Herşey 2007'de WWF Avustralya'nın iklim değişikliğine dikkat çekmek için başlattıığı kampanyaya ülke çapında milyonlarca insanın ve binlerce işyerinin ışıklarını bir saatliğine kapatarak destek olmasıyla başladı. Çok geçmeden küresel bir harekete dönüşen Dünya Saati'ne her yıl gezegenimizin geleceğini düşünen ve bunun için sorumluluk duyan pek çok birey ve kurum katılıyor.
Her yıl Mart ayının son Cumartesi akşamı ışıklar Dünya Saati için bir saatliğine kapatılıyor. Bu sene 26 Mart’ta 20:30 – 21:30 saatleri arasında gerçekleşecek Dünya Saati’nde iklim değişikliğine dikkat çekmenin ve bir saatliğine ışıkları kapatmanın ötesine geçiyor ve soruyoruz: Gezegenimizin olumsuz gidişatını durdurmak için hayatınızda neleri değiştirebilirsiniz?
Değişimin ilk adımı olan Dünya Saati’ne katılın, değişimi destekleyenlerle gücünüzü birleştirin.
DÜNYA SAATİ NEDİR? Dünya Saati Avustralya’da 2.2.milyon birey ve 2000’den fazla işyerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkat çekmek için ışıklarını kapatmasıyla 2007 yılında başladı. Sadece bir yıl sonra Dünya Saati,128 ülkeden 50 milyondan fazla insanın katıldığı küresel bir hareket haline gelmişti. Sidney Liman Köprüsü, Toronto’daki CN Kulesi, San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü ve Roma’daki Kolozyum gibi küresel birçok önemli simge, hızla büyüyen bir davanın umut sembolleri olarak tümüyle karanlıkta kaldı.
Mart 2009’da, yüzbinlerce insan üçüncü Dünya Saati’ne katıldı. Resmi olarak 88 ülkeden 4000’in üzerinde vatandaş 2009 Dünya Saati’ni dünyanın en büyük iklim değişikliği karşıtı girişimi haline getirecek şekilde, gezegenimiz için desteklerini vermek üzere ışıklarını söndürdü.
27 Mart Cumartesi günü gerçekleşen 2010 Dünya Saati ise şu ana kadarki en büyük Dünya Saati etkinliği oldu. Rekor sayıdaki 128 ülke ve toprak, küresel iklim değişikliği eylemine katıldı. Pasifik Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya kadar ikonlaşmış birçok yapı ve simge ışıklarını söndürdü. Hayatın çeşitli kesimlerinden dünya genelinde sayısız insan, ışıklarını söndürüp hepimizin ortak olduğu tek şeyin, yani evrenimizin seyri ve kutlaması için biraraya geldiler.
27 Mart 2010’da Dünya Saati Kampanyası Türkiye’de de büyük ilgi gördü. 230’un üzerinde kurum ve yaklaşık 5.000 kişinin desteklediği kampanya kapsamında Boğaziçi Köprüsü’nün ışıkları kapatıldı.
2011 Dünya Saati ise 26 Mart, yerel saatle akşam saat 8.30’da gerçekleşecek. Bu Dünya Saati’nde bir saatin ötesine geçip, ışıklar geri geldikten sonra da değişim yaratabilmek için başka neler yapabileceğimizi düşünmenizi istiyoruz.