Kütahya'da tehlike! Çevre Mühendisleri Odası açıkladı: Kütahya'da yeraltı suyu içilemez durumda. Kazanın 5. gününde siyanür civardaki köyün suyuna ulaşmış. Valilik 'tehlike yok'ta ısrarlı. Siyanür tehdidinden sonra kentte ikinci çevre skandalı. Sülfürik asit tesisine Çevre Mühendisleri Odası raporu istenmediği ortaya çıktı. Yöre halkı dava açtı.
(1) Suda siyanür var, içilemezHerşey 7 Mayıs'ta Kütahya'daki Eti Gümüş A.Ş.'ye ait gümüş işletmesinin siyanürlü çamur barajında setlerden birinin çökmesiyle başladı. Yöre halkı panikle fabrika kapısına dayandı. 15 Mayıs'ta Valiliğin talimatıyla inceleme yapan Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan (JMO) Nedim Özhan 'Siyanür havaya karışmadı. Köyleri boşaltmaya gerek yok. Üretim sürebilir' demişti.
NORMALİN YÜZDE 40 KATI SİYANÜRÇevre Mühendisleri Odası (ÇMO) dün su analizi raporunu açıkladı. JMO'dan bir üyenin yaptığı açıklamanın odanın görüşünü yansıtamayacağını söyleyen ÇMO'nun raporu kazanın 5. gününde siyanür sızıntısının 4,5 kilometre ötedeki Köprüören köyü su kaynaklarına ulaştığını söylüyor.
- İşte o rapordan çarpıcı sonuçlar: Kazadan 4 gün sonra alınan su numunesi akredite bir laboratuarda incelendi. Köprüören çeşmesi suyunda normalin yüzde 40 katı siyanür var. İlerleyen zamanda miktar artacak. Türk gıda kodeksine göre yeraltı suyu içilemez.
VALİ YARDIMSI TEHLİKE YOK DİYORKütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu açıklama yaptı. Raporu yalanlayan Horozoğlu şöyle konuştu: 'Kazadan sonra kriz yönetimini üstlenen biri olarak, tahlil neticelerini alıp her gün inceliyorum. Muhtarlara ve halka bilgi veriyorum. ÇMO nereden numune almıştır, analizi kim yapmıştır? Bilmem mümkün değil. Aldığımız numunelere göre bırakın 4.5 kilometre uzaklıktaki bir köyü en yakın köyün suyunda bile siyanür yok. Tehlikenin olmadığını açık ve seçik olarak söyleyebilirim.'
(2) Sülfürik asit skandalı da kapıdaKütahyalı siyanür sarsıntısını atlamamışken yeni bir krizle karşı karşıya: Sülfürik asit... Şaphane İlçesi'ne kurulması planlanan sülfürik asit tesisleri için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu istenmediği ortaya çıktı. MHP Milletvekili Alim Işık Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergeye Bakanın yanıtı şöyle oldu: 'ÇED Yönetmeliği kapsamında Kütahya Valiliği'nce 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmiştir.' Bakan Eroğlu'nun atıfta bulunduğu ÇED Yönetmeliği'nin 'Kimyasalların üretimi için projelendirilen tesisler' bölümünde belli bir sınır belirleniyor. Bu sınırın altında kalan tesisler için ÇED raporunun verilip verilmeyeceğine valilikler karar veriyor.
MÜDÜRLÜK TAAHÜT ALMIŞTesisin henüz kurulmadığını belirten Kütahya Çevre Müdürlüğü de 'Çevreyi olumsuz etkileyecek hususların olmaması konusunda ilgili firmadan taahhüt aldığımız için ÇED'e gerek duyulmadı. Ayrıca kurulacak bu tesisin kapasitesinin düşük olduğu ve bu nedenle de 17'inci derece ÇED raporuna gerek olmadığı da değerlendirilmiştir' dedi.
PROJEYİ ASKIYA ALDIKKütahya'da Dostel Alüminyum Sülfat San. A.Ş. tarafından yapılacak sülfirik asit tesisleri projesi tartışmalar ve konunun yargıya taşınmış olması nedeniyle askıya alındı. Şirket yetkilisi İsmail Çakmak, 'Şimdilik fabrikayı kurmayı düşünmüyoruz. Başka bölge arayışları sürüyor' dedi.
ÇED YÖNETMELİĞİNDE BOŞLUK VARÇMO Başkanı Murat Taşdemir de yıllık 20 bin ton sülfürik asit kapasitesinin çok büyük bir miktar olduğunu ve ÇED raporu alınması gerektiğini bildirdi. Yönetmelikte boşluk bulunduğunu ifade eden Taşdemir Çevre Bakanlığı topu İl Çevre Müdürlüğü'ne atmış durumda. Sülfürik asit zarar veren bir maddedir. Büyük bir risk.' MHP'li Işık ise 'Bu işin peşini bırakmayacağım. Neden ÇED raporu istenmedi. Perde arkası ne?' dedi. Işık kiraz ve vişne yetiştiriciliği yapan ilçe sakinlerinin dava açtığını söyledi.