A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Yandaş basının yakın tarihi : 2002 - 2010

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 01 Eylül 2010 12:07:21

2002'den 2010'a basın nasıl yandaşlaştı? AKP'nin medyaya müdahaleleri hız kesmeden sürüyor. Bu konuda atılan son adım, Radikal'in başına geçen Eyüp Can oldu. 2002'den bu yana yandaş basın yaratma çalışmaları meyvesini veriyor.

Radikal ve Referans’ın birleşmesinin ardından oluşacak yeni gazetenin başına Eyüp Can’ın geçeceği, daha önce basına yansımıştı. İsmet Berkan, dün yazdığı veda yazısıyla, Radikal gazetesi genel yayın yönetmenliği görevini Eyüp Can’a devretti. Bu devirle birlikte yeniden yapılanma konusunda en önemli adımı atan Radikal’in, denge siyaseti yürüten bir gazeteden yandaş bir gazeteye kayması bekleniyor.

Eyüp Can’ın hızlı ilerleyişi

Doğan Grubu gazetelerinde hükümeti rahatsız eden yönetici ve yazarların yerine iktidara yakın isimlerin geçirilmesi, özellikle birkaç yıldır belirginleşti. Gazeteciliğe Zaman’da başlayan, 2001’de ABD’den döndükten sora yine Zaman’da çalışan Eyüp Can, 2004 yılında Doğan Grubu’na transfer olmuştu. 2004'te yeni kurulan Referans gazetesinin başına getirilen Can, 22 Haziran 2009'da Hürriyet gazetesinin haber koordinatörlüğünü üstlenmişti.

Referans gazetesi genel yayın yönetmenliği görevini sürdürürken, Hürriyet gazetesinde de köşe yazan Eyüp Can, genel yayın yönetmenliğini üstleneceği yeni Radikal’in “Taraf ile Cumhuriyet'in arasında” olacağını açıklamıştı.

Kritik genel yayın yönetmenleri


AKP’nin iktidara gelişiyle, birçok yeni gazete yayına başlarken, var olan gazetelerde de ciddi değişiklikler yaşandı. AKP’nin rahatsız olduğu basın kuruluşlarına yönelik çok net müdahaleler anlamına gelen genel yayın yönetmeliği değişiklikleri, uzun süre basında yer almıştı. Bu konuda en çok tartışılan olay, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün bu görevinden alınması oldu. Özkök’ün görevinden ayrılmasının ardından, onun hükümet ile yeterince iyi geçinmeyerek Doğan Grubu’na zarar verdiği, bu nedenle de ayrılmasının iyi olduğu yazıldı.

Basında yandaşlaştırma açısından atılan önemli adımlardan biri de Star gazetesinin yönetiminin düzenlenmesiydi. Star gazetesinin yönetimine, Zaman’dan yetişen Mustafa Karaalioğlu’nun getirilmesi etkili oldu. Zaman’da gazeteciliğe başlayan, Yeni Şafak'ın kuruluşunda yer alan Karaalioğlu, Haziran 2007'den bu yana Star Medya Grubu'nun başında.

Gazete yönetiminde yapılan önemli değişikliklerden biri de Sabah’ta gerçekleşti. Çalık Grubu’nun satın alması ile yandaş medya arasında önemli bir yere yerleşen Sabah’ta da önemli yönetsel değişiklikler gerçekleşti. “Daha işlevsel olabilmek” için yapılan bu değişikliklerde en son Erdal Şafak’ta karar kılındı.

Hangi gazete ne zaman taraf değiştirdi


AKP’nin iktidara gelmesinde en etkili faktörlerden biri olan Doğan Grubu ile AKP’nin arası birkaç yıl sonra açıldı. Bu “zıtlaşma”da Doğan Grubu’nun uzun süre dayanamayacağı belliyken, AKP de hızla kendi medyasını yaratmaya başladı. TMSF aracılığıyla uzun süre ATV ve Sabah’ı yöneten hükümet, daha sonra çok tartışılan bir ihale ile bu yayın organlarını 2007’de Çalık Grubu’na sattı. Benzer bir şekilde TMSF’de kalan ve 2006 yılında satılan Star gazetesi de yandaş medyada önemli bir yer tuttu. Star’ı daha sonra “Erdoğan benim idolümdür” diyen Ethem Sancak satın aldı.

Taraf değiştiren gazeteler konusunda en keskin dönüş Radikal’de gerçekleşiyor. “Doğan’ın solu” olarak bilinen Radikal, şimdi yandaş medyada yer almaya hazırlanıyor.

Yeni kurulanlar da oldu


Bu zaman diliminde yeni kurulan bazı gazeteler de önemli görevler üstlendi. 2007’de Ergenekon soruşturması başlamadan çok kısa bir süre önce kurulan Taraf gazetesi, özellikle gizli belge yayınlamak konusunda çok iş yaptı. Zaman zaman Başbakan’dan “fırça” da yiyen Taraf, yine de yandaşlıktan vazgeçmedi.

Büyük oranda Zaman’da yetişen bir kadroya dayanan Bugün gazetesi de bu süreçte yeniden kuruldu. Ilıcaklara ve Ciner’e ait olan Bugün, Koza Grubu’na satıldı. Birçok “önemli” habere imza atan Bugün gazetesi, Koza Madencilik’in sahibi Akın İpek’e ait. İpek, yandaş basını güçlendirmek için cansiperane girişimleriyle gündeme gelmişti.

Kritik istifalar ve kovulmalar


AKP’nin yanına çekemediği yayın organlarının iç işleyişine müdahale etmekte kullandığı bir yöntem de yazarların susturulması oldu. Bir dönem sık sık yazarlara sansür uygulanmasını savunan ve aksi durumda “sizin başınız ağrır” diyerek gazete patronlarını tehdit eden Erdoğan, bu konuda da önemli başarılar elde etti. Bekir Coşkun, Emin Çölaşan, Necati Doğru’nun istifaları bu açıdan önemli örneklerdi.

Bu konuda son örnek de Radikal’deki yönetim değişikliğinden sonra yaşandı. Yönetimi ele alan Eyüp Can, Yazı İşleri Müdürü Erdal Güven araclığıyla Haluk Şahin ve Türker Alkan’a onlarla çalışmak istemediğini iletti. Şahin bu karar için twitter’da “Eyüp Can bir bakıma bana yardım etti, çünkü okurumun o gazeteyi terk ettiğinin farkındaydım. Ne zaman ve nasıl bıraksam diye bekliyordum” dedi.

Önemli transferler          


Gazeteler arasında yaşanan yer değiştirmeler de yandaş medyanın gelişmesinde etkili oldu. En önemli transferler Taraf’tan geldi. Birçok liberal kalemi bünyesine katan Taraf, daha etkili bir gazete konumuna geldi.

Cumhuriyet’ten Radikal’e geçen ve bu geçişten sonra Cumhuriyet’e saldıran Oral Çalışlar da bu konudaki önemli örneklerdendi. Son dönemde kurulan ve muhalif olarak bilinen isimleri de toplamasıyla öne çıkan Habertürk’ün sükseli transferlerinden biri Yiğit Bulut oldu. Bu geçişten sonra iktidara daha yakın konumlanan Bulut, Habertürk’te hızla yükseldi.

Gazetesinde daha tarafsız bir görüntü vermeye çalışan Habertürk, televizyon kanalında Yiğit Bulut ile, internet sitesinde de Kenan Tekdağ ile iktidara yakın bir yayıncılık yapmayı tercih etti.

TRT’nin yeri belli


İktidara geldikten sonra TRT’ye de müdahale etmekte bir beis görmeyen AKP, TRT’nin daha militan bir yayıncılık yapmasını sağladı. Henüz gerçekleşmeyen baskınları ve gözaltıları önceden haber vermesi nedeniyle tartışılan, Zaman gibi gazetelerden gelen isimlere yaptırılan çok sayıda program nedeniyle eleştirilen TRT de yandaş medya içinde önemli bir yere sahip.

Her şey Zaman’la başlar


AKP’nin iktidara geldiği dönemde militan anlamda AKP’cilik yapan neredeyse sadece Zaman gazetesi vardı. Doğan Grubu’nun da açık desteğiyle gelen, ancak bir süre sonra bu grupla arası açılan AKP, Yenişafak gibi gazetelerin de desteğini görüyordu. Basında bugün yandaş olarak bilinen tüm kuruluşlarda Zaman kökenli bir yöneticinin olması, Zaman’ın bu konuda ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Son gelinen durum


Gelinen son noktada büyük basında neredeyse hiç taraflaşma kalmadı. Cumhuriyet, Sözcü gibi gazeteler muhalif tavırlarını korurken, AKP yeni kurulan ve taraf değiştiren birçok gazete ile birlikte yandaş medya cephesini güçlendirdi. Yediği cezalardan sonra daha korunmacı bir tavır takınmaya çalışan Doğan Grubu da “ortada” bir habercilik yapmaya çalışıyor. Habertürk gazetesi bağımsızlık iddiasını öne çıkartsa da, internet sitesi ile televizyon kanalında AKP’cilik kendisini daha çok belli ediyor. Zaman, Yeni Şafak, Vakit ve Taraf’ın başını çektiği yandaş basında Sabah, Star, Bugün gibi gazeteler de ağırlıklı bir yer tutuyor.

Kaynak : soL - Haber Merkezi
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Hasan Uyanik { 11 Eylül 2010 23:50:43 }
Anlamadigim sey, daha oncede bu basinin birilerinin miydi ki taraf degistirdi? Yani onceden bu basini acaba birileri de mi kendi cikarina kullandi? mesela darbeciler, jakobenler, sozum ona socular, ergenekoncular, sahsi menfaatini dusunenler... Sahi ne oldu ulkemin su 195 milyar dolarcigini calan hortumcular. Hani o seriat geliiiyooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrr naralari, kaset furyasi perdesinin arkasindan ulkemin 195 milyar dolarcigini calanlar. Neden onlardan kimse bahsetmiyor? Ah benim guzel ulkem sagida, solu da kendi menfaatini dusunen canim ulkem ve canim halkim, bir gun insallah iyiler gelecek bu sag da sol da birbirini yiyecek insallah. O gun halk iktidar, vatan bas taci olacak. siz zirvalamaya devam edin.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git