Mustafa Kemal'in doğduğu Osmanlı kenti Selanik Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanların içiçe yaşadığı bir kentti. 1885 nüfus sayımına göre Selanik Merkezde bulunan 46 Türk mahallesindeki 30 bin Müslüman, 16 Yahudi mahallesindeki 45 bin Yahudi'nin yanısıra 12 Rum ve 1 Frenk mahallesinde de 13 bin nüfus yaşıyordu.
Böyle bir kentte doğan Mustafa Kemal’in dinci medyada Selanik’te zaten aslında Musevi olan sahte Müslümanların çok olduğu, Atatürk’ün Yahudi kökenli olduğu, Musevilikten dönme bir Sabetayist olduğu iddiaları var. Hangimiz 5 kuşak 10 kuşak önceki ceddimizi biliyoruz? Eğer Mustafa Kemal Yahudi kökenli ise Yahudilere büyük bir minnet borcumuz var demektir
Milliyetçilik Fransız devriminin ardından orman yangını gibi tüm Avrupa’ya yayıldı. Ama milliyetçilik çok kez ırkçılığı da beraberinde getirdi. Daha 1860-70’lerde Francis Galton “eugenics” diye bilinen ırk arıtımı kuramlarını koymuş ve ırkçılığın temelini atmıştı. Irk sözcüğü bugünkü olumsuz tonlarını taşımıyordu. Avustralya yakın zamana kadar açıkça yalnızca beyaz ırktan göçmen alıyordu. Mehmet Akif gibi inançlı bir Müslüman dahi İstiklal marşında “kahraman ırkıma bir gül, ne bu şiddet bu celâl” sözlerini kullanmaktan kaçınmıyordu.
Genç Mustafa Kemal’in trene binip askeri liseye gitiiği Manastır, bugünkü Bitola kenti de Selanik’ten farksızdı ve 3. Ordu orada konuşlanmıştı. Abdülhamid’e karşı Meşrutiyet yanlıları Manastır’da yoğunlaşmıştı.
1832’de Yunanistan bağımsız bir kırallık oldu. Tüm Avrupa’yı saran milliyetçilik duygularının Osmanlı aydınlarını etkilememesi de olanaksızdı. İttihat Ve Terakki Cemiyetin temeli 1893′te gizli olarak, «Terakki ve İttihat Cemiyeti» adı ile İstanbul’ da Askeri Tıbbiye Mektebi öğrencileri tarafından atılmıştı ve Namık Kemal, Ziya Paşa, Ali Suavi ve arkadaşlarının 1865’te kurdukları Yeni Osmanlılar Cemiyeti’nin bir anlamda devamıydı.
Yeni Osmanlılar veya Genç Osmanlılar batılılarca Jöntürkler diye adlandırılan gruptu. Bu grup 1876’da Mithat Paşa’nın anayasasıyla I. Meşrutiyetin kurulmasında önemli bir rol oynamıştı.
Henüz harbiyedeyken vatanın tehlikede olduğunu görmekte ve Mustafa Kemal, subay arkadaşları ile beraber Şam’da Vatan ve Hürriyet adlı bir örgüt kuruyor ve yakalanıp Taşkışla’da bir süre tutuklu kalıyor. Selanik’e dönerek bu örgütü artık «İttihat ve Terakki» adını almış olan bu cemiyetle birleşmesinde rol alıyor.
İttihat ve Terakki, yani Birlik ve İlerleme Partisi 1908’de Abdülhamid’i meşrutiyet ilan etmeye zorluyor ve Anayasa ilan ediliyor. 1909’da Avcı Taburlarının konuşlandığı Topçu Kışlasında başlayan ve İngilizlerin kışkırttığı şeriatçı 31 Mart isyanı Selanik’ten gelen Hareket Ordusu tarafından bastırıldığında Mustafa Kemal kurmay başkanı olarak şeriatçılarla ilk kez yüz yüze gelmiş oldu.
Hareket Ordusu 2. Süvari Fırkası kurmayı da 1940 yılında topçu kışlasını yıktırıp yerine Gezi Parkını yaptıran İsmet İnönü idi.
İlgili bağlantı :
75 yıl sonra – 1.Bölüm