A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Abidin Dino'dan İstanbul'a güzelleme

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: M. Şehmus Güzel | 05 Aralık 2010 11:49:36

Bu kent bizim kentimizdir. Bu kent bizim kendimizdir. Avaz avaza bir çoşku. Çığlık çığlığa bir gençlik ellerinde ellerimizle. « İstanbul tüm su, yani deniz. Denize karşı kurulmuş az mı kent var dünyada? Fakat deniz karşılarında hepsinin, şehir bir yanda, deniz öte yanda, sadece bir manzara, göstermelik.

Oysa, İstanbul denizle iç içe, deniz İstanbul'un bacakları arasında, kollarına, başına sarılmış, beline dolanmış, ağzından girip burnundan çıkmış, içli dışlı...Öyle olunca, insanları, yani İstanbullular da ister istemez bir başka : Biraz gemici, biraz dalgıç, biraz balık, biraz martı, hatta karabatak, biraz da akıntı, bir o yana, bir bu yana, dolanıp dururlar iniş yokuşlar üstünde, telaşlı. Bir de zülyen boyalı gemiler birdenbire yatak odanıza girerler, selam sabah demeden. » (Abidin Dino’nun Ölüm mü? Ne Buluş! isimli kitabından : Sel Yayıncılık, İstanbul, 2005, s. 40-41.)

Ne olursa olsun bu bizim İstanbul'dur. İstanbul bizimdir. İstanbul dost yatağıdır. İstanbul dostların toplamının en somutlaşmış  halidir. İstanbul canımın içidir. İstanbul dillere destan bir Boğazici'dir.

Hüzün var havada. Bize ayrılan zaman çetvelini doldurunca elveda demek gerekir sevilen kente. Dersaadete. Mutlulukkapısına. Elveda demek, teslim olmadan.
 
Elveda İstanbul! Elveda Boğaziçi'm. En mutlu olduğum bir anda seninle vedalaşmaya geldim.  Beni anlayacağını umuyorum. Elveda Yeniköy. Tarabya.
 
Elveda gençliğim. Bogaziçi'nin balıkları elveda. Taşlarını tek tek tanıdığım « dünyanın en büyük caddesi » elveda. Narmanlı Yurdu yine görüşmek üzere. Eminönü. «Küllük» elveda. Sansaryan Han! sidik kokularını al ve başına çal! «Tabutlukların» senin olsun, içine sen gir, sen geber sabahsız karanlık zift gecelerinde. Kenef! Copunu koluna bacaklarına, falakanı tabanlarına ayaklarının. Zulmün batsın tarihin derinliklerinde. Tarihin çöp tenekesinde, « Parmaksız Hamdi » ve adamlarıyla. Duvarlarındaki kan izleri bizim çünkü. Yeniköy’de iskeledeki bakkal, seni ve yoğurdunu unutmayacağım, yoğurduğunun damağımda kalan tadıyla. Yaşar Kemal'in buğulu levreklerini, Azra'nın yeni evindeki yeni odamı: Perdeleri gıcır. Gül'ün kedilerini. Gül’ün Galatasaray tutkusunu.
 
Adana'nın istasyonunu. Taş  Köprüsü'nü. İçli köftesini, kebabını, rakısını. Seyhan’ı ve Ceyhan’ı. Taşları yoldan veya yolları taştan sokaklarını unutursam bana da Abidin demesinler! Mersin’i ve plajını. Yumurtalık ve emekçilerini. Yosun tutmuş yalı merdivenleri ve yalı taraçalarında güzelim G'lerle geçen ilk gençliğimi. Ostrorog Yalısı ve « müşterilerini » unutmayacağım. Sokakta Harp Var: Kemal Ahmet'i. Neyzen'i. F. Celalettin'i. Bakırköy’ü ve Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesini. Fikret Muallâ’yı. Boğaziçi'nde koca yalıda, ana,  baba, teyze, dayı, enişte, küçüklü büyüklü akraba-taalûkat, ve bir içim su genç kızlar, Nermin, Pervin, Nesrin, Julide, Cemile, Celile... Bana ayrılan zamanı çizerken sizlerle olmak. Hiçbirinizi unutmayacağım.
 
Beykoz’a giden ve Beykoz’dan gelen motorlar. Rumelihisarı’nın kedileri. Baltalimanında dalgaların telaşı. Havada hüzün. Tekrar. Kız Kulesi sil gözyaşlarını. Kadıköy ve Çamlıca ve Üsküdar hoşça kalın. Gençliğim hoşçakal. Hoş ve hoşçakalın evet. Hoşçakal Haydarpaşa Gar'ı. Yeni sürgünlere Anadolu kapısı elveda. Selimiye Kışlası sen de sil gözyaşlarını: Zulmün sonu gelecek merak etme, sen de o günleri(mizi) göreceksin. Beklemeyi bilebilirsen. Bekletirlerse: Kazmaların saldırısına ugramadan! Bekle o günlerimizi ve bizimle halaya kalk ey Kışla! Analar artık çocuklarının başında bit aramayacaklar seni terkettikleri zamanların bitiminde.
 
Elveda Caddebostan: Nâzım merhaba. Yoldaşım, kardeşim, iki gözüm. Zamanların peşinde zamansız. Orhan Kemal merhaba. Bak ne güzel « Avare Yıllar »ımızda beraber, burda beraber. Leyla Abla merhaba. Merhaba Celal. Mina. Halet. Nail V. Rasih : Hem « Uzun » hem « İleri » ikinize de merhaba. « Dede » Ahmet. « Boz » Mehmet.

« İşçi kesiminden dostlarımız » merhaba. Melih. Oktay. Orhan Veli. Ben de bir "Garip"im: Kel'den bu yana. Sait merhaba. Sabo merhaba. Ahmet Dino merhaba.
 
Arif nasılsın? « Saray gibi adam ». « Dev Adam ». Geliyorum üç vakte kadar. Açın kapılarınızı.
 
Pencerelerinizi açın. İstanbul'la vedalaşmam bitsin: Göreceksiniz yine kuracağız o güzelim ailemizi: Limana bakıp. Kendi gülme nöbetlerimizde kaygısız. Cenevre günlerinin çocukluğunda dadı sinemalarım merhaba.
 
Babam, « silme sağır babam » benim merhaba. Saffet anam ocağına kapandım: Ayaklarının, ellerinin güzelliği terketmedi beni seksen yıl.
 
Seksen yıl ana dile kolay. Beyaz bembeyaz gecelerimde öksüz ve yetim kaldım sensiz kalmadım ana. İşte beyaz ışık ana. Geldim işte yeniden bir erken inen sarı kızıl şafak vaktinde ve kapına dayandım yeniden ana, sar beni ana sarrrrrr...

BİRİNCİ NOT : Abidin Dino ile 1972’de karşılaştım, tanıştım. Sonra Parisli yıllarımızda, 1983’ten itibaren on yıl sıkı, harbi ve hakiki bir dostuk ve arkadaşlıkla geçirdik birçok günümüzü, saatimizi. Sözleştik ve söyleştik. Bu yaratıcı ve üretici dostluğumuz hiç bitmeyecekmiş gibi sürerken Abidin hain bir 7 Aralık 1993 sabahının saat ikisinde bizi bırakıp gitti. Şaşırdık. Üzüldük. Ağladık. Hüznümüz sürdü. Ama bunlarla yetinemezdim. Onu anmak ve bilhassa yeni kuşaklara biraz daha iyi tanıtabilmek umuduyla önce Abidin Dino ile Söyleşiler. Yazılar : Hayat ve Sanat (Pêrî Yayınları, İstanbul, 2006) isimli ve Abidin’le yaptığım söyleşileri, kendisi, tarihi ve sergileri üzerine yazdığım makalelerden oluşan bir kitap yayınladım. Sonra aşağı yukarı yirmi yıldır üzerinde çalıştığım ve birçok araştırma, söyleşi ve okumalarla hayat törpüsü çalışmamı Abidin Dino, 1913-1993 başlıklı, 1200 sayfadan fazla ve üç cilt olarak yayınladım ( Kitap Yayınevi, İstanbul, 2008). Abidin hakkında daha yazılacaklar olduğunu biliyorum. Bu konudaki araştırma ve çalışmalarımı da sürdürüyorum.

İKİNCİ NOT : Abidin Dino sergileri sürüyor. Bunlardan en yenisi Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde 25 Ekim 2010’da açılan « ABİDİN DİNO MARDİN’DE » sergisidir. Bu sergi bir yıl süreyle açık. Mardin’den yolu geçenlerin mutlaka izlemesi gereken bir sergi. Abidin’i biraz daha yakından tanımak ve seçme eserlerinden 255 tanesini birarada görmek öyle her zaman bulunacak bir fırsat değil.

Aklınızda bulunsun.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

nihat ziyalan { 06 Aralık 2010 05:46:02 }
değerli şehmus güzel,

yazınızı okurken içimde bir şeylerin çıt çıt kırıldığını duyumsadım. çok sıcak. şiirli. Ayorum'a hoş geldiniz. renk katıyorsunuz. Sydney'den dostlukla. nihat ziyalan
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git