A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Azerbaycan'da "Eski tas, eski hamam"

Kategori Kategori: Makale | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Aynur Çağlı | 11 Haziran 2012 07:20:49

Azerbaycan'da Eurovision Şarkı Yarışması'nın ardından yine "Eski tas, eski hamam".. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan yarışma bitti, herkes evine döndü. İmaj değiştirmek ya da haksızlıklara dikkat çekmek için bu tür organizasyonlardan medet umanlar bir kez daha hayal kırıklığına uğradılar. Kimse yarışmaya iyi ev sahipliği yaptı diye Azerileri birdenbire Avrupalı ilan etmedi. Ne kimsenin Azerbaycan hakkındaki görüşü değişti, ne de muhaliflerin feryadını işiten oldu.

Azeriler, Eurovision Şarkı Yarışması’ndan önce başkent Bakü’yü görücüye çıkarır gibi süslediler. Havaalanına bağlanan ve ana trafiğin geçtiği caddelerin iki yanındaki parklar ve binalar paketi yeni açılmış hediyeler gibi pırıl pırıldı, imaj bozanlar ise devasa işlemeli panolarla kaplanmıştı. Kaba kuvvet, şiddet ve yolsuzluklar kısa bir süre için bu şatafatlı görüntünün ardına gizlendi.  

Dünyanın en popüler, en büyük ve en çok izlenen şarkı yarışmasını ise hiçbir kuvvet engelleyemedi. Kimilerinin komik ve basit, kimilerinin matrak ve eğlenceli bulduğu bu rengarenk müzik karnavalını, yine Avrupa’nın ve dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi izledi. “Euphoria” adlı şarkısıyla İsveçli Loreen’in kazandığı yarışmanın organizasyonu başarılıydı. Yarışma için özel olarak inşa edilen Kristal Salon göz doldurdu.

Devlet Başkanı İlham Alivey’in kızları sunuculuk yapmadı ama kızı Leyla’nın kocası finaldeki en büyük şovun baş yıldızıydı. Pop şarkıcısı Emin Agalarov’un yarışmaya üç hafta kala sahneye çıkacağını açıklaması Eurovision yetkililerini kızdırdı. First Lady’nin araya girmesiyle kriz atlatılsa da son derece abartılı ve uzun bir şovla, şahin gibi uçarak sahneye inen torpilli damadı kimse beğenmedi.

Azerbaycan yönetimi, batıya kendilerini tanıtmak, ülke hakkındaki yanlış kanıları değiştirmek ve imaj tazelemek amacıyla bütün olanaklarını kullandı, çok para harcadı. Peki bu kadar zahmete değdi mi? Gayretler ve zahmetler takdir edildi, hepsi o kadar.

Petrol, faturası oldukça ağır bir servet kaynağı. Doğayı alabildiğine çirkinleştiriyor, Hazar denizini dolduran petrol tesisleri yoğun bir çevre ve görüntü kirliliği yaratıyor. Zaten Bakü’nün normalde de bir doğa harikası olmadığı söyleniyor. Azeri yetkililer bu yarışmayı o kadar ciddiye aldılar ki, şehir sanki başkanın karısı Mihriban Aliyev’in yüz germe operasyonlarından birini geçirmiş gibiydi.

Bazı vatandaşların evi zorla yıkıldı. Yıkamadıklarının önüne geçici duvarlar koydular. Reklamlarda çok sık kullanılan alev şeklindeki üç gökdelenin önünde resim çektirmek isteyen turistler bu yapay duvarlar yüzünden görüntüyü yakalayamadı.  

Hükümet, insan haklarına saygı duyulacağını, gösteri hakkının engellenmeyeceğini açıkladı. Otoriter ve baskıcı Aliyev rejiminin muhalifleri, “Demokrasi İçin Şarkı Söyleme” festivali düzenlediler. Bu festivalin park gibi geniş bir yerde yapılması planlanıyordu.  İzin verilmedi, sonunda bir barda toplanmak zorunda kaldılar. Gösteriler anında dağıtıldı, gazeteciler sorgulandı, bazıları tutuklandı.

Alman Der Spiegel dergisi, Azerbaycan’daki gelişmeleri yakından izleyerek, yarışmanın ardından kazançlar ve kayıplar değerlendirmesi yaptı. Yabancı basın Azerbaycan’da olan bitenlerle ilgiliydi ama sonuçta hepsi Eurovision için gelmişti Bakü’ye. Ülkedeki insan hakları ihlalerini fazla kurcalamak ve muhaliflerle konuşmak yerine genel havaya uyup festivalin tadını çıkarmayı tercih ettiler.

Avrupa Yayın Birliği, EBU (European Broadcasting Union) gazetecilerin tutuklanmasi ile iligili olarak Azeri Hükümeti’nden açıklama istedi. Protesto eylemlerinin yasaklanmasından rahatsız olduklarını söylediler. Ancak tavır almaya gelince, kaygılarını ifade edeceklerini belirtmekle yetindiler.

Azerbaycan, Avrupa’nın bir parçası olduğunu göstermeye çalıştı. Eurovision Şarkı Yarışması’nın muhalifler tarafından “politize” edilmesine izin vermedi. Yarışmayı asıl politize eden, hükümetin kendisiydi. Aylar öncesinden başlayarak, eylem yapacağına kesin gözüyle bakılan bazı genç muhalifleri askere aldılar. Üzerinde uyuşturucu bulundu diyerek muhalif gazetecileri tutukladılar.  Demokrasi İçin Şarkı Yarışması’nı düzenleyen iki genç okudukları üniversiteden atıldı.

Muhalifler, baskıcı rejimin balayı dönemi geçince tekrar saldırıya geçeceğini söylüyorlar. Eurovision’ın ülkenin demokratikleşmesine katkıda bulunup bulunmadığı sorusunu ise şöyle yanıtlıyorlar: “Demokratikleşmek isteyen bir ülkenin Eurovision Şarkı Yarışması’na niye ihtiyacı olsun ki?”

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 6.6 / 8 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?
Ayakkabılar yapılmaz, yetiştirilir
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Şehmus Güzel yaşamını yitirdi.
Türkiye Yüzyılı Mesleki ve Teknik Eğitim Zirvesi’nde yükselen o çığlık

Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!
Çocuklar için bir öğün: bütçenin %1,5’inden başlayan dünya ölçeğinde bir adalet mücadelesi

Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga
Gri listeden çıktık ama... AB'nin 2024 Türkiye raporu'ndan çıkan şaşırtıcı gerçekler!

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Roş Aşanada Şofarın Çığlığı ve Hakikatın Sentezinde Marx ve Hegel
Vatan kirim’a sahip çıkmak: Teslimiyete karşı onurlu direniş
İŞGALİN KARANLIĞINDA BİR IŞIK: Veciye Kaşka’yı Unutmayalım
2025 Hazar Türk-Musevi Hakanlığı: Tarih Yeniden Yazılsaydı Dünya Nasıl Görünürdü?
Sürgün Devrim girdabında Isaac Deutscher ve Avraham İşcen

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git