A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Taksim Meydanı'nda güneşli bir pazar günü

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A.Ulak | 01 Mayıs 2011 13:06:05

Emekçiler Taksim'e sığmadı... 1 Mayıs, Taksim Meydanı'nda güneşli bir pazar günü İşçi Bayramı'na yakışır bir şekide bir milyonu aşkın bir kalabalık tarafından kutlandı. 1 Mayıs 1977'de AKM binasına asılan 'zincirlerini kıran işçi' pankartının süslediği Taksim Meydanı'nda kutlamalar 1977'de ölenler için Kazancı Yokuşu'na çelenk bırakılması ve saygı duruşuyla başladı.

Kazancı Yokuşu'ndaki anma töreninden sonra Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle '1 Mayıs' yazılı çelengi anıta bıraktı.
 
Ardından sabah saatlerinde Şişli, Dolmabahçe, İnönü Stadı çevresi ve Şişhane'de toplanan  ve yürüyüşe geçen emek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerin korteşleri 4 koldan meydana girmeye başladı. Kortejlerin önce sendikalar, sonra demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler şeklinde sıralan korteşleri alana girerken  Taksim Meydanı'nda 1977'deki aynı yere kurulan kürsüden, sözlerini Can Yücel'in yazdığı İşçi Marşı seslendirildi, konuşmalar yapıldı, tutuklu gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık selamlandı. İlerleyen saatlerde alanın yükünü almasıyla meydandaki kalabalığın sayısı 1 milyonu aşarken, Kürtçe seslendirilen halaylar katılımcıları coşturdu.
 
Meydanda Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi polis tarafından 3 sıra bariyerle çevrilmesi, alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürülmesi dikkat çekti. Ancak polisin tüm bu engellemelerine karşı bazı yurttaşlar döviz ve flamalarla anıta tırmanarak son 2 yıldır 1 Mayıs'ta alışılan anıt görüntüsünü tekrar yaşattı.

Bu arada çeşitli illerde mücadelelerini sürdüren direnişçi işçiler de Taksim'e gelerek 1 Mayıs'ı kutladı.
 
Miting programı, Tertip Komitesi adına yapılan karşılama konuşmasıyla başladı. Ardından 1977'de Taksim'de, 1989'da Şişhane'de, 1996'da Kadıköy'de yaşamını yitiren işçiler başta olmak üzere mücadelede yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Ruhi Su Dostlar Korosu on binlerce kişiyle birlikte Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs Marşı'nı seslendirdi.

Direnişte olan ve 19-20 Nisan'da iki günlük grev yapan sağlık emekçilerinden Sevgi İnce, 129 gündür Bericap'ta direnişte olan Petrol-İş üyesi Ayşe Karahasanoğlu, DİSK'ten Casper işçisi Bahtiyar ortak metni okudu. Metinde, 1 Mayıs'ın güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandığı belirtilerek, "İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini özelleştirmelerin durdurulmasını istiyoruz" denildi.

Ortak metinde şunlar ifade edildi: "Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen iş cinayetleri durmak bitmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.

Biz sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Biz, özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar için; inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz.

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü; din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmasını önüne çıkarılmasını istiyoruz.

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz.

Biz, 1 Mayıs 1977'nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz."

KÜRSÜDEN KÜRTÇE METİN OKUNDU

İkinci konuşma metni BDP İstanbul İl Örgütü, Devrimci 1 Mayıs Platformu, SDP, Partizan'ın da aralarında bulunduğu siyasi güçler ve partiler adına Süleyman Matur tarafından okundu. Kürtçe olarak da okunan metinde, devletin son dönemdeki demokratik muhalefete yönelik baskılarına dikkat çekildi. Metinde şunlar ifade edildi:

"Kürt halkının anadilde eğitim başta olmak üzere bütün temel taleplerinin yok sayıldığı askeri operasyonlarla dağların, siyasi soykırıma dönüşen tutuklamalarla kentlerin cehenneme çevrildiği en barışçıl hak arama eylemleri olan çadırları bile polis şiddetiyle karşılandığı zamanlardayız.

'Demokratik Açılım', 'Alevi Açılımı', 'Alevi Çalıştayı', 'Roman Açılımı' gibi tamamen iki yüzlüce halkı kandırmaya, aldatmaya yönelik manevralarla ezilen halkların düzene olan tepkilerini hiçbir talepleri karşılanmaksanız susturulmaya, geçiştirilmeye çalışıldı. Alevi Sünni her inançtan olan halklarımızın inançlarını özgürce yaşamasının önüne engeller çıkarıldı, göstermelik hamlelerle düzenle barıştırılmaya çalışıldığı günlerdeyiz.

Kadınların yaşamın her alanında baskıya, ayrımcılığa, cinse sömürüye, şiddete uğradığı töre adı altında yasalardan destek alan kadın katliamlarının yaşandığı günlerden geçiyoruz.

Cezaevlerinin yine tıklım tıklım devrimcilerle dolduğu, halkın evlatlarının işkenceyle, tecritle çürütülmek istendiği, hasta tutsakların ölüm cezasına mahkum edildiği günlerdeyiz.

Tüm bu zulmü yapanların 19 Aralıkta canlarımızı nasıl planlı ve soğukkanlı, biçimde katlettiklerini açığa çıktığı zamanlardayız.

Tarihin ve işçi sınıfının belleği var, kolay gelmedik buralara. Acılı ve kanlı günlerden geçerek geldik. Şimdilerde sanki emekçilere lütfetmiş gibi '1 Mayıs'ı biz verdik' diye övünen ve emekçileri nankörlükle suçlayan hükümet düpedüz sahtekarlık yapıyor. Biz buraya sokak sokak dövüşerek bu alanın her santimini alınterimizle ve kanımızla hak ederek geldik."

Konuşmaların ardından Grup Yorum sahne aldı. Cemo ve Çav Bella gibi bilinen marşları yüz binlerce kişi ile birlikte söyledi. Değişik dillerde türküler söyleyen Kardeş Türküler'in ardından, Agire Jiyan Kürtçe ezgileriyle mitinge katılanları coşturdu.
 
Alanda neler yaşandı?
1977'den beri ilk defa geçen sene Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına açılan Taksim Meydanı'nda renkli görüntüler ortaya çıktı.

Katılımın oldukça yüksek olduğu kutlamalarda dans grupları, bando takımları, omuz omuza yürüyen Fenerbahçeli ve Galatasaraylı taraftarlar, işçilerle birlikte halay çeken göçmenler ve yaratıcı sloganlarıyla öğrenciler de alanlarda.

* Bu sene 1 Mayıs alanında Türkçe'nin yanısıra Ermenice ve Kürtçe şarkılar çalındı.

* Çılgın Alibeyköylüler adlı grup "Kanal değil tapu istiyoruz" pankartıyla 1 Mayıs'a katıldı.

* Afrikalı göçmenler işçilerle birlikte halay çekti.

* Liselilerden de geniş bir katılım var. Dev-Lis ve diğer öğrenci grupları, YGS'de şifre tartışmalarına yönelik pankartlar(Şifre Devletin Üniversite Bizimdir) taşıdı.

* Tiyatro öğrencilerinin oluşturduğu bando ve çeşitli dans toplulukları da meydanda yer aldı.

* Kutlamaya katılanlar, Uluslararası İşçi Filmeri Festivali fonunda "1 Mayıs Hatırası" fotoğrafları çektirdi.

* Taksim Meydanı'nın hoş sürprizlerinden biri de Galatasaray taraftar grubu Tek Yumruk'un Fenerbahçe taraftar grubu Fenerbahche ile birlikte yürüyüşe devam etmesiydi.

* Meydana Mete Caddesi'nden çıkan Gebze Belediyesi Mehteran Takımı da 1 Mayıs şenliğine renk katan gruplar arasında dikkat çekti.

* Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüellerin (LGBTT) üyeleri ise güne özel hazırladıkları bandoyla alana koşarak girdi.

* Gazeteciler alana "Ahmet Şık ve Nedim Şener'e Özgürlük" pankartıyla girdi.

* Taksim meydanında 13.30'da  Şivan Perwer'den dinlemeye alıştığımız Kürtçe marş Herne pêş (İleri), Grup Yorum tarafından seslendirildi.

* Şişli yönünden alana giren Beşiktaş tribünlerinin renkli taraftar grubu Çarşı üyeleri, alanı dolaşıp Sıraselviler'e çıktı. Buradaki kontrol noktasından tekrar alana girmek isteyen gruba polis izin vermeyince "Taraftar çıldırdı, biber gazı istiyor" sloganı eşliğinde yürümeye başladı. Bunun üzerine polis, taraftar grubuna barikatta küçük bir bölümü açarak izin verdi. Çarşı grubu "Cemaat bize şifre versene", "Cemaat bize bira versene" sloganlarıyla kalabalığa karıştı.

* Dersim Spor da 50 kişilik bir grupla 1 Mayıs'a katıldı. Dersim Sporlular "1 Mayıs Renklerin Kardeşliği" pankartı açtı.

* Çarşı grubunun gündeminde nükleer enerji vardı. "Nükleer Enerji İn, Çarşı'nın Enerjisi Out" pankartı açtılar.

* Mehmet Ali Alabora, Nazım Hikmet'in "Acıların Gözbebekleri" adlı şiirini okudu.

* 1 Mayıs Marşı'nı Ruhi Su Korosu seslendirdi. Koro daha sonra Şişli Meydanında Üç Kız türküsünü de söyledi. Ardından Kazım Koyuncu ve Ahmet Kaya'dan da şarkılar çalındı. Grup Yorum mini konserinde Cemo, Dağlara Gel, Herne peş, Memedin Türküsü'nü söyledi

* Grup Yorum'un ardından sahneye Kardeş Türküler çıktı. Grup, Hrant Dink ve halkların mücadelesi için "Sarı Gelin" türküsünü Ermenice, kadın mücadelesi için "Burçak Tarlası" ve sömürüye karşı "Yuh yuh Soyanlara" adlı şarkıyı seslendirdi.

* Platformda yapılan konuşmalarda, halkın seçtiği belediye başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınması protesto edildi, Ahmet Şık ve Nedim Şener özelinde yazıları nedeniyle bugün hapiste olan tüm gazetecilerin serbest bırakılması istendi. Meydandaki kitle bu talepleri ve tepkileri alkışlarla destekledi.
 

SÖMÜRÜYE KARŞI SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR

Gülsen CANDEMİR/İZMİR

1 Mayıs İzmir’de de Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. KESK ve partiler Konak Meydanı’ndan alana girerken DİSK Basmane Meydanı’ndan, Türk-İş ise Alsancak Limanı’ndan alana girdi. Kamu-Sen ise İzmir’deki mitinge katılmadı.

Yüz binin üzerinde emekçinin katıldığı 1 Mayıs mitingine başta düzenleyen sendika ve örgütlerden KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB ve TTB’nin yanı sıra, ÖDP, EMEP, TKP, EDP, DİP, CHP, DSP, İP gibi partiler, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, Genç-Sen, İlerici Gençler Derneği, Tıp öğrencileri, YGS ve KPSS mağdurları gibi öğrenci grupları ve onların lise örgütleri ile Halkın Takımı, İMECE, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Dernekleri, Dersim Dernekleri Federasyonu, Bisiklet emektir karşı bisiklet, Eğitim-Sen’in Tire -Bayındır ve Ödemiş temsilcilikleri de katıldı. Alanda Kadın Yazarları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri, İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacılar Odası, Yenikapı Tiyatrosu da pankartları ile yer aldı. Bornova Belediyesi’nin taşeron işçilerinin yanı sıra Konak Belediyesi’nde taşeron sisteme karşı iki aya yakın direnen taşeron işçiler de alanda yer alırken, kürsüde taleplerini bir kez daha haykırdılar.

Güvencesiz, sendikasız çalışmaya 4-B, 4-C gibi statülerde sınıflandırmaya, işsizliğe ve geleceksizliğe karşı sloganlar atan İzmir’deki emek güçleri, İstanbul Taksim Meydanı’na da selam gönderdi. Parasız eğitim ve sağlık hakkı isteyen emek güçleri, AKP’nin gerici ve sermaye yanlısı düzenine karşı tek yolun halk iktidarı olduğunu söylediler.

Kaynak : bianet - birgün - etha

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git