Tarihi 1890'lı yıllara dayanan Halkalı Ziraat Okulu'nu yok edecek skandal bir karara imza atıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kararı ile Halkalı Ziraat Okulu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak kullanılması için 10 yıllığına İlim Yayma Vakfı'na aylık 20 bin TL'ye kiralandı. Vakfın kurucuları arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Kemal Unakıtan gibi isimler yer alırken, mütevelli heyeti üyeleri arasında AKP'li Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in de ismi geçiyor.
ÜNİVERSİTENİN ZİRAAT BİRİMİ BİLE YOK
Halkalı Ziraat Okulu ilk mezunlarını 1895 yılında verdi. Türkiye’deki tarım sektörünün gelişiminde büyük katkıları olan okulun mezunları arasında Mehmet Akif Ersoy, Türkiye’de çay tarımını başlatan Zihni Derin, Tarım Bakanları Tahsin Coşkan ve Nihat İyriboz gibi isimler de bulunuyor.
Ancak ziraat alanında hizmet veren asırlık okulun tarihi kimliği bugünlerde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü İlmi Yayma Vakfı’nın talebini 8 Aralık günü karara bağlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, okulun 10 yıllığına vakfa kiralanmasını uygun buldu. Böylece okul, vakıf tarafından kurulan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak hizmet verecek. Yapılan protokol hükümlerine göre ise okul için ilk 5 yıl aylık 20 bin TL, ikinci 5 yıl da 40 bin TL kira bedeli alınacak.
Bir diğer nokta da, Toplum Bilimleri Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü"nden oluşan üniversiteside ziraatla ilgili bir birimin adı dahi geçmiyor.
'Tarihi kimliğin yok edilmesi kabul edilemez'
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Turhan Tuncer, okulun vakfa kiralanmasına sert çıktı. "Tarım eğitiminde bir çınar nitelinde olan Halkalı Ziraat Okulu'nun, vakıf üniversitesine dönüştürülerek gelecek nesillere örnek olacak tarihi kimliğinin yok edilmesi kesinlikle kabul edilemez" diyen Turhan Tuncer, yapılan tahsis işleminin iptal edilmesini ve okulun müzeye çevrilerek korunmasını, tarım eğitimi için merkez olarak değerlendirilmesini talep etti.
Okulun İlmi Yayma Vakfı’na devredildiğini, bu vakfın da okulu üniversiteye devrettiğini belirten Tuncer, arada danışıklı dövüş olduğunu söyledi. Talebin hemen ertesi gün Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kabul edildiğine dikkat çeken Tuncer açıkça ‘buyurun pasta önünüzde’ dediklerini söyledi. Tuncer, kiralamanın iptal edilmesi için yasal yollara başvuracaklarını da sözlerine ekledi.
Konuyla ilgili bilgi almaya çalıştığımız İlim Yayma Vakfı yetkilileri, bilgi alabileceğimiz adres olarak üniversitedeki yetkilileri işaret etti. Üniversitedeki bir yetkiliyse konuyla ilgili bize ayrıntılı bilgi vereceğini söylese de, geri dönüş yapmadı.
Kaynak : birgun.net
Ben bu vakif universitesi bollugunu ve vakif universitesi kurmak icin bunca istahli bulunmasinin nedenini kavrayamadim. Bir bilene sorabilir miyiz?