Caner Bakır'ın 'Merkezdeki Banka'sı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı, ulusal ve uluslararası dinamikleri esas alarak inceliyor. Bunun yanında, Banka'nın yeniden tanımlanan görev, amaç, hedef ve araçları ile bağımsızlık, hesap verebilirlik, saydamlık ve enflasyon hedeflemesi gibi güncel kavramlar da, uluslararası karşılaştırmalar yapılarak irdeleniyor.
Dünyada merkez bankaları finansal sistemin ve piyasaların merkezindeki bankalardır. Bu bankalar ulusal kimliğin tamamlayıcı bir unsuru olan ulusal paranın yaratma tekelini elinde bulundurarak, ulusal ekonomide para ve kredi hacmini düzenler. Bu nedenle tüm dünyada özellikle 19.yüzyılın ikinci yarısından itibaren, ulus devlet olmanın sonuçlarından biri olan merkez bankası bu anlamda ulusal bağımsızlığın da simgesi sayılır.
Caner Bakır'ın bu eseri Türkiye'de merkez bankacılığının politik ekonomisini neo-liberal paradigmanın 'tartışma dışı' kabul edilen parametreleri ve bunların eleştirisi çerçevesinde analitik olarak tartışmaktadır. Kitabın konusu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kuruluş zamanlaması ve bu süreçte yer alan önemli aktörler ile Banka'nın hem ekonomi bürokrasisinin diğer aktörleri ve hükümet hem de sanayi ve finans sermayesi karşısındaki konumu ile sınırlı değildir.
Kitap bu anlamda TCMB'nin zaman içinde yeniden tanımlanan merkez bankacılığı olgusunu, ulusal ve uluslararası dinamiklerin ışığında tartışmaktır. Bunun yanısıra kitapta, tarihsel süreç içinde Banka'nın yeniden tanımlanan görev, amaç, hedef ve araçları ile bağımsızlık, hesap verebilirlik, saydamlık ve enflasyon hedeflemesi gibi güncel kavramlar uluslararası karşılaştırmalar yapılarak irdelenmektedir. Bu bağlamda, yerel ve uluslararası boyutu olan formel ve enformel kurumsal düzenlemeler, uluslararası konjonktür, ulus ötesi yönetişim ağları, ideolojik tercihler, siyasal, ekonomik ve bürokratik çıkarlar dikkate alınmaktadır.
Caner Bakır'ın eseri teorik kurgusu ve ampirik bulgularıyla bu alanda yazılmış Türkiye'deki tek başvuru kaynağı olmasının yanısıra, merkez bankacılığının politik ekonomisini çok yönlü ve karşılaştırmalı olarak ele almaktadır.
Ayorum olarak kendisini kutluyoruz.
Dr.Caner Bakır kimdir?
Dr. Caner Bakır, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yardımcı doçenttir. Bu görevinden önce Avustralya’da Monash Üniversitesi Finans ve Muhasebe Bölümü’nde öğretim üyesi ve Ziraat Bankası Sermaye Piyasaları Bölümü’nde uzman olarak çalışmıştır. Dr. Bakır lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden (1993), lisansüstünü Uluslararası Politik Ekonomi alanında Warwick Üniversitesi’nden (1996) ve doktorasını Siyaset Bilimi Anabilim Dalı’nda Monash Üniversitesi’nden (2003) almıştır. Harvard Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur (Mayıs-Temmuz 2007). Ulusal ve uluslararası dergi ve kitaplarda yayımlanmış çalışmaları bulunan Dr. Bakır, 2005-2006 yılları arasında Devlet Planlanma Teşkilâtı’nın 9. Kalkınma Planı için oluşturduğu Dış Ekonomik İlişkiler Özel İhtisas Komisyo- nu’nun Raportörlüğünü yapmıştır. Halen, Türkiye ekonomisi, uluslararası politik ekonomi, uluslararası dış ticaret ve yatırım politikaları ve uluslararası işletmecilik konula- rında lisans ve lisansüstü düzeyinde dersler vermektedir. Profesör Phil O’Hara’nın yö- nettiği International Encyclopedia of Public Policy: Governance in a Global Age başlıklı çalışmanın yayın kurulu üyesidir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile ilgili yapılan bazı televizyon programlarında görüşlerine başvurulan Bakır’ın, Merkez Bankası ile ilgili çalışmaları çeşitli gazete ve dergilerdeki haber ve yorumlarda kullanılmaktadır.