizca okuyucuya belki yardimci olur diye dusundum. Saygilar. Serdal Cinar
nihat ziyalan { 19 Ocak 2008 23:18:07 }
SAGOLASIN

gerceklestirdigin bu soylesiyle dogdugum kentin nabzini tuttum sayende.

sagolasin deniz kizi.

merak ettigim bir konu var: sevgili ferruh uykusuzluga serbetli. ustelik heybetli biri. sense ufakligin tekisin.

ne zaman uyuyorsun deniz? kendine acimiyorsan coluguna cocuguna aci.

bu guzel soylesi icin tesekkurler.

nihat abin
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

Rusya: İngiltere'ye ait hedefleri vurabiliriz
AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!

İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git