TBMM'de bulunan 4 parti ilk kez bir kanun teklifine topluca imza attı. Hiçbir konuda anlaşamayan AKP-CHP-MHP ve BDP'li 12 Grup Başkanvekili tarafından imzalanan teklif ile milletvekillerine yeni haklar geliyor. Vekillere trafikte geçiş üstünlüğü ve ceza muafiyeti, protokolde öncelik, eski vekillere diplomatik pasaport, 12 maaş ölüm yardımı ve süresiz silah ruhsatı geliyor. Maaş ve sosyal haklar da yeniden düzenleniyor.
22 maddeden oluşan kanun teklifi ile, Anayasa ve yasalarla verilen hakların yanı sıra, halen görevde ya da emekli olanlar için de yeni ayrıcalıklar tanınıyor. Milletvekillerine en yüksek devlet memuru maaşı, mali ve sosyal hakları ve bu maaşın yarısı oranında da ödenek biçiminde aylık ücret verilecek. Maaşlar haczedilemeyecek. Bazı kalemler de gelir vergisine tabi olmayacak.
Eski ve yeni vekillerin ve ailelerinin tedavi masrafları da ömür boyu TBMM bütçesinden karşılanacak. Kamuya ait tüm sosyal tesis ve imkanlarından o kurumun en yüksek dereceli personeli gibi yararlanacaklar. Eski ve yeni milletvekillerine süresiz silah ruhsatı da verilecek ve bu ruhsatlar vergi resim ve harçtan da muaf olacak. Temsil niteliği olan görevleri için yaptıkları maraflar da TBMM bütçesinden ödenecek.
Teklif kanunlaşırsa, eski ve yeni milletvekilleri Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerdeki trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı olmayacak. Araçlarına trafikte ceza kesilemeyecek, plakaya kesilenler ise adreslerine değil TBMM’ye gönderilecek.
Vekil araçlarına "Geçiş üstünlüğü" de tanınacak. Veki otoları, ambulans, itfaiye, polis araçları gibi, geçiş üstünlüğüne sahip olacak. Vekillerin protokoldeki sırası da öne çekiliyor. Halen protokolde 22. sırada olan milletvekilleri, Kuvvet Komutanlarının hemen arkasında yer alacak. İllerdeki törenlerde ise Vali'den sonra gelecekler. Törenlerde, emekli vekiller için de yer ayrılacak.
Milletvekilleri görevleri süresince kullandıkları diplomatik pasaporta, eski vekil olduktan sonra da sahip olacaklar. Mevcut uygulamada halen görevdeki milletvekilleri diplomatik pasaport kullanabilirken, parlamento dışı kalanlara "Yeşil" pasaport veriliyor.
Vefat eden milletvekilleri için Ankara’da TBMM tarafından, Ankara dışında ise Valiliklerce cenaze töreni ve organizasyon yapılacak. Ölün eski ve yeni milletvekillerinin ailelerine 12 maaş tur-tarında ölüm yardımı da verilecek.
Kanun teklifine AKP Grup Başkavekilleri Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli, Mahir Ünal, Ahmet Aydın, Ayşenur Bahçekapılı, CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce, Akif Hamzaçebi, Emine Ülker Tarhan, Mehmet Şandır, Oktay Vural, BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imza attı.
Aptalığıma verin ama belki şu soruları sormak da lazım.
Bu tasarı milletvekillerinin oylaması sırasında kaç milletvekili red kullanacak?
Türkiye bu vekillerin harcamalarına daha nekadar dayanır?
Bu milletvekillerinin, eski milletvekillerinin ve tabi yakınlarının halka maliyeti ne?
Acaba diyorum meclisi de özelleştirsek mi?