Bindokuzyüzdoksansekiz yılının bir Kasım akşamında demokratik olarak seçilmiş başbakanı destekleyen İranilı aydın ve eylemci Dariush ve Parvane Forouhar Tahranidaki evlerinde vahşice öldürüldüler. Berlinide yaşayan ve bu cinayetle yıkılan kızları Parastou Forouhar acısını konustuğu en akıcı dille, sanatla anlatmayı seçti. Eşit ölçülerde ısrar ve büyücülük kullanarak sizi huzursuz güzelliğinin icine çeken, güçlü, dokunaklı, yıkıp geçiveren sanat.
Londra'da yasayan yazar ve kürator Rose Issa Parastou Forouhar: İran'da Sanat, Yaşam ve Ölüm adlı sergisinde, Forouhar'ın demokrasiden kadın haklarına ve anne-babasının vahşice öldürülmesine dek her şeyi araştıran, en kışkırtıcı ve aynı zamanda en şiirsel yapıtlarını sanatçının Almanya'daki sergilerinden toplayarak biraraya getirdi.
Forouhar'ın yapıtları bir anlamda, apaçık, çığırtkan ve gösterişli iletileri olan İran sokak sanatının karşı kutbu gibidir. Onun yumuşak renkleri ve akışkan biçimleri, yüzeysel güzellikleriyle, onların işkence ve trajedi sahneleri olduklarını anlayıncaya kadar sürecek bir rehavete sürükleyebilir sizi..
Bu yapıtlar, sanatın yıkıcı ve en rahatsız edici konularda bile karşı koyulamaz bir kültürel yorum yapabilmesi için, “sokak sanatı” olması gerekmediğinin canlı kanıtlarıdır.
“Almanya'ya geldiğim zaman Parastou Forouhar'dım. O zamandan bu yana geçen yıllar içinde nasıl olduysa “İran'lı” oldum. Bu zorlama etnik kimlik, anne ve babamın Tahran'daki evlerinde öldürülmelerinden sonra yeni bir dönüşüm yaptı. Bu suçu araştırma çabalarımın, kişisel ve sanatçı duyarlılıklarımda büyük etkileri oldu. Siyasal doğruculuk ve demokratik bir biçimde birlikte varolmak kavramları benim günlük yaşamımda anlamlarını yitirdiler. Sonunda, bu yerini yitirme çatışması ve anlam değişimini damıtarak bir yaratıcılık kaynağına dönüştürmeye çalıştım.” Parastou Forouhar.
Çeviri : Nilüfer Yaman
Yazının kaynağı: http://www.brainpickings.org/index.php/2011/09/19/parastou-forouhar-art-life-and-death-in-iran/