Tarihi ve kültürel değerlerini bugüne taşıma çabalarıyla öne çıkan Isparta'nın Yalvaç ilçesi Türkiye'nin sekizinci Sakin Şehri oldu. İtalya'nın Novellara kentinde düzenlenen Cittaslow Genel Kurulu'nda Belediye Başkanı Tekin Bayram'ın Sakin Şehir logosunu almasıyla birlikte Yalvaç resmen sakin şehir ilan edildi.
İzmir’in Seferihisar ilçesinin öncülüğünde başlayan Cittaslow (Sakin Şehir) sertifikası alan kentlere Isparta’nın Yalvaç ilçesi de katıldı. Merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Yavaş Yemek (Slow Food) hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğinden oluşuyor. Dünyanın çok ülkesinden, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasaba ve kentlerin katıldığı bir birliğe Seferihisar’ın önerisiyle başvuran Yalvaç, sakin şehir olabilmek için gerekli olan bir dizi kıstası yerine getirdikten sonra Kırklareli'nin Vize, Ordu'nun Perşembe ilçeleriyle birlikte resmen Cittaslow ilan edildi.
TÜRKİYE’NİN SAKİN ŞEHİRLERİ SEKİZE ÇIKTI
Diğer ilçelerin belediye başkanlarıyla birlikte genel kurula katılan Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, Cittaslow sertifikasını Cittaslow Başkanı Gian Luca Marconi ve Genel Direktör Pier Giorgio Marconi'nin ellerinden aldı. Seferihisar, Akyaka, Gökçeada, Taraklı ve Yenipazar'ın ardından birliğe katılan Vize, Perşembe ve Yalvaç ile Türkiye'deki Sakin Şehirlerin sayısı sekize yükselirken, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde düzenlenecek 2013 Genel Kurulu'nun tanıtımının yapıldığı öğrenildi.
NÜFUSU 50 BİNİN ALTINDAKİ KENTLER İÇİN ‘YAVAŞ FELSEFESİ’
Cittaslow, nüfusu 50 binin altındaki kentlerin üye olabildiği, kentlerin kendi gelenek-göreneklerinin yanı sıra yemek kültürü ve tarihsel kimliklerini korumalarını öngörüyor. Birliğe üye olan kentlerin ve üye adaylarının “Yavaş Felsefesine” bağlı kalmaları ve bu çerçevede hareket etmeleri için belirlenen 59 adet üyelik kıstası arasında; çevre, altyapı, teknoloji, misafirperverlik, farkındalık ve yavaş yemek (Slow Food) gibi başlıklar bulunuyor.
YALVAÇ’IN KÖKLÜ MİRASI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR
Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan Yalvaç, bir süredir yerel kimliğin korunmasını öngören projelerle adından söz ettiriyor. Tarımsal üretimin yanında dericilik, keçecilik ve halıcılık gibi geleneksel el sanatlarının yaşatılmaya çalışıldığı Yalvaç’ın adının ‘resul’ anlamına gelmesi bölgeyi inanç ve kültür turizmi yönünden de cazip kılıyor. Roma döneminde büyük öneme sahip olan Psidia Antiocheia antik kentinin yanı sıra Kudüs’ten Roma’ya yaptığı yolculuklarla Hıristiyanlığın yayılmasına öncülük eden Aziz Paulus’un, İ. S. 46 ve 62 yılları arasında Antiocheia'ya üç kez ziyaret ederek ilk vaazını burada verdiği biliniyor.
Yusuf Yavuz
Fotoğraflar: Yalvaç Belediyesi Arşivi