A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

2/B'de afişli kredili satış dönemi!

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | 02 Ekim 2012 03:44:38

Mayıs ayında başlayan 2/B arazilerine ilişkin başvuru süresi 30 Ekim'de sona eriyor. Ancak yaylalardan da yapılaşma haberleri gelmeye başladı. Türkiye'nin en fazla 2/B arazisine sahip olan Antalya'da bugüne kadar yaklaşık 40 binin üzerinde başvuru yapıldığı belirtilirken, satışları daha cazip hale getirmeye çalışan Antalya Defterdarlığı afişli tanıtımlarla kredi kolaylığı sağlandığını duyuruyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Emekli Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kaya, 2/B’lerin yıllar içinde oluşan sosyal bir yara olduğunu belirterek mevcut yasal düzenlemenin bu yarayı iyileştirmekten çok daha da büyüteceğini öne sürdü.

2/B İÇİN ‘CUMARTESİ GÜNLERİ DE AÇIĞIZ’ DUYURUSU

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, 2/B arazilerine ilişkin yaptığı açıklamada, başvuru sürecinin sonuna yaklaşıldığını belirterek bu nedenle oluşan yoğunluk nedeniyle Cumartesi günleri  saat 09 ila 13 arasında da başvuru yapılabileceğini dile getirdi. Taksitli  ve kredili satış olanaklarının ‘tarihi fırsat’ olarak duyurulduğu afişler il ve ilçelere dağıtılırken, Antalya Defterdarı Hidayet Mat,  “2B arazilerinde haksahibi kullanıcıların satın alma başvuru son tarihi 30 Ekim 2012 dir. 2B arazisi kullanıcı vatandaşlarımızın, bu tarihi fırsatlardan yararlanmaları için kalan son 40 günün bitimini beklemeden bir an önce başvurularını yapmaları kendi menfaatlerinedir” açıklamasında bulundu.



BANKALARDAN 2/B KREDİSİ, YAYLALARDA İNŞAAT KAYGISI

2/B için 120 aya kadar varan vade seçenekleriyle kredi vereceğini duyuran Vakıfbank’ın dışında bir çok özel banka da arazilerin ipotek edilmesi karşılığı kredi vermeye başlarken, başvuru süresinin dolmasına sayılı günler kala ülkenin bir çok bölgesinden 2/B arazilerde çarpık yapılaşma haberleri geliyor. 2/B’lere ilişkin yapılaşma baskısının özellikle yaylalarda  kontrolsüz biçimde sürdüğünü dile getiren uzmanlar, bu konuda kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini söylüyorlar. 2/B yasası çıkmadan önce yapılaşma bulunmayan bir çok alanda, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından inşaat faaliyetleri başladığına dikkat çeken uzmanlar, ortaya çıkan manzaranın kaygı verici olduğuna işaret ediyor.

BİNGÖL’DEKİ 2/B GÜNDEME GELMİYOR, ÇÜNKÜ RANTI YOK!

2/B arazilerine ilişkin yaşanan süreç hakkında sorularımızı yanıtlayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Emekli Hukuk Dairesi Başkanı ve Başmüfettiş Mustafa Kaya, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili gelişmeleri yakından izleyen Kaya, 2/B’nin yıllar içinde oluşan sosyal bir yara olduğunu belirterek mevcut yasanın bu yarayı iyileştirmekten çok daha da büyüteceğini öne sürdü. Türkiye’nin en çok 2/B arazisinin Antalya, Muğla ve İstanbul gibi illerde bulunduğunu anımsatan Kaya, “Ancak Bingöl’ün Karlıova ilçesinde de oldukça fazla 2/B arazisi bulunmasına rağmen buralar hiç gündeme gelmiyor. Çünkü buralardaki arazilerin rantı yok. Daha çok sahillerdeki arazilerin gündemde olmasının en önemli nedeni rantının çok yüksek olması” diye konuştu.

BAŞBAKAN’A 2/B RAPORU

2/B yasasının, Anayasa’nın 169 ve 170. maddelerine aykırı hükümler içerdiği görüşünü savunan Kaya, düzenlemenin geçmişte Anayasa Mahkemesi’ne görütülmesi durumunda iptal edilmesinin kesin olduğunu öne sürdü. Yıllar içinde kamu otoritesinin de göz yummasıyla oluşan ilçelerin bulunduğu dile getiren Kaya, İstanbul’daki Ümraniye ve Sultangazi gibi yerleşimleri örnek gösterdi. 2/B yasasını tasarı halindeyken inceleyip bununla ilgili doğabilecek hukuki ve sosyal sıkıntılar hakkında bir rapor hazırlayarak ilgili bakanlıklara ve Başbakanlığa ulaştırdıklarını kaydeden Kaya, “Türkiye’deki çarpık yapılaşma süreci yeni değil. 1997 yılında uygulamaya konulan Milli Emlak ve Gecekondu Islah Projesi (MEGİP) kapsamında da benzeri uygulamalara girişildi. Ümraniye bu açıdan pilot bölge seçildi. Daha sonra 2/B konusu gündeme geldiği dönemde özellikle Antalya bölgesinde yoğun bir karmaşanın yaşandığını gördük. Yasa taslağını incelediğimiz zaman bu düzenlemenin çok tehlikeli olduğunu dile getirdik. Ancak insanların bireysel çıkarlarının peşinde koşmasının yarattığı atmosferde bu yasa çıktı” dedi.

‘KÖYLÜNÜN ALAMADIĞI 2/B’LER TURİZME AÇILACAK ’

Antalya’nın Aksu ve Serik ilçelerinde özellikle kıyıya yakın bölgelerde seracılıkla uğraşan halkın arazilerini kaybetme riskinin gündemde olduğunu keydeden Kaya,  rayiç bedellerin yüksek oluşunun hak sahiplerinin bu arazileri satın almasını güçleştirdiğini belirterek, “Örneğin Aksu bölgesinde 2/B dışındaki bir dönüm ekilebilir arazinin fiyatı 30 bin lirayken, yanıbaşındaki 2/B arazisine 70 ila 75 bin lira gibi rayiç bedel tespit edildiği söyleniyor.  Hatta 60 bin liralık arazilerin bitişiğindeki  2/B’lerin 200 bin lira rayiç bedelle satılacağı dile getiriliyor. Bu çarpıklığın en büyük nedeni bu bölgenin turizm bölgesi olması. Çünkü buralarda tarım yapan köylülerin bu fiyatlarla arazileri alması söz konusu değil. Yasa, öncelikli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na veriyor yetkiyi. Daha sonra da TOKİ ve belediyelere. Bu bölgedeki arazilerin turizm amaçlı değerlendirileceğini düşünüyorum. Antalya’nın doğusundaki sahil bandında yeni turizm destinasyonları yaratma projeleri var. Antalya- Alanya arasındaki kıyı bandında batılı zenginlere yönelik konut projeleri var. Kısacası bu arazileri vatandaşın elinden alıp bu projeler için değerlendirecekler. Bu alanları kara para aklamak için kullanacaklar. Üstelik tapu kaydını ortaya koyunca bu talan yasal olarak ve meşrulaşarak gerçekleşecek. Yabancılara yönelik dolaylı satışlar yaşanacak. Bütün bu işler için TOKİ kullanılacak” diye konuştu.  

HÜKÜMET 2/B’LERİ PARA OLARAK GÖRÜYOR

Afişler hazırlanarak 2/B arazilerin satışının teşvik edilmesini de değerlendiren Kaya, hükümetin bu arazileri para olarak gördüğünü ileri sürerek, “Hangi hükümet gelirse gelsin buna böyle bakacak ancak bir yandan bu arazileri gelir kapısı olarak görürken diğer yandan da ortaya çıkan sosyal yarayı iyileştirmenin de yolları bulunmalı. Ancak mevcut yasanın mantığı bu yaraya merhem olmaktan çok, yarayı daha da azdıracak nitelikte” görüşünü savundu.

2/B’LER HAVUÇ VE SOPAYLA OY DEVŞİRME ARACINA DÖNECEK

30 Ekim tarihinde başvuru süresi dolacak olan arazilerin, 2/B kadastrosu yapılarak işgalcileri tespit edilmiş olanları kapsadığını anımsatan Kaya, henüz kadastro çalışmaları tamamlanmamış olan 2/B’lerle ilgili başvuru süresinin sekiz ay sonra dolacağını belirterek, “Bu konudaki çalışmalar halen sürdürülüyor. Bu da önümüzdeki yıl yapılması planlanan yerel seçimlerin öncesine denk düşüyor. Bir nevi 2/B arazileri, havuc ve sopa taktiğiyle oy devşirme aracı olarak kullanılacak” iddiasında bulundu.

KAMU OTORİTESİ ÇARPIK YAPILAŞMAYA GÖZ YUMUYOR

2/B yasasının tartışmaya başlanmasından sonra yaylalarda ortaya çıkan yapılaşmanın, sürecin yarattığı bir hastalık olduğunu ifade eden Kaya, “ İşgalci konumundaki vatandaşlar ‘bu arazinin benim olduğu belli olsun’ mantığı ile çarpık yapılaşma yoluna gidiyor. Kamu otoritesi de bu duruma çoğu zaman göz yumabiliyor” dedi.

ALANYALI YÖRÜKLER ALMANLARA UZAKTAN BAKIYOR

2/B’lere ilişkin sürecin sosyo-kültürel açıdan büyük sıkıntılara neden olacağını ileri süren Kaya, “Alanya’nın Mahmutlar kasabasında yıllar önce arazisini satan Yörük’ler, şimdi yanıbaşındaki villaya yerleşen Alman’a ya da Hollandalı’ların kurduğu mahallelere uzaktan bakıyor. Yörük kadını hala ineğini sağıyor ama komşusuyla arasında duvar var. Yabancılar Türkiye’den arazi almayı seviyorlar. Çünkü Avrupa’da toprak çok kıymetli. Örneğin İngiltere’de toprak satın almanız mümkün değil, çünkü bütün topraklar kraliçenin mülkiyetinde. Bir çok ülkede de arazi satışı yapılmıyor. Ancak Türkiye bu konuda yaptığı düzenlemelerle kısıtlamaları da kaldırdı.  Türkiye’de yaşanan süreç, kurbanlık koyunun kendisini kesen bıçağı yalamasına benziyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yusuf Yavuz
 

 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.

Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke

Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler
Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten daha fazlasını hak ediyorlar.
Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git