Dünya İklim Zirvesi, Meksika'nın Cancun kentinde bugün başladı ve 10 Aralık'a kadar devam edecek. Ancak zirveye yönelik beklentiler, geçen yılki zirvenin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle oldukça zayıf. Ancak zirveden yine de bazı somut kararların çıkacağı umuluyor.
Bir yıl kadar önce Kopenhag’da düzenlenen iklim zirvenin başarısızlığa uğraması ve iklimin korunmasında öncülüğü üstlenen Avrupa’nın, genç sanayi ülkeleriyle ABD'yi ikna edememesiyle sonuçlanmıştı. Bu yıl Meksika'nın Cancun kentinde yapılacak zirvede, beklentilerin bir hayli aşağı çekildiği görülüyor. Almanya Çevre Bakanı Norbert Röttgen, Cancun’da yapılacak iklim zirvesinden beklentilerini şöyle özetliyor:
''Bu yıl, her sorun bir hamlede çözülecek gibi görünmüyor ama biz her şeyin adım adım yoluna girmesi için uğraşacağız. Bizim Cancun Zirvesin’den beklentimiz, uluslararası bir anlaşma için hazırlıklarımızın iyileştirilmesi konusunda gerekli bir dizi somut tedbirin alınması.''
Röttgen, iklim politikalarının finansmanı ve ormanların korunmasıyla karbondioksit emisyonun azaltılması konusunda görüş birliğine varılacağını düşündüğünü söyledi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Başkanı Christiana Figueres de Röttgen'in beklentilerine katılıyor:
''Cancun Zirvesi’nde hükümetlerin, iklim değişikliğine uyum önlemleri, transfer teknolojisi ve ormanların korunması konusunda anlaşabilmeleri gerekli. Aynı şekilde uzun vadeli finansmanı düzenleyen Uluslarası İklim Koruma Fonu konusunda da görüş birliğine varılacağını tahmin ediyorum. Bu konularda, hâlâ büyük politik engellerin olduğunu düşünmüyorum.''
İklim değişikliğine karşı alınacak önlemler konusunda; bilimsel kararlar ile politik hizmetler ve çıkarlar arasında büyük bir çatışma söz konusu.
Fakat her ülkenin yine de üzerinde anlaştığı iki konu var:
Birincisi, iklim değişikliğinin sürmekte olduğu ve bu değişikliklerden etkilenmeyecek hiçbir ülkenin bulunmadığı; İkincisi ise her ülkenin alınacak tedbirler konusunda bir an önce hızla harekete geçmesi gerektiği ve iklim politikalarında hemen etkili olacak küresel bir rota belirlemek için daha fazla beklenilemeyeceğinin gerekliliği.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Başkanı Christiana Figueres, bazı ülkelerin ulusal çapta, müzakerelerde olduğundan çok daha ilerde olduğunu söyleyerek; ''Birçok ülkenin ulusal çapta aldığı önlemler, bize umut vermektedir. Sürekli daha fazla ülke, emisyonun azaltılması konusunda ciddi kararlar almakla kalmıyor, bunları ulusal politikalarında yasalarla güvence altına da alıyor.''