
TEKEL işçilerinin Ankara'daki direnişi 57 günü geride bırakırken, Paşabahçe'de TEKEL fabrikasının sahibi olan Gökalp, fabrikayı elden çıkarma peşinde. Geçtiğimiz yıl TEKEL'in Paşabahçe'deki içki fabrikasını geçen sene 303 milyon liraya alan As-Asya'nın henüz borcunu ödemeden fabrikayı el altından satışa çıkardığı iddia ediliyor.
Ekonomist’ten Okhan Şentürk’ün haberine göre TEKEL’in Paşabahçe'de bulunan içki fabrikasını 303 milyon liraya alan As-Asya, borcunu ödemeden fabrikayı el altından 375 milyon liraya satışa çıkardı. Bu satışın gerçekleşmesi halinde, As-Asya Gayrimenkul şirketinin patronu Mümin Gökalp, “yan gelip yatarak” 7 ayda 72 milyon lira kâr etmiş olacak.

As-Asya Gayrimenkul’ün patronu Gökalp TEKEL’in Beykoz Paşabahçe’deki içki fabrikasını 15 Haziran 2009 tarihinde düzenlenen ihalede 303 milyon 100 bin liraya satın almıştı. TEKEL'in Paşabahçe’deki arazisi toplam 54 bin 870 metrekare alana sahip ve tesisin 3 bin 935 metrekarelik iskele ve rıhtımı bulunuyor. Rıhtım ve iskelenin üst kullanım hakkı, Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına arazinin sahibine tahsis edilirken, arazinin ayrıca 500 metre genişliğinde sahili bulunuyor.
Ekonomist’in haberine göre Gökalp avukatı aracılığıyla el altından satış iddialarını reddederken, Gökalp’in avukatı, fabrika sahibinin burada farklı bir gayrimenkul projesi planladığını söyledi. Diğer taraftan Gökalp, daha önce bir dergiye verdiği röporajda Paşabahçe içki fabrikasının yerine 300 milyon dolarlık bir yatırımla yedi yıldızlı, bin 500 yataklı, Paşa Sarayı adında bir otel projesi planladıklarını söylemişti.
Derginin haberine göre Gökalp iddiaları reddederken, Ağaoğlu Grubu’nun patronu Ali Ağaoğlu TEKEL’e ait Paşabahçe arazisinin kendilerine de teklif edildiğini söyledi. Ağaoğlu Ekonomist’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ““Burası için geçtiğimiz günlerde bize de teklif gelmiş. Tabii aracılar vasıtasıyla pazarladıkları için direkt bana gelmediler. Gurubumuzda arazi geliştirmesinden sorumlu arkadaşlarla görüşmüşler. Konuyu arkadaşlar bana iletti. Bu arazi, bu kadar para etmez. Zaten ihalesi de oldukça yüksek bir rakamdan geçekleşmişti.”
Gökalp’ın fabrikayı el altından satışa çıkardığı iddiları tartışılırken, özelleştirme sonrası henüz borcunu ödemeyen As-Asya Gayrimenkul’un bu satışı yasal olarak yapıp yapamayacağı da tartışılıyor. Konuya ilişkin Ekonomist dergisine açıklama yapan ÖİB yetkililerinin şu ifadelere yer verdiği kaydediliyor: “As-Asya Gayrimenkul, idaremize 50 bin liralık teminat tutarı haricinde henüz bir bedel yatırmamıştır. Özelleştirme bedelini Kasım 2009’da yatırması gerekirken, ek süre talebinde bulunarak ödemeyi 2010’un Mart ayında yapacağını belirtmiştir. Özelleştirme bedeli olan 303 milyon TL’yi peşin veya taksitle ödeyip ödeyemeyeceği, ödeme tarihi geldiğinde belli olacak.”