A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

15 Ağustos ve PKK

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 25 Temmuz 2010 07:30:20

BBC muhabiri Gabriel Gatehouse Kuzey Irak'ta, Kürt bölgesindeki dağlarda PKK'nin lideri konumundaki Murat Karayılan'la görüşmüş. Gatehouse'a göre Karayılan şöyle demiş: "Türkiye ateşkesi kabul ederse ve bazı koşulları yerine getirirse Birleşmiş Milletler denetimi altında silâhlı PKK'lilere silâhlarını bıraktıracağım. Kürt sorunu diyalog yoluyla demokratik yoldan çözülürse silâhları bırakacağız. Silâh taşımayacağız. Türk devleti bu çözümü kabul etmezse bağımsız olarak demokratik konfederalizm ilân edeceğiz".

Referans gazetesi yazarı Cevdet Aşkın'a göre PKK bunu, yaklaşmakta olan 15 Ağustos'ta ilân edebilir. Yine Cevdet Aşkın'a göre: "Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türk hükümetinin Kürtlerin ve Kürt sorununun varlığını kabul edip sorunun barışçıl yolla çözülmesi için attığı adımları desteklediğini söyledi. Denge Azad tarafından haftalık Gulan dergisine dayanılarak verilen haberde Barzani, 'bu söylediklerim Türkiye hükümetinin Kürtler için her şeyi yaptığı ve tüm haklarını verdiği anlamına gelmiyor. Fakat bu konudaki doğru yol için ilk adımın savaşın durması olduğuna inanıyorum.  PKK'nin de bir cevabı olsun, karşılıklı anlayış ve yakınlaşma olmasa da savaşılmasın" diye konuştu. Barzani, PKK'nin tek taraflı olarak savaşı durdurmasının Kürdistan halkının çıkarına olduğunu belirtti.
 
Barzani, Amerika Irak'tan çekildikten sonra, ilk körfez savaşı sonrası olduğu gibi, bölgedeki tek desteğinin Türkiye'den geleceğinin farkında.  Bir yandan İran'ın bastırması, öte yandan Türkiye ile Suriye ilişkilerinin düzelerek Suriye'nin PKK'lilere karşı giriştiği operasyonla 5 kentte 400 PKK'liyi tutuklaması, Türkiye'nin askeri operasyonlarının giderek daha başarılı olması görünüyor ki PKK'nin elini zorluyor.  Abdullah Öcalan da "Önce karşılıklı olarak bir güven ve çatışmasızlık ortamının oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Bunun kanalları oluşturulmalıdır. Bu süreçte herkes sorumlu davranmalıdır" diyor.
 
Neymiş 15 Ağustos?  15 Ağustos 1984'teki ilk PKK saldırısı Eruh ve Şemdinli kazalarında gerçekleşmiş, Şemdinli baskınında ağır yaralanan Astsubay Memiş Arıbaş, olaydan 5 gün sonra can vermiş, Eruh’a yapılan saldırıda ise er Süleyman Aydın, öldürülmüş, birçok kişi yaralanmıştı.  KCK adıyla bilinen Kürdistan Topluluklar Konfederasyonu, “Kürdistan halkını yokoluş sürecinden, ulusal dirilişe, oradan da bugün kendi özgür iradesiyle demokratik konfederal sisteminin inşasını gerçekleştirecek bir düzeye getirmiş bulunan gelişmenin temelinde 15 Ağustos Şanlı Atılımı bulunmaktadır” diyor.  Terörist bir saldırıyı "Şanlı Atılım" olarak niteliyor.
 
Gerek Karayılan'ın söyledikleri, gerekse KCK'nin adında bile bulunan "konfederasyon", "konfederal" sözcükleri sık sık birçok yerde kullanılıyor.  Konfederasyon federasyonların birliği anlamına gelir.  Hangi federasyonlar bir araya gelecek acaba?  Öcalan ne kitaplarında, ne de avukatlarıyla yaptığı görüşmelerde PKK'nin ne istediğini hiçbir zaman açık seçik belirtmez.  Bağımsız Kürdistan'dan yola çıkıp "demokratik konfederalizm" diyen, bu arada kendi ifadesiyle 40,000'den fazla Türk ve Kürt insanının ölümünden sorumlu olan Öcalan'ı ne acıdır ki halâ dinleyen bir kesim var. 
 
Birçok tahmine göre Türkiye nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Kürt kökenli vatandaşlar yalnızca Güneydoğu Anadolu'da değil, başta Istanbul olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında yaşamakta, ve Türkiye'deki herkes gibi yaşam kavgası vermekte.  Bir Kürt kökenli milletvekilinin dediği gibi Kürtlerin Türkiye'den kopmasının Kürtler için intihar olacağını anlayanlar çoğunlukta.  PKK cinayetlerinin halkta yarattığı tepkinin giderek artarak kardeş kavgasına dönüşebileceğini ve bunun ne Türklerin ne de Kürtlerin yararına olacağını sağduyu sahibi herkes görebilmekte.
 
Değil nüfusun yüzde 20'sini oluşturan bir etnik grubun, nüfusun yüzde birinin, binde birinin bile kimliklerinin, kültürel haklarının tanınması demokrasi gereğidir.  Başbakan Erdoğan'ın belki de iyi niyetle başlattığı "Kürt açılımı"nı kısa zamanda yüzüne gözüne bulaştırmasından onun kadar en az PKK de sorumludur.
 
Kürtlere "Bırakalım şu demokratik konfederalizm, komünal yaşam vs. gibi lafları, oturalım, ne istiyorsunuz, açık ve net dile getirin.  Biz de devlet olarak neyin kabul edilir, neyin kabul edilmez olduğunu net olarak ortaya koyalım" diyecek bir lider çıkacak mı acaba?  "Evet, ana dil eğitimi, ama ana dilde eğitim değil, bağımsız Kürdistan değil, yetkileri belirlenmiş, belki de genişletilmiş yerel yönetimler.  Gelin bu yetkilerin ne olabileceğini, ne olamayacağını tartışalım" biçiminde yaklaşılamaz mı olaya?  Mustafa Kemal'in "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözünü eleştirip her fırsatta Mustafa Kemal'i yerenler, başta Abdullah Öcalan olmak üzere 10 Şubat 1922'de olduğu iddia edilen TBMM toplantısında Kürtlere özerklik vadettiğini ileri sürerek Mustafa Kemal'i tanık gösteriyorlar.  Öcalan 15 Temmuz 2009 tarihindeki avukat görüşmesinde “10 Şubat 1922 tarihinde Meclis’in gizli oturumlu 18 maddelik bir kararı var. Bu karar 64 red oyuna karşılık 373 kabul oyuyla kabul edilmiş bir yasadır. Dikkat edilirse 64’e 373! Bu, Meclis arşivlerinde mevcuttur, devlet yetkilileri bunu biliyorlar. Bu kararla Kürdistan’a başta özerklik olmak üzere birçok hak tanınmış” diyor.  Oysa, önce sorulması gereken soru, 10 Şubat 1922’de gerçekten böyle bir oturumun gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğidir.  TBMM Gizli Celse Zabıtları’na (Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 1985) bakıldığında 9 Şubat 1922 tarihli oturum “157. ini’kat” (birleşim) ve 11 Şubat 1922 tarihli oturum ise “158. ini’kat” olarak geçmektedir.  Yâni arada herhangi bir kayıp oturum yoktur.  Üstelik, 10 Şubat 1922 tarihi Cuma gününe rast gelmektedir.  Bu günün tipik özelliği, o dönemde resmî tatil olduğu için o gün herhangi bir oturumun yapılmamasıdır.
 
Bırakalım Mustafa Kemal ne demiş, ne dememiş, Lozan'da ne olmuş olmamış, bugünkü sorunu daha fazla kan dökülmeden, Türkiye Yugoslavya'ya dönmeden nasıl hallederiz ona bakalım diyemez miyiz?  Ve bunun için Sivas Kongresinde Amerikan mandası, İngiliz himayesi tartışmaları yapanlar benzeri ne Amerika'nın arabuluculuğuna, ne de Birleşmiş Milletler gözetimine gerek vardır.  Yeter ki iyi niyet olsun, çatışmalardan yolunu bulanların değil, acı çekenlerin sesleri yükselsin.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git