Türk kadını sadece yargı alanında Avrupa ortalamasının üstünde temsil ediliyor. Türkiye, kadınların siyaset ve diplomaside temsiliyeti konusunda Avrupa ortalamasının alt sıralarında yer alıyor. Türk kadını buna karşılık yargıda Avrupa ortalamasının üstünde temsil edilmekte.
Avrupa Konseyi tarafından Avrupa genelinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Türk kadınının parlamenter siyasetteki temsil oranı sadece yüzde 9,1. Türkiye bu oranla Avrupa Konseyi ülkeleri arasında sondan 3’üncü sırada.
Kadınların parlamentoda en düşük temsil edildiği diğer iki ülke Ukrayna (%8,4) ve Ermenistan (%8,4). İsveç (%46,4), Finlandiya (%41,5) ve Hollanda (%41,3) ise kadınların parlamentolarda en iyi oranda temsil edildiği ülkeler. Kadınların Avrupa parlamentolarında ortalama temsiliyet oranı yüzde 23,7.
Türkiye, kadınların hükümet içinde temsiliyetleri konusunda da Avrupa sıralamasının en altlarında yer alıyor. Avrupa Konseyi verilerine göre Türkiye’de bu oran sadece yüzde 4,2. Bu alanda skoru Türkiye’den daha kötü olan ülkeler, hükümetlerinde hiçbir kadın bakan bulunmayan Azerbaycan, Bosna ve Monako. Hükümetinde en fazla kadın bakan bulunan Avrupa ülkeleri ise sırasıyla Finlandiya (%60), İspanya (%52,9) ve Avusturya (%46,2). Bu alanda Avrupa ortalaması yüzde 24,4.
Türk kadınının yerel siyasette de adı yok. Avrupa Konseyi verileri Türkiye’deki belediye başkanlarının sadece yüzde 0,6’sının kadın olduğunu gösteriyor. Türkiye, bu oranla, hiçbir kadın belediye başkanı olmayan Ermenistan ve Monako’yla birlikte Avrupa sıralamasının en altında yer almakta. Avrupa kıtasında en fazla kadın belediye başkanına sahip ülkelerin başında İsveç (%26,9), İzlanda (%26,9) ve Norveç (%22,6) geliyor. Avrupa’da bu alanda ortalama oran yüzde 10,2.
Türkiye’de kadınların yargıda temsiliyet oranı ise Avrupa ortalamasının üstünde. Avrupa Konseyi verilerine göre Türkiye’deki yüksek yargı organlarındaki yargıçların yüzde 36,1’ini kadınlar oluşturuyor. Bu alanda Avrupa genelindeki ortalama yüzde 25,8. Yargıda kadınların en az temsil edildiği Avrupa ülkeleri Ermenistan (%0), Portekiz (%1,7) ve İtalya (%4,8). Bu alanda kadınların sayıca en fazla olduğu ülkeler ise Macaristan (%57,3), Letonya (%56,3) ve Bosna (%47,2).
Türk kadınının diplomatik planda temsiliyeti de Avrupa ortalamasının altında seyrediyor. Türkiye’nin kadın büyükelçi oranı toplam büyükelçilerin sadece yüzde 9’una eşit. Bu alanda Avrupa ortalaması yüzde 15,1. En fazla kadın büyükelçiye sahip ülkeler İsveç (%29,4), Norveç (%28) ve Finlandiya (%25,7). Avrupa Konseyi verileri, en az kadın büyükelçisi olan ülkelerin Azerbaycan (%3,7), Ermenistan (%5,3) ve Almanya (%6,4) olduğunu gösteriyor.