A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

2/B'de afişli kredili satış dönemi!

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | 02 Ekim 2012 03:44:38

Mayıs ayında başlayan 2/B arazilerine ilişkin başvuru süresi 30 Ekim'de sona eriyor. Ancak yaylalardan da yapılaşma haberleri gelmeye başladı. Türkiye'nin en fazla 2/B arazisine sahip olan Antalya'da bugüne kadar yaklaşık 40 binin üzerinde başvuru yapıldığı belirtilirken, satışları daha cazip hale getirmeye çalışan Antalya Defterdarlığı afişli tanıtımlarla kredi kolaylığı sağlandığını duyuruyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Emekli Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kaya, 2/B’lerin yıllar içinde oluşan sosyal bir yara olduğunu belirterek mevcut yasal düzenlemenin bu yarayı iyileştirmekten çok daha da büyüteceğini öne sürdü.

2/B İÇİN ‘CUMARTESİ GÜNLERİ DE AÇIĞIZ’ DUYURUSU

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, 2/B arazilerine ilişkin yaptığı açıklamada, başvuru sürecinin sonuna yaklaşıldığını belirterek bu nedenle oluşan yoğunluk nedeniyle Cumartesi günleri  saat 09 ila 13 arasında da başvuru yapılabileceğini dile getirdi. Taksitli  ve kredili satış olanaklarının ‘tarihi fırsat’ olarak duyurulduğu afişler il ve ilçelere dağıtılırken, Antalya Defterdarı Hidayet Mat,  “2B arazilerinde haksahibi kullanıcıların satın alma başvuru son tarihi 30 Ekim 2012 dir. 2B arazisi kullanıcı vatandaşlarımızın, bu tarihi fırsatlardan yararlanmaları için kalan son 40 günün bitimini beklemeden bir an önce başvurularını yapmaları kendi menfaatlerinedir” açıklamasında bulundu.



BANKALARDAN 2/B KREDİSİ, YAYLALARDA İNŞAAT KAYGISI

2/B için 120 aya kadar varan vade seçenekleriyle kredi vereceğini duyuran Vakıfbank’ın dışında bir çok özel banka da arazilerin ipotek edilmesi karşılığı kredi vermeye başlarken, başvuru süresinin dolmasına sayılı günler kala ülkenin bir çok bölgesinden 2/B arazilerde çarpık yapılaşma haberleri geliyor. 2/B’lere ilişkin yapılaşma baskısının özellikle yaylalarda  kontrolsüz biçimde sürdüğünü dile getiren uzmanlar, bu konuda kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini söylüyorlar. 2/B yasası çıkmadan önce yapılaşma bulunmayan bir çok alanda, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından inşaat faaliyetleri başladığına dikkat çeken uzmanlar, ortaya çıkan manzaranın kaygı verici olduğuna işaret ediyor.

BİNGÖL’DEKİ 2/B GÜNDEME GELMİYOR, ÇÜNKÜ RANTI YOK!

2/B arazilerine ilişkin yaşanan süreç hakkında sorularımızı yanıtlayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Emekli Hukuk Dairesi Başkanı ve Başmüfettiş Mustafa Kaya, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili gelişmeleri yakından izleyen Kaya, 2/B’nin yıllar içinde oluşan sosyal bir yara olduğunu belirterek mevcut yasanın bu yarayı iyileştirmekten çok daha da büyüteceğini öne sürdü. Türkiye’nin en çok 2/B arazisinin Antalya, Muğla ve İstanbul gibi illerde bulunduğunu anımsatan Kaya, “Ancak Bingöl’ün Karlıova ilçesinde de oldukça fazla 2/B arazisi bulunmasına rağmen buralar hiç gündeme gelmiyor. Çünkü buralardaki arazilerin rantı yok. Daha çok sahillerdeki arazilerin gündemde olmasının en önemli nedeni rantının çok yüksek olması” diye konuştu.

BAŞBAKAN’A 2/B RAPORU

2/B yasasının, Anayasa’nın 169 ve 170. maddelerine aykırı hükümler içerdiği görüşünü savunan Kaya, düzenlemenin geçmişte Anayasa Mahkemesi’ne görütülmesi durumunda iptal edilmesinin kesin olduğunu öne sürdü. Yıllar içinde kamu otoritesinin de göz yummasıyla oluşan ilçelerin bulunduğu dile getiren Kaya, İstanbul’daki Ümraniye ve Sultangazi gibi yerleşimleri örnek gösterdi. 2/B yasasını tasarı halindeyken inceleyip bununla ilgili doğabilecek hukuki ve sosyal sıkıntılar hakkında bir rapor hazırlayarak ilgili bakanlıklara ve Başbakanlığa ulaştırdıklarını kaydeden Kaya, “Türkiye’deki çarpık yapılaşma süreci yeni değil. 1997 yılında uygulamaya konulan Milli Emlak ve Gecekondu Islah Projesi (MEGİP) kapsamında da benzeri uygulamalara girişildi. Ümraniye bu açıdan pilot bölge seçildi. Daha sonra 2/B konusu gündeme geldiği dönemde özellikle Antalya bölgesinde yoğun bir karmaşanın yaşandığını gördük. Yasa taslağını incelediğimiz zaman bu düzenlemenin çok tehlikeli olduğunu dile getirdik. Ancak insanların bireysel çıkarlarının peşinde koşmasının yarattığı atmosferde bu yasa çıktı” dedi.

‘KÖYLÜNÜN ALAMADIĞI 2/B’LER TURİZME AÇILACAK ’

Antalya’nın Aksu ve Serik ilçelerinde özellikle kıyıya yakın bölgelerde seracılıkla uğraşan halkın arazilerini kaybetme riskinin gündemde olduğunu keydeden Kaya,  rayiç bedellerin yüksek oluşunun hak sahiplerinin bu arazileri satın almasını güçleştirdiğini belirterek, “Örneğin Aksu bölgesinde 2/B dışındaki bir dönüm ekilebilir arazinin fiyatı 30 bin lirayken, yanıbaşındaki 2/B arazisine 70 ila 75 bin lira gibi rayiç bedel tespit edildiği söyleniyor.  Hatta 60 bin liralık arazilerin bitişiğindeki  2/B’lerin 200 bin lira rayiç bedelle satılacağı dile getiriliyor. Bu çarpıklığın en büyük nedeni bu bölgenin turizm bölgesi olması. Çünkü buralarda tarım yapan köylülerin bu fiyatlarla arazileri alması söz konusu değil. Yasa, öncelikli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na veriyor yetkiyi. Daha sonra da TOKİ ve belediyelere. Bu bölgedeki arazilerin turizm amaçlı değerlendirileceğini düşünüyorum. Antalya’nın doğusundaki sahil bandında yeni turizm destinasyonları yaratma projeleri var. Antalya- Alanya arasındaki kıyı bandında batılı zenginlere yönelik konut projeleri var. Kısacası bu arazileri vatandaşın elinden alıp bu projeler için değerlendirecekler. Bu alanları kara para aklamak için kullanacaklar. Üstelik tapu kaydını ortaya koyunca bu talan yasal olarak ve meşrulaşarak gerçekleşecek. Yabancılara yönelik dolaylı satışlar yaşanacak. Bütün bu işler için TOKİ kullanılacak” diye konuştu.  

HÜKÜMET 2/B’LERİ PARA OLARAK GÖRÜYOR

Afişler hazırlanarak 2/B arazilerin satışının teşvik edilmesini de değerlendiren Kaya, hükümetin bu arazileri para olarak gördüğünü ileri sürerek, “Hangi hükümet gelirse gelsin buna böyle bakacak ancak bir yandan bu arazileri gelir kapısı olarak görürken diğer yandan da ortaya çıkan sosyal yarayı iyileştirmenin de yolları bulunmalı. Ancak mevcut yasanın mantığı bu yaraya merhem olmaktan çok, yarayı daha da azdıracak nitelikte” görüşünü savundu.

2/B’LER HAVUÇ VE SOPAYLA OY DEVŞİRME ARACINA DÖNECEK

30 Ekim tarihinde başvuru süresi dolacak olan arazilerin, 2/B kadastrosu yapılarak işgalcileri tespit edilmiş olanları kapsadığını anımsatan Kaya, henüz kadastro çalışmaları tamamlanmamış olan 2/B’lerle ilgili başvuru süresinin sekiz ay sonra dolacağını belirterek, “Bu konudaki çalışmalar halen sürdürülüyor. Bu da önümüzdeki yıl yapılması planlanan yerel seçimlerin öncesine denk düşüyor. Bir nevi 2/B arazileri, havuc ve sopa taktiğiyle oy devşirme aracı olarak kullanılacak” iddiasında bulundu.

KAMU OTORİTESİ ÇARPIK YAPILAŞMAYA GÖZ YUMUYOR

2/B yasasının tartışmaya başlanmasından sonra yaylalarda ortaya çıkan yapılaşmanın, sürecin yarattığı bir hastalık olduğunu ifade eden Kaya, “ İşgalci konumundaki vatandaşlar ‘bu arazinin benim olduğu belli olsun’ mantığı ile çarpık yapılaşma yoluna gidiyor. Kamu otoritesi de bu duruma çoğu zaman göz yumabiliyor” dedi.

ALANYALI YÖRÜKLER ALMANLARA UZAKTAN BAKIYOR

2/B’lere ilişkin sürecin sosyo-kültürel açıdan büyük sıkıntılara neden olacağını ileri süren Kaya, “Alanya’nın Mahmutlar kasabasında yıllar önce arazisini satan Yörük’ler, şimdi yanıbaşındaki villaya yerleşen Alman’a ya da Hollandalı’ların kurduğu mahallelere uzaktan bakıyor. Yörük kadını hala ineğini sağıyor ama komşusuyla arasında duvar var. Yabancılar Türkiye’den arazi almayı seviyorlar. Çünkü Avrupa’da toprak çok kıymetli. Örneğin İngiltere’de toprak satın almanız mümkün değil, çünkü bütün topraklar kraliçenin mülkiyetinde. Bir çok ülkede de arazi satışı yapılmıyor. Ancak Türkiye bu konuda yaptığı düzenlemelerle kısıtlamaları da kaldırdı.  Türkiye’de yaşanan süreç, kurbanlık koyunun kendisini kesen bıçağı yalamasına benziyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yusuf Yavuz
 

 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git