Beşiktaş'ta Sultan'ın yanına kimseyi yaklaştırmayacaklar. Başbakan Erdoğan'ın Boğaz'a nazır Çalışma Ofisi sevdası, ileri demokrasinden Beşiktaşlıların faydalanmasına izin vermedi. Belediye gece operasyonu ile Beşiktaşlıların Ofis sokağına girişini sağlayan üst geçidi yıktı. 2005 yılının ilk aylarından itibaren Başbakan'ın İstanbul'da çalışabilmesi için atılan adımlar Beşiktaşlıların 200m çapındaki bir alana girişlerinin önlenmesiyle sonuçlandı.
1997'de restorasyonu başladıktan sonra 2004 Kasım ayında Arınç’ın “bir başbakanın böyle bir yeri kullanma hakkı yok mu?’’ diyerek Erdoğan’a tahsis ettiği Dolmabahçe Sarayı Ek Binası'nın çevresi her geçen gün "Beşiktaşlıların böyle bir yeri kullanma hakkı yok mu?" dedirtecek kadar Beşiktaşlılara biraz daha kapatıldı.
Beşiktaş'a "çeki düzen" lazımİlk olarak güvenlik önlemleri arttırılan sokakta, önce yaklaşık 80 yıllık Avusturya Tütün Deposu "restore edilecek" denilerek yıkıldı. Ardından 2008 Haziran ayında deniz kıyısındaki büfeler "güvenlik gerekçesiyle" İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırıldı. 15 yıl boyunca ayakta kalan büfelerin kaldırılmasından önce Erdoğan bu bölgeye “çeki düzen verilmesi gerektiğini“ söylemişti.
Ardından Ocak 2009’da İDO, “günlük ulaşımı kolaylaştırma gerekçesiyle” sık kullanılan Beşiktaş-Kadıköy güzergahının, Ofis önündeki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi yerine meydandaki iskeleye alınmasına karar verdi.
Tıkış tıkış otobüsleri görmeye katlanamadıBu önlemler, Çalışma Ofisi'nin etrafındaki Beşiktaşlıları tamamen uzaklaştırmaya yetmedi. Bunun üzerine 2009 yılının Kasım ayında, İETT, sokak başındaki Akaretler otobüs durağını kaldırdı. Bu defaki gerekçe "kavşak çalışması"ydı. Kavşak çalışması, otobüs durağı yerine çiçeklerle dolu bir refuj koyulması ile sonuçlandı.
Böylece Sarıyer istikametine giden otobüsler, 500 metre ilerideki Bahçeşehir Üniversitesi durağında, Barbaros Bulvarı’na dönen otobüsler ise Beşiktaş Meydan’daki otobüs durağında yolcu indirmeye başladılar. Mecidiyeköy’e Maçka istikametinden giden otobüslerin sokağa girişi de Erdoğan geldiğinde yasaklandığından, otobüsler önce Barbaros Bulvarı'na çıkıp Darphane kavşağından Beşiktaş'a geri dönmek zorunda kaldılar.
İskeleye göz dikildiArdından yolcuların olmadığı bir saatte iskelede yangın çıktı. 2010 yılının Mayıs ayında “elektrik kontağı”nda çıktığı söylenen bir kıvılcımla Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi küle döndü. Yangından sonra iskele onarıldı, fakat hâlâ hizmete açılmadı. İskelenin Başbakanlık Çalışma Ofisine tahsis edileceği tahmin ediliyor.
Üst geçide gerek yokmuşSon olarak her geçen gün üst geçidi daha da işlevsiz hale getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu defa sokağa açılan 40 yıllık üst geçidi geceyarısı operasyonu ile yıktı. Bu defaki bahane “üst geçidin sadece yüzde 20 oranında kullanılması” oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi türlü yalanlarla sokağı Beşiktaşlılardan arındırırken, İlçe Belediyesi olarak sokaklardan sorumlu olan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş caddesini kastederek “Büyükşehir, çalışmalarını ilçe belediyelerine danışmadan gerçekleştirebilir” açıklaması yaptı. Ünal, Beşiktaş'ın ortasında cereyan eden olayı ise medyadan öğrenmiş.
Kaynak : sol.org.tr