Orman alanlarını, ormancılık dışı amaçlarla kullanmak ve kullandırmak AKP hükümetinin 'vazgeçilmez yöntemi'. Yeni karayolları yasası ormanları yol geçen hanına çevirdi. AKP hükümeti rant için yeni yasaları üst üste devreye sokuyor.
Hükümetin hazırladığı ve 13 Temmuz'da yürürlüğe koyduğu Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, ormanları talan etmeyi bir gelenek haline getiren AKP hükümetinin son ataklarından biri. Anayasa ve yasalara karşı hileli yollarını gelenek haline getiren AKP hükümeti bu yasayla, rant için devlet ormanlarını bitirmenin yollarını açtı.
Yasada yer alan maddeler, Türkiye’deki ormanları karayolları aracılığıyla talana açıyor. KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu talanı gözler önüne seriyor:
Orman talanı için kapsam genişletildi, izinler bedelsizleştirildi.
Özelleştirme kolaylaştırıldı.
2003 yılından önce verilen izinlerin devamı sağlandı.
Mevcut tesislerde, tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliğine izin verildi.
Ormanlar yol geçen hanı mı?
KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu adına bir basına açıklaması yapan Yücel Gül, devlet ormanlarının durumunu değerlendirdi.
Devlet ormanı sayılan alanların ormancılık dışı amaçlarla kullanmak ve kullandırmanın AKP döneminde ‘vazgeçilmez yöntem’ halini aldığını belirten Gül, “Bu amaçla aldatmacaya, Anayasa’ya ve yasalara karşı hileli yollara başvurmak bir AKP geleneği oldu. Son olarak 13 Temmuz’da yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, siyasal iktidarın kullandığı bu yöntemin en son örneklerinden birisi. Yasa, devlet ormanını yol geçen hanına çeviriyor” dedi. Yücel Gül, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugüne değin ‘devlet ormanı’ sayılan alanlarda turizm, madencilik, özel üniversite, yenilenebilir enerji kaynakları vb yatırımcılar, belediyeler, spor kulüpleri deyiş yerindeyse cirit atıyordu; bu amaçla her biri bir öncekini aratan onlarca hukuksal düzenleme yapıldı, yapılıyor. Neredeyse yalnızca KGM kalmıştı bu düzenlemelerden payını almayan. Şimdi yeniden düzenlenen kuruluş yasasıyla bu kuruluş yalnızca ‘orman’ sayılan alanlarda değil; milli parklarda, ‘durumu ve sınıfına bakılmaksızın’ tüm meralarda ve kamuya ait öteki alanlarda da yol yatırımlarına dilediği gibi karar verebilecek artık.
Son değişiklik, ‘devlet ormanı’ sayılan alanların yanı sıra milli park ve mera olarak ayrılmış alanlarda yapılacak yol yatırımları için hiçbir sınırlama ve koşul getirmiyor: Yasaya göre bu alanların her yerinde hem her türlü yol hem de bu alanların ‘hammadde’ üretimi yapılabilecek.”
Her türlü kamusal varlığın ancak ve ancak kamu yararına kullanılmasını savunan örgütler olarak gerekli mücadeleyi yürütülmezse, AKP iktidarının bu türden düzenlemeleri bundan sonra da yapacağını ve kalan kamusal varlıkları da ‘kamusal’ olmaktan çıkarmak için her türlü yola başvuracağını vurgulayan Tarım Orkam-Sen Yönetim Kurulu; tüm kişi, kurum ve kuruluşlarımızı kamusal varlıklara sahip çıkmaya çağırdı.
AKP, yeni Orman Kanunu ile ne yapmak istiyor?
Tarım Orkam- Sen’e göre; AKP iktidarı tarafından 6001 sayılı yasayla 6831 sayılı Orman Kanunu’nda yapılan değişikliklerle;
- Devlet ormanı sayılan alanlarda verilebilecek izinler hem kolaylaştırıldı, hem de kapsamı genişletilirken, kimi izinler bedelsizleştirildi.
- İzin verilen tesislerin tamamının veya bir bölümünün kiralanmasının veya özelleştirme uygulamaları kapsamında işletme hakkının devredilmesinin, yap-işlet-devret modeli ile yaptırılmasına izin verilen yerlerin üçüncü kişiye devri olanaklı kılındı.
- 8 Aralık 2003’den önce verilen turizm ve diğer izinlerin kesin izin haklarının devam etmesi sağlandı.
- İzinli saha içinde kalmak koşuluyla mevcut tesislerde tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliğine izin verildi.
- Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen tadilat, kapasite, tür ve sınıf değişikliği izinleri dâhil olmak üzere daha önce turizm amaçlı tesisler için verilen izinler ile diğer izinlerin Orman Kanunu’nun 115. maddesine göre irtifak hakkına dönüştürülmesine olanaklı kılındı.