Evlatlarını andılar, 'Terör örgütü propagandası yapmak'la suçlandılar... 68 kuşağının sembol isimlerinden olan İbrahim Kaypakkaya'yı mezarı başında anan ailesi, "terör örgütü propagandası yapmak ve suçu ve suçluyu övmek" ile suçlandı. Kaypakkaya'nın, 18 Mayıs 2012 tarihinde Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya köyündeki mezarı başında yapılan anması soruşturma konusu oldu.
Samsun Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında, Ankara’dan talimatla ifadeleri alınan ve aralarında CHP Mamak İlçe Başkanı ve 70’e yakın partilinin de bulunduğu 131 kişi arasında, Kaypakkaya’nın ailesi de vardı Kaypakkaya’nın kardeşi Ali Ekber Kaypakkaya ile eşi Yeşim Kaypakkaya savcılığa ifade verdi. Henüz tebligat kendisine ulaşmayan anne Şükran Kaypakkaya, “Bir anne olarak ziyaret etmişim, çiçeğimi koymuşum, İbrahimime ağıtlar yakmışım. Bunun neresi suç anlamıyorum” dedi.
KAYPAKKAYA: SORUŞTURMALAR KÖRLEŞMİŞ BİR İNTİKAMCILIK
İbrahim Kaypakkaya’nın anmasına ilişkin soruşturma başlatılmasına ailesi tepki gösterdi. Soruşturmaları “körleşmiş bir intikamcılık” olarak nitelendiren Ali Ekber Kaypakkaya “savcılıkta her yıl hakkımızda soruşturma dahi açılsa, mezarlarını ziyaret edeceğimizi ve anma toplantılarına katılacağımızı söyledim” dedi.
ALİ EKBER KAYPAKKAYA: TÜRKİYE'DE İNSANLIĞIN TEMEL DEĞERLERİ DEĞERSİZ
ANF’ye açıklama yapan Kaypakkaya’nın kardeşi Ali Ekber Kaypakkaya geçtiğimiz günlerde polis tarafından savcılığa davet edildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Niçin ifadeye çağırıldığıma ilişkin birçok şey aklıma geliyordu da, İbrahim Kaypakkaya anması nedeniyle olabileceğine pek ihtimal vermiyordum. Birçok aydın, yazar ve sanatçıya, içerisinde 'İbrahim Kaypakkaya' sözcükleri geçen cümleler kurdukları ve onun yaşadıklarına ve yaptıklarına dair konuştukları için 'Terör örgütü propagandası yapmak. Suçu ve suçluyu övmek' suçlamalarıyla soruşturmalar açılmış, cezalar verilmişti. Ama bunun ucunun İbrahim'in ailesine kadar dayanabileceğini pek düşünmüyordum. Yanılmışım."
Ali Ekber Kaypakkaya, Türkiye'de "İnsanlığın en temel değerlerinin dahi pek bir anlam ifade etmediğini" söyleyerek, soruşturmayı 'körleşmiş bir intikamcılık' olarak tanımladı.
'ZİYARETE, ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Kaypakkaya, ifade sırasında kendisine anmaya katılıp katılmadığı, yasa dışı slogan atıp atmadığı ve pankart taşıyıp taşımadığı gibi sorular yöneltildiği bilgisini verdi. Kaypakkaya, soruşturma ve davaların İbrahim Kaypakkaya'ya sahip çıkmalarının önüne geçemeyeceğine' vurgu yaparak, "İfademi verirken de anmaya eşim ve çocuklarımla beraber katıldığımı, ninemin, babamın mezarlarının da orada olduğunu; dolayısıyla her yıl hakkımızda soruşturma dahi açılsa, mezarlarını ziyaret edeceğimizi ve anma toplantılarına katılacağımızı söyledim" dedi.
İBO’NUN ADI YETİYOR
Neredeyse İbrahim Kaypakkaya hakkında konuşan ve yazan herkes davalık olmaya başladı. Bu yılın haziran ayında da sanatçı Ferhat Tunç, verdiği konser sırasında Kaypakkaya'ya atıfta bulunan ifadeler kullandığından, 2 yıl ceza almıştı. Geçtiğimiz yıl Bursa’da 24 kişi hakkında “suçluyu övmek” iddiasıyla açılan dava, Dersim'de yine aynı iddiayla 8 kişiye açılan dava da, bunlardan bazıları. Sanatçı Pınar Aydınlar da, 10 ay hapis cezasını Kaypakkaya'dan söz ettiği için aldı.
Kayak : demokrathaber.net