A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

aydın

Kategori Kategori: Felsefe | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Aykut Yazgan | 08 Ocak 2008 15:08:43

15 ağustos 1995 tarihinde cumhuriyet gazetesinde "aydın" üzerine başlatılan sütunlarası tartışmayı bir takım garip duygularla ve fakat çok sıkı bir şekilde takip etmiştim. aslında takip edebilmek için daha çok izlemiş veya iz sürmüş de diyebilirim. çünkü olaya hangi kalemşörün hangi sütunda ne gün hangi saatte ve nasıl yaklaşacağı hiç belli olmuyordu.

daha da kötüsü; ser levhasında "aydın" lakırdısı geçmeyen makalelerde ve ilgi alanı pek "aydın" olmayan köşe yazarlarının sütunlarında bile bir “aydın” tartışmasının kırıntılarına rastlamak mümkündü.

hal böyle olunca cümle sezar'ların hakkını sezar'lara verebilmek için zorunlu olarak bütün cumhuriyet'de iz sürmek farz oldu. bu uğraş bazen de pazar günlerinin daha keyifli öğleden evvellerine kalıyor. sol tarafta bir bardak çay, yerde tarih sırası ile bir haftanın birikmiş bütün cumhuriyet'leri, kucakta bir önceki cumartesi nüshası, sağ elde bir makas, pür dikkat "aydın" avına çıkıyordum.

artık şansım yaver giderse kesilmiş üç beş nadide köşe yazısını bir hayli kabarık olan "gazete kupürleri dosya" mın bir yerine "15 ağustos aydın polemiği" ismi altında biriktirip yerleştiriyordum. ve kendi kendime “galiba bu gidişle yalnız bu küme için ayrı, özel ve şişkince bir dosya gerekecek” diyordum.

çünkü tartışma, nostaljik diyemeyeceğim ama, biraz hüzünlü, biraz efkarlı bir osmanlı/şark özlemi ile üstad atilla ilhan'ın "hangi batı"sında bile yakalayamadığı bir batı arasında sanki sonu gelmeyecekmiş gibi gidip geliyordu.

herhalde sıra "aydına" da gelir diye sabırla gazetede iz sürmeye ve kupür avlamaya devam ediyordum.

evvel zaman içinde peyami safa, nazım hikmet, ahmet emin yalman, hüseyin cahit, zekeriya sertel, yusuf ziya ortaç ve daha aklıma şu anda gelmeyen bir çok yazarın başlatıp da bir türlü bitiremedikleri, okunurken bir başka tad, başka bir lezzet alınan polemikleri hayal meyal hatırımda.

kıran kırana ve fakat o zamanlar var olan “edebiyat” denilen bir san’atın ve “terbiye” denilen insani bir hasletin sınırları içersinde kalan bir tartışma şekli..

diğer taraftan yine o zamanlar halkına halen bir tebaa gibi davranan, (bugün bile bu kötü alışkanlığından bir türlü kurtulamayan) ve sureta onun güvenliği için kendini adeta paralayan devlet ana ve uzantıları ve hempaları bu yazıları daha çok abdülhamitvari bir dikkatle incelerlerdi...

“kariler”[1] daha az...

ve böylece dikkatlerin ciheti devletçe karilere yanlış odaklanması sonucu ki, bunda kimsenin zerre kadar kabahti yoktu (!..) sikleti merkez, tartışılan kimi fikir veya polemiklerden yanlış doğrulara kaydırılınca olan, mesela, "tan"a[2] olurdu, nazım'a[3] olurdu, (safa'ya[4] bir şey yok..), yalçın'a[5] olurdu, adsız'a[6] olurdu...

bunlar ya bir kaç aylığından bir kaç senelere varan “dam”a mahkum olurlardı.
ya da bugün sirkeci’de halen bir heyula gibi dikilmekte olan emniyet binasının tabutluğuna belirsiz bir süre misafir edilirlerdi.

tabii eğer resmi tarihe başvuracak olunursa bu münferit olayların "türk aydın"ı ile ve "o"nun "makus taksiratı" (!..) ve hele hele "polemikleri" ile pek bir ilgisi yok gibi. sureta...

her neyse...

nereden nereye...

hoş bir duygu zaman tüneli içersinde böyle kısa bir yolculuk.

evet.

özelde gazetemde genelde yurdumda herhalde sıra "aydına" salt "aydın" nın kendisinin tartışılması düzeyine de gelinecek diye sabırla iz sürmeye ve kupür avlamaya devam ediyordum.
kimi zaman acaba doğru mu anladım gibilerinden batı (ah bu batı ahh !..) dillerinden birine müracaat edip kimine göre küçük, komik mukayeseler yapıyorum.(iki sözcüğü "karşı be karşı" getirip "karşılaştırmaktansa", "kıyas" edip "mukayese etmek" daha bir hoş).

batıca'dan batıca'ya "intellect"ten türetilmiş bir "entellektüel" ile, doğuca'dan batıca'ya belki de "illümine" olabilecek bir "münevver" arasındaki farkı yakalamaya çalışıyorum.

gerçi batı dediğimiz batı, zamanında kendi batısının bizim doğumuzda kalması hasebiyle, hindi, çini, maçini, japonu, tibeti, rusu, mısırı;
kendi batısının ise batısında kalan maya, inka, aztek, kızılderililer gibi koskoca dev medeniyetlerin beşiklerini, kültürlerini, hazinelerini yağmalamaktan başka onları pek adamdan saymamış.

(şimdi çok sayıyor allah için...)

dünyanın o yönünü bu yönden pek kaale almamış. avrupa'nın merkezindeki üç beş ülkecik ve dört beş kafası çalışan adamla ve yalnız ve yalnız, kendi kafalarından değil, hayır, zaten çok öncelerde varolan değerler silsilesinin üzerine[7] ustaca bina ediverdikleri düşünce sistemleri ile bütün bir dünyanın birdenbire yanan meş'alesi olmuş; dolaysıyla bizimkilerin de koskoca dünyada bu yön ve komşu kıtlığından dolayı alabilecekleri başkaca örnek kültür veya şablon medeniyet ve seçenekleri bulunamadığından - ve koskoca “ertuğrul” da gittiği yerde batıverip o treni de kaçırdıktan sonra - “jön türklerimizin” tenevvür edebilecekleri başkaca kültür sığınağı kalmadığından, bizim için (mecazi veya değil..) batı'nın batı olabileceği tek bir batı kalmış geriye.

yukardaki bağırsak solucanı gibi uzun bu bir tek cümle niye ?

avrupa denilen diyarı küffarda bir "illumination" bir "aufklaerung" olmuş.

neden olmuş ?

iyi mi olmuş ?

kötü mü olmuş ?

nasıl olmuş ?

her ne olmuşsa olmuş. yanlız benim için (yani batıcaya müracaat ettiğimde) "illumine" olanlar, "aufgeklaert" edilenler uzun bir "haaaa !.." çektikten sonra "tenevvür" etmişler.

(yoksa aydınlanmışlar mı desek ?)

bunları yapanlar ise yanlızca kendilerinin değil (hayır bu daha az..) ama rüzgar yıldızının dört bir tarafından savrulup gelen ince zeka pırıltılarını haddi zatında var olan "an" ın (doğal zeka) "anlık" (bellek) bölümüne biriktirip, eleyip, eleştirip, bolca septik ve antiseptik kullanarak oluşturdukları "anlak" (zeka..entellekt..) ile evrensel bir "us" yani analitik aklı oluşturmuşlar.

sanırım "entellektüel" de bunun için.

ama yanılmış da olabilirim.

fakat bunları yapanlar kendilerine ne "illuminateur" ne de "aufklaerer" sıfatlarını takıp takıştırmada bir açmaza düşmemişler hiçbir zaman. hele hele "batı aydınlanması" nın her hangi bir etabında:

-efendim bunların bir kısmı "gerçek grek illuminateur" leridir diğer bir kısmı "sahte cermen aufklaerer" leri, diye bir polemiği ben ne duydum ne de böyle bir tartışmaya şahit oldum şimdiye kadar. –bizim “aydın tartışmasına” kinaye…-

ve işin burasında bizim "aydın" a geldiğimde aklım fikrim bir ışık kaynağı, bir aydınlık; bir kandil, bir gaz lambası veya el feneri gibi aletlerden tutunda dolar'ın arka tarafındaki piramitin içindeki "göz" e isim veren meş'um "illuminati" lere kadar gidip geliyor (bu da illumine'den kinaye).

tabii, diğer taraftan türkçemize yerleştirdiğimiz, tam türkçe karşılığını bulabilmek için bazen amuda kalktığımız, bizim "entellektüel" (!) ile "aydın" arasına zaman zaman koyduğumuz kesin tavırla bizim "entellektüel" imizin onlarınki ile ayni paralelde olup olmadığı da ayrı bir soru.

ya da acaba diyorum kendi kendime şu "aydın", bu bağlamda ve bu anlamda bir "nur" dan çok bir "aydınlık"tan çok bir "entellek"ten çok "aymak" fiiline mi daha yakın duruyor ?

aydığı zaman, aydığı ölçüde mi "aydın" oluyor.

eğer öyle ise, ah.. bir ayabilse !.

20 eylül 95



[1] okurlar
[2] zekeriya sertel’in 1936’da kurduğu iktidara muhalefet eden ve sonunda yine iktidarın kışkırtmaları ile bir takım çapulcular tarafından yakılıp yıkılan gazete
[3] nazım hikmet
[4] peyami safa
[5] hüseyin cahit
[6] nihal adsız
[7] antik grek

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git