A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

2010'da neye zam gelecek?

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: A.Ulak | 27 Aralık 2009 08:42:03

2010 yılı ile birlikte bütçe açıklarını azaltmak ve hazineye kaynak aktarmak amacıyla Maliye Bakanı Şimşek'in deyimiyle "gerektiğinde aktarılacak kaynağın "adı" yükselen vergiler ve "zamlar" olacak. Ekmek, sigara, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım, köprü-otoyol ücretleri, vergiler, trafik cezaları. İşte zam oranları ve beklentileri:

2009 bütçesinin yıl sonunda 62.8 milyar lira açık vermesi bekleniyor. Rekor düzeydeki açıkların finanse edilmesi için 2010’da ek vergiler geleceği anlaşılıyor. Bütçenin 2010’da ise 50.1 milyar dolar açık vermesi bekleniyor.

Bütçe gelirlerinin yüzde 90’ını oluşturan vergi gelirleri, krizden çıkış bütçesi olarak gösterilen 2010 bütçesi açısından büyük önem taşıyor. 2010 bütçesinde vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 18.2 artacağı tahmin ediliyor.
 
Bu denli yüksek bir gelir artışının vergi oranlarını artırmadan gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Vergi gelirlerinde gelenek yine bozulmayacak. Dolaylı vergilerin toplam içindeki payı yine artacak.
 
DOĞALGAZA YÜZDE 15 ZAM
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tener Yıldız, 2010 yılından geçerli olmak üzere yeni yılın ilk zammını yüzde 15'lik zam oranı ile doğalgazda yapılacağını açıkladı.
 
Yıldız, doğalgaz ithalat fiyatlarının yükselmesi halinde zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, zam oranının CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ifade ettiği yüzde 50 düzeyinde olmayacağını kaydetti.
 
ELEKTRİĞE YÜZDE 1.32 ZAM
 
2010 yılına girmeden ikinci zam haberi elektrikten geldi. Konutta yüzde 1.32, sanayide yüzde 1.23 oranında zam yapıldı. 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati (KWH) yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı.
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)abonelere yansıyacak perakende elektrik satış tarifelerini görüşerek karara bağladı. Buna göre 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konut elektriğinin fiyatı kilovat saatte yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı.
 
TÜTÜN ÜRÜNLERİNE YÜZDE 40 ZAM BEKLENİYOR
 
2010 Bütçesinde tütün mamüllerinden 16 milyar 417 milyon 469 bin lira ÖTV geliri hedefleniyor.Tütün mamülleri için beklenen zam yüzde 40 civarında. Tütün mamüllerinden alınan özel tüketim vergisi tutarlarının yeni yılda artırılması öngörülüyor.
 
2010 Bütçesinde tütün mamüllerinden 16 milyar 417 milyon 469 bin lira ÖTV geliri hedeflendiğine dikkat çeken Maliye bürokratları, şu değerlendirmede bulundu:
 
''2010'da tütün mamüllerinden alınan ÖTV'de bu yılın gerçekleşme tahminine göre yüzde 41,5'luk bir artış söz konusu. Bu şartlarda tütün mamüllerinin özel tüketim vergisinde bir artış kaçınılmaz. Bu artışın bir defada mı, yoksa 2 aşamada mı yapılacağı henüz belli değil. Ancak, yıl içinde öngörülen gelir rakamına ulaşılabilmesi için bunun geciktirilmemesi gerekiyor.
 
MOTORİNE ZAM
 
Ucuz motorin nedeniyle ciddi bir ÖTV kaybıyla karşı karşıya kalan Bakanlık, yeni dönemde motorindeki ÖTV'nin de yeniden ele alınmasını kararlaştırdı. Bu çerçevede kırsal motorin ile euro dieselden alınan ÖTV arasındaki farkın aşamalı olarak azaltılması ve süreç sonunda verginin dengelenmesi üzerinde duruluyor.
 
Temmuz ayındaki son ayarlamanın ardından kırsal motorine litrede 1,0845 lira, euro diesele ise 1,1545 lira ÖTV uygulanıyor.
 
Yetkililer, uygulama birliği açısından aslında motorinde tek bir ÖTV'ye geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak bunun, Türkiye'de tüketilen yaklaşık 12 milyon tonluk motorinin yüzde 75'ini kırsal motorinin oluşturması ve kırsal motorindeki stok rakamlarının fazlalılığı nedeniyle kısa vadede mümkün görünmediği ifade ediliyor.
 
KÖPRÜ VE OTOYOLLARA ZAM
 
Özelleştirmenin önünü açacak yasal düzenleme geçiş ücretlerinde rekor zammın önünü açıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nü (KGM) devlet bütçesi dışına çıkararak özel bütçeli bir kurum haline getiren ve otoyolların işletme haklarının devredilmesiyle özelleştirilmesine olanak sağlayacak yasa tasarısı, TBMM’ye sunuldu.Tasarıyla, “kamu yararı ve zaruret bulunduğu” gerekçesiyle devletin ormanlık alanlarda yaptığı tesislerin de benzeri biçimde özelleştirilmesinin yolu açılıyor.
 
Tasarıyla köprü geçişlerine de yüzde 53.8 düzeyinde rekor zam yapılması öngörülürken, yasa çıktığında kamyonet, pikap, ambulans ve cenaze araçlarının 3.25 TL yerine 5 TL ödemesi gerekecek.
 
EKMEĞE ZAM
 
Yeni yılın zam furyasına ekmek fiyatına zam yapmaya hazırlanan fırıncılarda katılıyorlar. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarında 2008’den bu yana değişikliğin olmaması nedeniyle, fırın esnafı ve çalışanlarının büyük fedekarlıklar yaptığını belirterek, yeni yıl için zam sinyali verdi.
 
15 yıldan buyana ilk kez iki yıldır ekmek fiyatlarında değişiklik olmadığının söyleyen fırıncılar, değişmeyen ekmek fiyatları nedeniyle fırın esnafının zor duruma düştüğünü belirterek yeni yılda ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu savunuyorlar. Zam oranı hakkında bilgi vermeyen yetkililer yapılacak zamların ardından ekmeğe yapılacak zammın belirleneceği belirtiyorlar.
 
TRAFİK CEZALARINA ZAM
 
2010 yılına girmesen önce 2010 yılından başlamak üzere gelen zam kalemlerinden biri de trafik cezaları oldu.
 
Trafik Yasası'nda da köklü değişiklikler içeren ve bazı kuruluşlara görüş almak üzere gönderilen taslakta, kırmızı ışıkta bir yıl içinde beş kez geçtiği saptananların sürücü belgesine bir yıl süreyle el konulması öngörüldü. Bu kişilere ayrıca para cezası da uygulanacak.
 
1 Ocak'ta yürürlükte On-line tescile erteleme Trafik tescil işlemlerinin on-line yapılmasına olanak sağlayan ve daha önce 1 Ocak 2010'da yürürlüğe gireceği açıklanan uygulama ertelendi ve gerekli alt yapının ancak gelecek yıl ortalarına doğru hazır olacak.
 
Bazı suçlara uygulanan cezalar şöyle:
Kırmızı ışıkta geçmek: 130 lira
Hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak: 270 lira
Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalanmak: 548 lira
İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanmak: 687 lira
Fazla yolcu almak: 63 lira
Park yasağına uymamak: 62 lira
Emniyet kemeri takmamak: 62 lira
Araç kullanırken telefonla konuşmak: 62 lira
Hatalı sollama: 128 lira
 
ÖZEL ÖĞRETİM ÜCRETLERİNE ZAM
 
Dershaneler Birliği Derneği, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı kayıtları için dershane ücretlerine yüzde 10 ile yüzde 25 arası zam yapmayı planlıyor.
 
Dershaneler, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında bir önceki yılın ücretlerinde değişiklik yapmayarak, ''zamsız'' öğrenci aldıkları ve bu karar nedeniyle zor bir yıl geçirdikleri belirtilerek 2010 yılında ders saat ücretlerine yüzde 10 ile yüzde 25 arasında zam yapmya hazırlanıyorlar.
 
Özel okullarda geçen yıl eğitim öğretim ücretlerine zam yapmadıklarını 2010 için yüzde 10-25'lik kaçınılmaz olacağına dikkat çekiyorlar.
 
ULAŞIMA ZAM
 
Ulaşıma zam haberi hem Ankara'dan hem İstanbul'dan geldi.
 
Ankara'da;
 
Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nda 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni tarife şöyle belirlendi:
 
EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da tek binişlik kartlarda tam bilet 1.69 TL’den 1.85 TL’ye, çok binişli kartlarda tek biniş 1.39 TL’den 1.50 TL’ye çıktı. Yeni tarifede öğrenciler için indirimli biletlerde herhangi bir artış yapılmayarak 1.10 TL'de kaldı.
 
Manyetik kart kullanılmayan özel toplu taşım araçlarında ise tam bilet 1.69 TL’den, 1.85 TL’ye çıkarılırken, indirimli biletlerde yine bir artış yapılmadı.
 
Kent merkezine uzak mesafelerde yaşayan vatandaşların EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da geçerli olan 45 dakikalık transfer imkanının yetişmediğine ilişkin şikayetler üzerine süreyi 75 dakikaya çıkarttıklarını kaydeden UKOME yetkilileri, bu süre zarfında uygulanacak transferler için 50 kuruşluk bir ücret alınacağını bildirdi.
 
İstanbul'da;
 
Ankara'da yapılan zammın ardından İstanbul'da da 2010'u beklemeden metrobüs ücretleri 1.50 kuruştan 2 liraya çıkarıldı. Halkın ve öğrencilerin yoğun tepkisine rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi geri adım atmadı.
 
İthal yoluyla gelen tüm ürünlere uygulanacak zam nedeniyle akaryakıt fiyatlarındaki artış sadece İstanbul'da değil yurdun dört bir yanında toplu taşıma ücretlerine zam olarak yansıyacak.
 
Emlak vergisi 2010’da yüzde 100 zamlanacak
 
KIZILOT: EMLAK VERGİSİ 2010'DA YÜZDE 100 ZAMLANACAK
 
Songül Hatısaru'nun röportajı
 
Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 2010’da hem ÖTV, KDV gibi dolaylı vergilerin, hem de emlak vergisi ve MTV’nin artırılacağını söyledi.
 
Hızla artan bütçe açığına dikkat çeken vergi uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot’a göre, hükümet açığı kapamak için vergileri artıracak, en büyük artış da emlak vergisinde olacak
 
Türkiye yeni yıla zamlarla giriyor. Elektriğe yüzde 1.3 zam geldi, doğalgaza ise zam yolda. 10.2 milyar TL olarak öngörülürken, 2009 bütçesi tam 6 kat artışla 62.8 milyar TL açık veriyor. Bütçenin 2010’da ise 50.1 milyar TL açık vermesi bekleniyor. Temel soru bu açığın nasıl finanse edileceği, yani ek vergilerin yolda olup olmadığı. Türkiye bu yılda öyle büyük yatırımlar, katma değer üreterek büyümeyeceğinden açık vatandaşın cebinden alınacak ek vergilerle sağlanacak. 2010 bütçesinde vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 18.2 artması bekleniyor.
 
“Vergi sisteminde yakaladığı açıklarla kanun değiştiren” adam olarak tanınan Gazi Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot’a göre en büyük vergi artışı emlak da olacak. Emlak vergisi yüzde 100 artacak. Ancak emlak vergisi diğer vergilere kıyasla daha düşük olduğundan cebi asıl akaryakıt ve sigaraya yapılması beklenen ve yüzde 35-40’ları bulması beklenen zamlar yakacak.
 
Görünen o ki, 2010’da vergiler yine dolaylı gelecek ve yine dar gelirli, işsiz, emekli, ücretli kesim vergi yükünün altında ezilecek. Ücretlinin gelirindeki artış yüzde 5 gibi sembolik olurken, ödeyeceği vergilerde artışlar yüzde 100’ü bulabilecek. Kızılot’la 2010’un vergilerini konuştuk.
 
Bütçe açığı büyüyor. Bunun finansmanı için ilave vergiler bekliyor musunuz?
 
Krizin yaratacağı daralma, işsizlik ve yoksulluğu öngörmeyen 2009 bütçesi, hedeflenen 62.8 milyar TL ile Cumhuriyet tarihinin en büyük açığını verecek. 2009 sonu tahminlerine göre, vergi gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 2.7 gerileyecek. Düşünün en son 1951 yılında bir önceki yıla göre vergi gelirlerinin yüzde 0.4 gerilediği görülmüş. Vergi gelirleri 60 yıldır ilk kez gerilemiş olacak. Vergi yükünü büyük oranda üstlenen dar gelirli kesim tüketimini kısınca, vergi gelirleri rekor düzeyde geriledi.
 
Krizden çıkış bütçesi olarak gösterilen 2010 bütçesi derda deva olamaz mı?
 
Bir bütçenin krizden çıkış bütçesi olabilmesi için yatırımı, tüketimi desteklemesi gerekir. Bu bütçede aksine yatırım harcamalarında kısıntı yapılıyor, vergi gelirlerinde ciddi artış planlanıyor. Ekonominin durgunluk dönemlerinde bütçe tabii açık verecek, bu doğal. Doğal olmayan açığın boyutunu öngöremeyen hükümet.
 
‘Kadrolaşma bütçesi’
 
Size göre bu açık ne için veriliyor, nasıl finanse edilecek?
 
2010’da bütçeden en büyük payı alan Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinde sadece yüzde 2.9, Sağlık Bakanlığı bütçesinde ise yüzde 11.9 artış öngörülmüş. Kurumsal bazda baktığınızda, artıştaki aslan payı yüzde 117.9 ile Başbakanlık bütçesinde olmuş. 2010 bütçesi dar gelirliye kaynak ayıran bir bütçe değil, yeşil kartlılara sağlanan kaynak sadece yüzde 4.1 artırılmış. Kamu görevlilerini gözeten bir bütçe de değil. Memura verilen yüzde 2.5 artı yüzde 2.5’lik zam, krizde gelirleri reel olarak gerileyen memura hakça yaşamasını sağlayacak kaynak aktarımını yapamamıştır. 2010 bütçesi bir kadrolaşma bütçesidir. 2010’da üniversitelere 7 bin öğretim elemanı alınması hedefleniyor. Üniversitelerin, akademik özgürlüğünün yok olduğu bir ortamda, bu kadar fazla öğretim elemanı alımı, siyasi kadrolaşmanın durmaksızın süreceğini gösteriyor.
 
En yüksek vergi artışı hangi kalemde olacak peki?
 
Krizin de etkisiyle inşaat metrekare maliyet bedelleri, 2009’un ilk dokuz ayında yüzde 6.8 azaldı. Ama emlak vergisine baz teşkil eden konutların bina inşaat metrekare maliyet bedelleri, bu yıl yüzde 25 artırıldı. Bir de arsa değeri var. Bu da binanın değerine eklenecek. Arsaların 2010 metrekare birim değeri, bazı semtlerde (il ve ilçelere göre değişiyor) yüzde 20, bazılarında ise yüzde 600 artırıldı. Buna göre evinizin 2010 emlak vergisi hesaplanırken, önce yüzde 25 yükseltilen bina metrekare maliyet bedeline göre değeri hesaplanacak. Buna (varsa) yüzde 8 kalorifer, yüzde 6 da asansör farkı ilave edilecek. Binanın yaşına göre amortisman (aşınma payı) indirimi yapılacak. Oturduğunuz daireye isabet eden ve 2010 yılı değeri yüzde 20 ila 600 arasında yükseltilen arsa payının değeri de bina değerine eklenecek. Bütün bunlara baktığınızda emlak vergisi yüzde 50 - 100 arasında artırılmış oldu. Geçen yıl dükkanı için 1.200 TL ödeyen Hasan Bey, 2010’da 2 bin TL vergi ödeyecek.
 
Yatırımcı şirketler daha az vergi ödeyecek
 
Vergi açısından şirketleri neler bekliyor?
 
2010’da şirketlerin ödediği kurumlar vergisi oranı yine yüzde 20 olacak. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin yatırım indirimiyle ilgili iptal kararı Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdiğinde, 2006’dan önce yatırım yapan şirketler, 2008 sonu itibariyle indirim konusu yapamadıkları yatırım indirimi tutarını 2010 ve izleyen yıllarda da kurum kazançlarından indirip daha az vergi ödeyecekler.
 
2009 Nisan’daki sigortalı sayısına ilave olarak 2009 sonuna kadar işe alınan sigortalıların primleri, 2010’da asgari ücret boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Bakanlar Kurulu yetkisini kullanırsa bu süre daha da uzayacak.
 
Temmuz 2010 tarihine kadar 18-29 yaş arasındakilerle yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınların istihdamı ile ilgili istihdam teşviklerinin kademeli uygulanmasına devam edilecek.
 
Motorlu taşıtlar vergisi yüzde 10 artacak
 
Motorlu taşıtlar vergisinde bu yıl oranlar nasıl olacak?
 
Bu vergi yaklaşık 13 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Son yıllarda yeniden değerleme oranına göre artırılan motorlu taşıtlar vergisi, bu oranının düşük yani yüzde 2.2 çıkması nedeniyle Bakanlar Kurulu’nca yetki kullanılmak suretiyle yüzde 10 civarında artırılacak.
 
Çevre temizlik, damga vergisi ve harçlarda durum ne?
 
Bu vergiler yıllardır yeniden değerleme oranına göre artırılıyordu. Bakanlar Kurulu’nun yetkisini kullanıp buradaki vergilerde de yüzde 8-10 civarında bir artış yapması bekleniyor.
 
Faiz geliri kazanan beyanname vermeyecek
 
Finansal kazançlar ne olacak?
 
Borsadaki vergiler bu yılda vergiden muaf. Borsa yatırımcısı beyanname  de vermeyecek yine, kazançlarından stopajda kesilmeyecek. Faiz geliri elde edenler de elde ettikleri gelir ne olursa olsun bundan dolayı beyannameye vermeyecek, gelir vergisi ödemeyecekler. Hazine bonosu alınırken, mevduat, repo yapılırken işlem yapıldığı anda alınan stopaj ise devam edecek.
 
KIZILOT’TAN TÜYOLAR
 
‘Araba vergisini kuzu kuzu ödemeyin’
 
- Ocak ayında ödenecek vergiden önce aman dikkat aracınızın kasko değerini öğrenin. Bunun yüzde 5’ini hesaplayın, sonra bu yüzde 5 ile ödeyeceğiniz vergiyi kıyaslayın. Ödeyeceğiniz vergi bu yüzde 5’in üzerinde ise o zaman bir alt birimden vergi ödeyeceksiniz. Bu haktan yararlanmak için, bu hesaplamayı yapıp ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Yaklaşık 7 milyon araba sahibini ilgilendiren bu konuda uyarıyorum, ilan edilen vergiyi kuzu kuzu ödemeyin. Önce kasko değerine bakın, çünkü sağlanacak avantaj 100 lira olabileceği gibi aracına göre 3 bin TL’yi de bulabilir.
 
-  2010 yılında 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip emekliler hiç emlak vergisi ödemeyecek. Sadece emekliler değil çalışmayan ev hanımları, işsiz vatandaşlar, özürlüler de 200 metrekareyi aşmayan tek konutları varsa onlar da vergiden bu yıl yine muaf olacaklar.
 
Benzinin fiyatı 4.5 TL’ye çıkar
 
Yeni vergilerle akaryakıt fiyatı ne olabilir yeni yılda?
 
2010 bütçesinde vergi gelirlerinin yüzde 18.2 artacağı tahmin edilmiş. Bu artış ise temel olarak KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilere dayandırılmış. Bu hedefin tutturulabilmesi için ya ÖTV oranlarının artıracaksınız ya da yurtiçi talebi canlandıracaksınız. Talebi bugünden yarına canlandıramayacağınıza göre ÖTV’ye yükleneceksiniz. Nitekim 2010’da ÖTV’de yüzde 31.6’lık artış öngörülüyor.
 
ÖTV gelirlerinin yüzde 56’sı akaryakıttan alındığına göre en büyük zam akaryakıta gelecek. Yüzde 26.15 vergi artışı hedeflenen ÖTV’de bir de yüzde 18 KDV alınacak. Alın size 35’lik zam. Benzinin fiyatı bugün 3.35 TL, bu vergi artışına göre 2010’da fiyat kaçınılmaz olarak 4.5 TL’ye yükselecek. Akaryakıt temel hammadde olduğundan kullandığımız plastiğin bile fiyatı artacak. Devlet oralardan da KDV gelirini artıracak.
 
3 liralık sigara 4.2 lira olacak
 
Bu hesaba göre sigaranın fiyatı ne olacak?
 
MHP’nin savunduğu gibi 6 liralık sigara 9 lira, 3 liralık olanı da 4.2 lira olacak. Bunun dışında özellikle alkollü içkilerden alınan vergilerde artış olacak. Hesap aynı, alkole de akaryakıtta olduğu gibi yüzde 35 zam beklenmeli. Ancak sigarada artış yüzde 40’ı bulur.
 
Çünkü yasaklar nedeniyle sigara içenlerin sayısı azaldı. Devletin buradaki azalışı telafi etmek için sigaradaki zammı daha yüksek tutması gerçekçi görünüyor. Sigaradaki zam bu nedenle yüzde 40’ı bulabilir. Bir seferde mi yapar, kademeli mi yapar onu bilemem tabii.
 
Bildiğim, 2010 için hedeflenen 50 milyar TL’lik bütçe açığının tutturulabilmesi vergi gelirlerindeki artış hedefinin gerçekleşmesine bağlı. Ve bu zamlar yapılacak.

Kaynak : (Milliyet)
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git