A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Öfkeye çeki düzen

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 7 Yorum | Yazar Yazan: Saba Öymen | 14 Haziran 2010 07:23:24

Resepsiyon masasının ardında haftalık magazin dergisi Woman's Weekly'yi okuyan kadın yüzüme boş boş baktı. Duvardaki yazıyı işaret etti. Mesai saatleri 8.00 - 16.00 yazıyor. Saat 7.48 ve ben az önce kadına bir soru sordum. Mesai 8 de başlıyor da olsa soruma cevap vereceğini düşündüm. Yalnızca küçük bir soru. Soracağım, yanıtını hemen alacağım ve işime gideceğim.

Daha doğrusu öyle olacağını varsaydım.  Yapmasını istediğim  başka bir şey, her hangi bir bir işlem yok. “Herkesin bir sorusu var, burada mesai 8 de başlıyor,” dedi kadın. Elindeki dergiye döndü bir an, sonra başını kaldırdı. Yandaki odayı işaret etti. “Bekleme odasında bekleyebilirsiniz.” Bekleme odasının nerede olduğunu biliyorum. Öfkelenmeye başladığımı hissettim. Dudakları makyaj kalemiyle çerçevelenmiş kadının. Kırmızı dudak boyasından çok,  dudakları sınırlayan çerçeveye takıldı gözlerim. Dudak boyasının bir ton koyusu kalemle çizilmiş. Belki de başka bir kadında olsa gözüme bu denli irkiltici  görünmeyecek olan çerçeveli dudaklar mesai saatinden önce kendi haline bırakılmasını isteyen bu kadında rahatımı kaçırdı.  Altı üstü bir soru.  Müşteriye hizmet değil mi bu kadının görevi? Onun için resepsiyon masasında değil mi?

Tamam, seninle bunun tartışmasını mı yapacağım dedim içimden, öfkemin farkına varırken. Kadın da haksız sayılmaz. Yazmışlar işte oraya. 8.00 – 16.00. Niye öfkeleniyorum ki? İşler planladığım gibi gitmediği için. Soruma yanıt alacak ve gecikmeden işe gidecektim. Böyle planladığım için evden normalden erken çıkmıştım. Halbuki şimdi burada on beş dakika daha oyalanacak olursam trafiğin en berbat saatine kalacağım. Bu kadına değil, duruma öfkeliyim aslında. Ama öte yandan bu kadının yerinde bir başkası olsaydı ve bana hemen cevap verseydi, şimdi yolda olacaktım. Öyleyse bu kadına da öfkelenebilirim. Kadının da bana öfkelenme hakkı var. Günlük çalışmasına başlamadan önce sakin sakin Woman’s Weekly’sini okumak istiyor. İster elbette... Peki, öfkelenip çıkışsam kadına, halka ne biçim hizmet bu, bir soruya cevap bile vermeyecek olduktan sonra niye oturuyorsunuz orda diye çevremdekilere duyura duyura sorsam? Müdürünüze şikayet edeceğim, bakalım o zaman ne yapacaksınız diye atıp tutsam ne olur? Böyle yapacak olanlar yok mu? Var. Peki öyle yapmanın yararı var mı? Öfkeyi atıp rahatlamak? Bu kuruluşta Müşteri Hizmetlerinin gelecekte daha verimi çalışmasını  sağlamak? Kendimizi tehlikelerden korumak için gerekli olduğu düşünülen korku gibi öfke de gerekli mi? Toplumun bozuk yanlarını değiştirebilmek, düzenin işleyişindeki yanlışları doğru yapmak, sorunlara çözüm bulabilmek, her şeyden once böyle bir çabaya  girme gücünü bulmak için  önce öfke gerekiyor mu? Baskıya karşı ayaklanabilmek, kötü olanı, yanlış olanı değiştirmek için kavga gerekiyorsa, bu kavgaya başlama yürekliliğini bulmak için öfke mi gerekiyor?

Öfkesiz, kavgasız, akılcı bir eleştiri geliştirerek yapamaz mıyız bunları?

Öfkelenip saldırganlaşmayı savaşa benzetsek... Savaş öfkenin planlanmış dışa vurumu değil mi? Söz konusu olan kişiler değil ülkeler bu durumda.  Savaşı desteklemiyoruz da, neden düşünceleri bize uymayan ya da hoşlanmadığımız bir davranışını gördüğümüz kişinin üzerine öfke kusmayı destekliyoruz ya da hadi destekliyoruz demeyelim, normal, sağlıklı kabul ediyoruz? Öfkeyle bağıran çağıran insanları, saç saça baş başa kavga eden kadınları sergileyen televizyon programlarını neden böylesine keyifle izliyoruz?  Niye zorba olmak öğretiliyor insanlara? Altta kalmayacaksın. Kendini ezdirmek istemiyorsan  gerekirse  sen ezeceksin. İddialı olacaksın. Yarışmacı olacaksın.  Eseceksin. Gürleyeceksin.   Çatışmalarla dolu hayatin normal olduğu öğretiliyor. Hayatta başarılı olmak istiyorsan kendini çatışmalara hazırlayacaksın. (Danışmanlık şirketleri iddialı ve zorlayıcı (assertive ) olma kursları düzenliyorlar.) Dünya çatışma üzerine kurulmuş sanki. Çatışma, dalaşma, birbirine çelme takma, herkesin önüne geçme, yarışma, yarışma hep yarışma üzerine kurulmuş.

Öte yandan öfkenin sürekli olarak bastırılmasının psikolojik ve fiziksel sağlığı nasıl kötü etkilediği konuşuluyor.

Öfke var. Öfkenin varlığını yadsıyamayız. O zaman ne yapılıyor? Bireylere öfkelerini denetim altına almaları gerektiği öğretiliyor. Batı dünyasında öfke denetimini öğrenmek için kurslar var.  Psikoloji, öfkenin nedenini, engellenme olarak açıklıyor. Kişi engellenmesinin mantıklı bir nedeni olduğunu anlarsa öfke duygusu ve saldırganlık yok edilebilir diyor. Bu arada, insan çevresini gözlemleyerek neyin kabul edilebilir neyin edilemez olduğunu öğreniyor, öfkeyi denetim altına almanın bir yolu da sosyal ilişkilerle öğrenmekten geçiyor.  

Öfke duygusu gibi olumsuz biçimde ifade edilme olasılığı bulunan duygulara yol açan şeyin, kişilerin karşı karşıya kaldığı olay ya da durumlar değil, olay ve durumlara kişilerin yüklemiş olduğu anlamlar olduğunu söylüyor psikoloji. O halde insan başkalarına yansıttığı öfke gibi olumsuz duyguların ve diğer bütün duygularının sorumluluğunu üstenebilir.

Hiçbir duygu sürekli değil. Öfke, biz  olmasına izin verdiğimiz için var. Öfkelendiysem bunu karşımdaki  kadından çıkarmam gerekmiyor. Kadın da bana öfkelendi  işte, fark ediyorum.   Öfkelenirsem bu kadının bana saat 8 den önce cevap vermesini sağlayabilir miyim? Bu kadını değiştirebilmem gerekir öfkelenmemek için. Değiştirebilir miyim? Farklı düşünmesini, farklı davranmasını sağlayabilir miyim? O anda oradan çıksam, dışarıdaki havayı solusam,  kalabalığa karışsam öfkem beş dakika sonra geçecek. Belki biraz sonra  yoğun trafiğin içinde iş yerine fazla gecikmeden ulaşmaya çalışırken yine öfkeleneceğim. Bu öfke kime olacak peki? Yollara daha çok  şerit yapmamış olan hükümetlere, belediyelere, saygısızca araba kullanan, durmadan şerit değiştiren,  korna çalan öteki sürücülere, hatta  tam bu saatte yolda olmaktan başka suçu olmayan başka insanlara öfkelenebiliriz. Bu neyi değiştirir? Oysa, öfkelenmemeyi seçtiğimiz anda bunu başarabiliriz. Çünkü öfkemiz  aslında bizden kaynaklanıyor.  Yaygın, sıradan düşünceye göre şu anda benim öfkemin kaynağı  karşımdaki bu kadındır.  Halbuki öfkemin kaynağı bu kadın değil. O yalnızca aracı. Ancak ben değiştirebilirim kendi duygularımı.  Ancak ben yok edebilirim öfkemi.

Sabah kalktınız, çaydanlığın altını yakmaya gittiniz ve tüpün bittiğini gördünüz. Tüp beklemeye vakit yok. Çaysız çıkmak zorundasınız evden. Öfkelenmemeyi seçebilirsiniz. Öfkelenmek sadece kendinizi daha kötü hissetmenize yol açacak. Çayı ofiste  içerim artık diyebilmekse  kendinizi bambaşka hissetmenizi sağlayacak.

Akşam yorgun argın eve vardınız. Açlıktan ölüyorsunuz, evde yemek yok. Aksi gibi eşiniz/ arkadaşınız/  evi paylaştığınız kişi de trafikten payını almış, hala yolda. Üstelik ona güvenmiştiniz fazlasıyla yorucu geçen bir günün ardından, yemekleri ondan bekliyordunuz. Açlıktan içiniz bayıldıkça, yorgun bedeninizdeki sızıyı duydukça hala gelmeyen eşinize/ arkadaşınıza karşı öfkenin kabardığını duyumsuyorsunuz içinizde. Bu duyguya yenilmek yalnızca kendinizi daha kötü hissetmenize yol açacak. Oysa öfkelenmemeyi seçip biraz peynir ekmek ve sıcacık bir çayla televizyonn karşısına geçmek birden neşenizi yeniden bulmanızı sağlayacak.

Seçim bizim elimizde. Kızgınlığın, öfkenin sizi nasıl mutsuz ettiğine dikkat edin.  Kendi deneyimlerimden  biliyorum ki, sabahleyin yataktan kalktığımızda bugün iyi geçecek diye düşünüp iyi geçmesini beklemekle, gene berbat bir gün başlıyor demek arasında büyük fark var. Daha dün kendimi sınadım.

Haziran 2010 Sydney


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 3 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Abidin Kesin { 12 Temmuz 2010 15:41:06 }
Çok güzel bir yazı Saba Hanım. "Güzel bakan güzel görür, güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır" Yapmamız gereken öfkemize hakim olmaktır. Yoksa öfkeleri bütün bütün ortadan kaldırmak mümkün değildir... "Öfkenin sürekli olarak bastırılmasının psikolojik ve fiziksel sağlığı kötü etkilemesi değil "asıl öfkemize hakim olamamak sağlığımızı kötü etkileyecektir. Saygılar
mustafa alagoz { 11 Temmuz 2010 14:56:12 }
"Bilgili" olduğunu kabul eden insanların kendilerine özgü bir gerilimleri vardır. Çünkü bilgi geçmişe aittir, ve sadece bir haber niteliği taşır. Bilgi akla ait bir çabayla oluştuğu için onu edinen bireyde bir üstünlük duygusunun uyanmasına, kibir gelişmesine yol açar.

Zihin güçlendikçe buna uygun olarak benlikte bir değişiklik olmazsa, ki çoğunlukla olan budur, bir çatışkının olması kaçınılmazdır. Çünkü benlikte bir orantısızlık oluşur ve bu, bireyin iç dünyasında bir dengesizlik yaratır.

Bu olguyu kendini uzaman olarak gören pek çok "bilgi deposu", ya da günlük yaşamda söylemiyle "ayaklı kütüphane" olarak kabul edilen insanların üzerinden tecellisini görmek mümkün. Herkesi düzeltmek, her şeye her durumda eleştirel (suçlayıcı anlamda) yaklaşmak, gerginlik, asık surat ve genel olarak "beğenmezlik" halinde belleklerinde biriktirdiklerini ileri sürmek belirgin tutum olarak ortaya çıkar. Bundan dolayı söylenenler pek etkili olmaz, çünkü sahici değildirler.

Bir söylemin sahiciliği söyleyenin kendi özdeneyimlerine dayanmasından kaynaklanır. Sağdan-soldan toparlanmış bilgileri sayıp dökmek ise benlik yarışı, kıskançlık ve üstünlük taslamaya yol açar.

Sevgili Saba'nın yazısı bu açıdan sahici ve sahici olduğu içinde etkileyici. "Öfke" hakkında son derece tumturaklı sözler söylenebilir, analizler yapılabilir, uzmanlardan alıntı yapılabilir, ama hiçbirisi bunun kadar etkili olamaz. Elbette bu bilimsel söylemler çok önemli, ancak kendi özdeneyimlerimiz üzerinden kalkarak düşünce üretmeye kalktığımızda bu bilimsel söylemlerden faydalandığımızda çok daha güzel oluyor. O zaman bilgi haber olmaktan çıkıp işlevli bir güç, bir deneyimin daha tutarlı dile getirilmesine araç oluyor. Deneyim ve birikmiş bilgi buluşuyor.

Hayata tanıklık kendimize tanıklıktan geçer. Bu yazı, yaşayanın kendi duyumsamasından yaptığı çözümlemelerle yazıldığı için samimi, sahici ve etkili. Sevgli Saba'yı bu içtenliği ve sahiciliğinden dolayı kutlarım. Bu vesileyle Bilge Süleyman'ın şu özdeyişine, onu anlamak adına biraz daha yaklaştığımı hissettiğimi söylemek istiyorum.
"Bilgi arttıran dert arttırır."
pinar ozkan { 16 Haziran 2010 06:57:49 }
sevgili Saba, gercek erdemin ahlak denilen şeyle
hiçbir ilgisi yoktur, hani Sokrates'in anlamlı saptamasında olduğu gibi" Bilgi erdemdir" Bilgiyle kendini bilmeyi kasteder yani varlığımızın farkındalığını.
Iç dünyana yaptığın bu cesur özeleştiri nasıl da güzel bir örnek olmus, hepimizin yapması gereken bir sorgulama, bir büyüme... Üstelik sen paylaşmışsın.
Bu yararli paylaşımların devamı dileğiyle...
Evin { 15 Haziran 2010 18:47:06 }
Sabacım,
Öncelikle ellerine sağlık.Zaten hep şunu söylerim insanlar hep iyi düşünceler içinde olsa ve birbirine saygı duymayı öğrendikleri gün dünya biraz daha yaşanır hale gelecektir.Bunu okadar güzel ifade etmişsinki arkdaşım teşekkürler....
Esen Akyel { 15 Haziran 2010 11:53:50 }
Saba,
İnsanın iç hesaplaşmasını öfke üzerinden çok güzel tanımlamışsın.Bunu da çok basit bir olaydan giderek başarmışsın.Yazın ve irdelemelerin sonuçta insanı rahatlatıyor.Ellerine sağlık...
nilgün karababa { 15 Haziran 2010 04:12:18 }
ben de İstanbul'da güne Ayorum ve sizleri okuyarak başladım. son günlerde öfkemi kontrol edemediğime şahit olarak geçiriyorum. kırk beş yaşına kadar güne her şeye rağmen iyi düşüncelerle başlamaya gayret etsem de, iki gündür psikolojik yardım almayı düşünüyordum ki,(yine alırım) sorunumu düşündüren yazınız yakınımda ki yeni dostum oldu. hemen çıktısını aldım ve uzun süredir görmediğim dostum ziyaretime gelmişcesine yanımda ve yakınımda gezmeye çıkarttım.
düşündüğünüz ve dile getirip yazdığınız benim beklediğim yardımdı.
teşekkürlerimi sunarım.
deniz kabugu { 15 Haziran 2010 01:41:38 }
sevgili saba...

insanin kendini boyle sorgulayabilmesi ne kadar imrenilecek, ozenilecek bir olgunluk.

hele bu sorgulamayi yapabilmek icin hayata, insanlara bakabilecek arilikta olmak, gozlem gucunu, sorgulamanin zorlu surecinden gecirip paylasabilmek...

bu sabah gune yazinla basladigim icin ben de kendimi cok sansli hissettim. sanirim yazin, done done okuyacagim bir bas ucu yazisi olacak.

yuregine aklina saglik.

sevgilerimle.... -su anda kullanidigm bilgisayar turkce karakterleri acmamakta ben de bu yorumu yazmakta israr ettim... guzel turkcemden ozur dileyerek...
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git