MEB'in deprem araştırması, bakanlığın Türkiye'nin çocuklarını kurtarmak yerine depremde kaç dersliğin yıkılacağını hesaplamakla yetindiğini ortaya koydu. Bakanlık yıkılacak dersliklerde enkaz altında kalacak çocukları gözden çıkarmış.
Türkiye'nin eğitim için çocuklarını emanet ettiği, çocuklara sağlıklı koşullarda eğitim vermekle yükümlü olan Milli Eğitim Bakanlığı akıl almaz bir rapor hazırladı. Bakanlığın deprem araştırmasına göre Türkiye’deki 51 bin derslik depremde yıkılacak. Bu rakam üzerinden düşünüldüğünde yaklaşık 1, 5 milyon öğrenci enkaz altında kalacak. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmakla övünen AKP iktidarının elindeki MEB, bugünkü maddi şartlara göre durumun düzeltilmesi için 100 yıla ihtiyaç olduğunu öne sürdü.
Yıkılacak derslik sayısını soğukkanlılıkla raporlarına geçiren MEB, 100 yıla ihtiyaç duyulduğu öne sürerek adeta olası bir felaketin sonuçlarından kendisini şimdiden sıyırmaya çalışıyor. Ancak her şeyden önce vatandaşının can güvenliğini sağlamakla yükümlü olan AKP iktidarı bu sorumsuzluk açıklamalarıyla Anayasal bir suç işliyor.
Elazığ depreminin ardından işlerini felaket tellallığına döken yetkililerden, sorumluluk makamında bulunacak insanlardan beklenmeyecek açıklamalar geliyor. Depremde ölecek İstanbulluların sayısını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı’na, hastanelerin çürük olduğunu açıklayan Sağlık Bakanı’na şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı eklendi. Bakanlık yayınladığı raporda, Türkiye’deki olası bir depremde 51 bin dersliğin yıkılacağını açıkladı. Her derslikte ortalama 30 öğrencinin eğitim gördüğü düşünülürse, en az 1,5 milyon çocuğun olası bir depremde enkaz altında kalacağı anlamına geliyor.
Raporda, 51 binin dışındaki diğer dersliklerin de güçlendirilmeye muhtaç durumda olduğu belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Meclis Deprem Riski Araştırma Komisyonu'na verdiği bilgiler şöyle:
“Türkiye'de 1998 öncesi yapılan 340 bin derslikten, 51 bini depreme hiç dayanamayacak durumda. Bunların hemen yıkılması gerekiyor. Geri kalanların yüzde 64'ünün ise güçlendirilmesi şart. Bunun için gereken ödenek 10 milyar dolar. Ancak bakanlığın yıllık yatırım ödeneği 1 milyar dolar. Mevcut deprem ödeneğiyle okulların depreme karşı güçlendirilmesi 100 yılda ancak mümkün olabilir"
Bu rakamları bilen, bunları soğukkanlılıkla raporlarına yazan AKP iktidarı bir yandan da 360 bin konut inşa ettiğini söylediği TOKİ ile övünüyor.
Halbuki TOKİ’nin kendi sayfasında başkanı Erdoğan Bayraktar’ın sunum metninde şu tumturaklı laflar ediliyor:
“Bugün konut ihtiyacını irdelediğimizde; altyapısı ve ulaşımı tamamlanmış; eğitim, sağlık, kültür, ticaret gibi sosyal donatıları yeterli; parkları, bahçeleri, çevre düzeni, spor, dinlenme ve eğlence tesisleriyle insanlara çağdaş yaşam olanakları sunan yerleşim alanlarında ikamet edebilme anlaşılmaktadır.
TOKİ Başkanı’nın verdiği rakamlara göre 4 Haziran 2009 itibariyle Türkiye’de 360 bin konut projesi başlatılmış, bu 360 bin konutla birlikte sosyal donatı olarak, 475 okul (anaokulu, ilköğretim okulu ve lise) toplam 13.973 derslik inşaatına başlanmış ve bir kısmı tamamlanmış.
Ancak bir yandan TOKİ’nin 14 bin derslik inşaatına başlamış olduğunu resmi sitelerinde duyuran yetkililer, diğer yandan 51 bin dersliğin hemen yıkılacağını ve kaynak olmadığı için çocukların enkaz altında kalacağını raporlarında ifade edebiliyorlar.
Milli Savunma Bakanlığı da askeri tesislerin yarısının bir depremde çökeceğini açıkladı. Bakanlık, yapıların depreme dayanıklı hale getirmesi için gereken maddi imkanın bakanlıklarda olmadığı da öne sürdü.
Milli Savunma Bakanlığı da, Meclis Deprem Araştırma Komisyonu'na şunları iletti:
“2286 askeri binadan 1621'i depreme dayanamayacak durumda. Takviyeye ihtiyaç var. 2002 yılında başbakanlıktan bunun için o günün 500 trilyon lirası kaynak istendi. Ancak bu kaynak sekiz yıldır ödenek yetersizliği yüzünden tahsis edilemedi. TSK'nın inşaat ödeneğiyle sadece 40 bina takviye edilebildi. 1579 askeri bina hala ciddi risk altında.”
Milli savunma bakanlığı yetkilileri tarafından, güçlendirme çalışmalarında önceliğin, içinde mühimmat bulunan binalara verildiği de iddia edildi.