Antalya'nın Demre ilçesinde Sülüklü sahilinde, rüzgar erozyonuna karşı yıllar önce ağaçlandırılan alandan kaçak kum alımı tepki çekti. Yaklaşık 200 kamyon kum alındığı öne sürülen alanda çok sayıda akasya ağacının söküldüğü belirtilirken, duruma müdahale eden Orman Muhafaza Memurunun ise geçici görevle Akseki ilçesine gönderildiği iddia edildi. "Çölleşme ile böyle mi mücadele edilecek" diyerek yetkilileri göreve davet eden bölge sakinleri ise tepkili.
GÖREVİNİ YAPAN MEMURA SÜRGÜN GİBİ GÖREVLENDİRME
Demre ilçesinde su şebekesi inşaatını sürdüren özel bir müteahhitlik şirketinin Sülüklü sahilindeki kumullardan kaçak kum çektiğini iddia eden vatandaşlar, konuyla ilgili işlem yapmak için bölgeye gelen bir Orman Muhafaza Memurunun, geçici görevle Akseki ilçesine gönderildiğini öne sürüyor. Bir süredir devam ettiği öğrenilen kum alımının, mülkiyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait olan 304 nolu kumul alanda yoğunlaştığı gözlenirken, çok sayıda akasya ağacının da sökülerek tahrip edildiği ortaya çıktı.
'YETKİLİLERİN BİLGİSİ VAR'
Olayla ilgili Demre Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu öğrenilirken, kaçak kum taşıyan kamyon sürücülerinin, kendilerine gösterilen tepkiler üzerine "yetkililerin bilgisi var" dedikleri öne sürülüyor. Demre'de geçtiğimiz aylarda kaçak meşe ağacı kesimi gündeme gelmiş, mühürsüz ve irsaliyesiz meşe odunlarını taşıyan kamyoncular benzer gerekçeyi dile getirmişlerdi.
RÜZGAR EROZYONUNA KARŞI AĞAÇLANDIRILDI
100'den fazla bitki türünün tespit edildiği belirtilen Demre kıyı kumullarında, rüzgar erozyonu yüzünden kumların çevredeki tarlaları işgal etmesi nedeniyle 1950'li yıllarda başlatılan ağaçlandırma çalışmalarıyla yaklaşık 340 hektarlık alan kumun etkisinden kurtarılmıştı. Kıbrıs akasyası, okaliptüs, kızılçam, fıstık çamı ve servi türleriyle ağaçlandırıldırılan alan, 1997 yılında Turizm Gelişim Bölgesi ilan edilerek Sülüklü sahilindeki arazilerin önemli kısmının otel ve tatil köyü yapımı için tahsis edilmişti.
İNSAN ELİYLE DÖRT KUM TEPESİ YOK EDİLDİ
Seracılık faaliyeti, yapılaşma ve çeşitli nedenlerle toplam alanı 102 hektardan 24 hektara, kumul uzunluğunun ise 9 kilometreden 8. 8 kilometreye gerilediği belirtilen Demre kumullarında 1958 yılında varolan 4 kum tepesinin de tahribat sonucu ortadan kalktığı dile getiriliyor. Yaklaşık 60 yıldır kamu kaynakları kullanılarak ağaçlandırılan ve koruma altına alınan bölgedeki kumul tahribatına tepki gösteren bölge sakinleri, "çölleşme ile böyle mi mücadele edilecek" diyerek yetkilileri önlem almaya davet ediyor.
Yusuf Yavuz