A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Biraz değişemez misiniz Bay G? Ya ötekiler... Onlar değişemez mi?

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Saba Öymen | 02 Haziran 2012 07:50:47

Bay G... Nefret etmekten haz aldıkları adam. Pazarlamacı Bay G.ye karşı kolayca oluşuveren öfke dalgasını, ötekilerin bu dalgayla sürüklenip Bay G.de karaya vurmalarını yıllar önce, işe başladığımın birkaç gün sonrasında fark etmiştim. Ötekilerin... Yani Bay G.nin iş arkadaşlarının.

Bay G. söz konusu olunca birleşiyorlardı. Ona karşı... Bazen ardından bazen yüzüne, alaycı ya da  kızgın sözler çıkıyordu ağızlardan. Her biri, bir ötekinin söylediğiyle coşuyor, herkes birbiri ardından daha bir yüreklice atıp tutuyordu hakkında. Büyük bir keyifle yapıyorlardı bunu.

Kimi zaman bunları hak ediyordu Bay G., daha doğrusu hak ettiğini düşünmek kolaydı. Bence kimse hak etmezdi bunları ama hak ettiği düşünülebilirdi. Çünkü Bay G. de az değildi.

Kabalığına kabaydı. İşle ilgili birşey yapılmasını istediğinde rica eder gibi değil de, hani  neredeyse emreder gibi söylerdi. Müşteri onu sıkıştırdığında o da ofistekileri sıkıştırmakta, ters tarafına geldiyse kaba saba laflar edip bağırıp çağırmakta bir sakınca görmezdi. Nedenini araştırmadan sormadan ofistekilere öfkelenir, müşterinin ona öfkesinin acısını, ofiste siparişleri alan kızlardan, iyi bir planlama yapıp da ürünü zamanında yetiştirmemiş olan üretim planlamacısından, o da olmazsa yavaş çalıştığını düşündüğü makine operatöründen çıkarabilirdi.

Kalite kontrol sırasında bir sorun çıksın, sesi iyice yükselir, işte o zaman kimseyi değil bir tek kendini dinlerdi. Hele müşteri, teslim edilmiş üründe şikayet edecek birşey bulsun, o zaman görün siz Bay G.yi. Hiç itiraz duymak istemez, insandır bu ihmali hatası olur gibilerden bir düşünce aklının köşesinden geçmezdi. Dünyası, müşteri ve müşteriye hizmet edenler olarak ikiye ayrılır, besbelli kendini de bu iki dünya arasında olmazsa olmaz denge unsuru olarak görürdü.

Ama Bay G. canı isterse iyiydi hoştu.

Üstelik iyi bir pazarlamacıydı. Şirkete pek çok iş getiriyordu.  Kaç kez müşteriyle telefonda ya da yüzyüze konuşurken dinlemiştim onu. Samimi, neşeli, sıcaktı. Doğaldı. Güzel olan da buydu işte. İşi kapmak için özel çaba gösteren birinin hemen hissesilen yapma davranışları yoktu. Anlaşılan o, bu işi seviyordu ve ne yaparsa zorlanmadan yapıyordu.

Ama kabalığı... Kızdığında kendini kaybetmesi... Hep haklı olduğunu düşünmesi...

Şöyle desem ona...

Bay G. biraz daha nazik olamaz mısınız? Örneğin Bay D. gibi? Biraz onu örnek alsanız diyorum kendinize. O da iyi bir pazarlamacı. O da pek çok iş getiriyor şirkete. Ama bırakın hep satış destekçilerden yardım beklemeyi, kendisi onlara yardımcı oluyor yapabildiğince. Ters giden şeyler olduğunda “sizin yüzünüzden” diye girişmiyor söze. Görüyorsunuz ya Bay G. böyle insanlar da var. Hem kendinizi vaz geçilmez de sanmayınız.  Kimse vaz geçilmez değildir. Bakın Bay D. ye, şirketin satışlarının ne çoğunda onun adı var, ama şımarıyor mu? Siz de biraz öyle olamaz mısınız?

Yok iyi etmiyorsunuz Bay G. Ama size karşı birleşen zorbalar da iyi etmiyorlar. E, sonuçta siz tek kişi, onlar iki, üç, beş, sekiz... Bilmem bu düşünceme katılır mısınız ama bu zorbalık değil de nedir, siz söyleyin. Yok yok söylemeyin. Çünkü belki de size karşı zorbalık yapıldığını fark etmiyorsunuz, çünkü zorbalığın yarısı yüzünüzeyse yarısı arkanızdan. Üstelik yalnız kendinizi dinliyor gibi bir haliniz var. Bu bir. Size karşı zorbalık yapıldığını fark etseniz de kabul etmek istemeyebilirsiniz, çünkü bu durum hoşunuza gitmiyordur. Bu iki.

Bana da niye sizi savunmak düşüyor bilmem Bay G... Çoğu zaman savunmaktan daha çok savunmayı aklımdan geçirmek oluyor o da ayrı konu...  

Bazen haklıydılar Bay G. nin ardından konuşanlar. Çoğu zaman haklıydılar, ama önemli olan bu değildi.  İnsanların fırsat bulduğunda nasıl da acımasız olabildikleriydi önemli olan. Küçük bir işaretle ve birbirinden destekle nefret kusmaya hazır olmalarıydı. Bay G. nin dışlanmasıydı, dikkate alınmamasıydı.  Hiç de silik olmayan kişiliğine, bağırıp çağırmalarına, çalımla ortada dolaşmalarına rağmen savunmasız bir yanı olduğunu fark etmiş olmaları ve üstüne üstüne gitmeleriydi. İşte bundan hoşlanmıyordum.

Peki ötekilerin zorbalığına katılmamaktan başka ne yapıyordum? Ya da arada yok canım, Bay G. o kadar da kötü değil abartıyorsunuz, demekten başka...

Zorbalık okul çocuklarına özgü değil.

Büyüyüp işe gidince de zorba olunabiliyor. Araba kullanırken, otobüs kuyruğunda, komşularla hoş beşte, alışverişte de... Ama Bay G.ye karşı birleşenler zorba, Bay G. de kaba, saygısız, öfkeli bir adamsa bana ne? Niye rahatsız oluyorum? Al birini vur ötekine mi demeli... Kendi aralarında halletsinler, ne yaparlarsa yapsınlar mı demeli?

Bay G.yi savunmaya kalktığımda ne yapmaya çalışıyorum? Toplumdaki bir haksızlığı düzeltmeye mi? Bay G. ye yardımcı olmaya mı? Peki o benim yardımımı istiyor mu? Ya da benim yardımıma gereksinimi var mı? Davranışlarının sonuçlarına katlanacak yaşta bir insan.

Bay G. ve ötekiler hatalı davranışlarını uygun bir dille söylersem düzeltebileceğim çocuklar değiller. Hepsi  yetişkin. Peki o zaman kendimle ilgili birşeyler mi söylemek istiyorum Bay G.yi savunmaya kalkmakla? Örneğin ben sizler gibi değilim mi demek istiyorum ötekilere? Olabilir... Fakat bu, yalnızca bu olayda ve yalnızca benim için değil, her konuda ve herkes için geçerli değil mi? Karşı çıktığımız ya da onayladığımız herşeyde, sosyal ya da politik dile getirdiğimiz her düşüncede başkalarına kendimizi ifade etme, işte  ben buyum, bunu savunuyorum, ben böyle bir insanım deme arzusu da yatmıyor mu?

Bay G. kardeşim ya da bir yakınım olsaydı onun yaptıklarıyla ve ona karşı yapılanlarla ilgilenecektim. Çünkü kardeşimin ya da yakınımın mutlu olmasını istiyorum. Onları huzursuz edecek sorunlarda elimden gelen desteği vermek istiyorum.

Yakınımız olmayan birine ya da birilerine karşı sorumluluğumuz yok mu? Ya da sorumluluğumuz herhangi birine zarar geldiğini gördüğümüz noktada mı başlıyor?

Eğer ortada belirgin bir zarar görme yoksa bizi ilgilendirmez mi? Zararın küçük ya da büyük oluşu davranış biçimimizi belirler mi? Bu arada, bir şeyin doğru ya da yanlış olduğuna karar vermek de kolay olmayabilir. Birisi için yanlış olup karşı çıkılması gereken davranışın bir başkası üzerinde bile durmayabilir. Ama yanlış olduğuna bir kez karar verilirse ille de karşı çıkılmalı mıdır?

Bütün bu soruların tek ve kesin yanıtı olduğunu düşünmüyorum. Hemen hemen hiçbir şey tek ve kesin yanıtı olacak kadar basit değil. Yanıt herkes için değişeceği gibi, aynı kişi için değişik zamanlarda değişik olabilecektir. Çünkü insan sürekli iletişim içinde. Ve düşünceleriyle değerleri devingen.

Yanıtların neler olabileceğini düşünmek isteği ve sizin de düşünmeniz dileğinin yazdırdığı bu yazıyı Gandhi’nin sevdiğim bir sözüyle bitirmek istiyorum.  

Görmek istediğiniz değişim siz olun. (*)

(*) Be the change you wish to see

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git