A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

+1 = Felaket

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: A.Ulak | 18 Aralık 2009 00:43:50

Küresel sıcaklığın artması ile ilgili Dünya'da felaket senaryoları çiziliyor. Acaba, insanlığı neler bekliyor? Küresel sıcaklığın 2040 yılına kadar 2 derece artmasıyla Akdeniz Bölgesi'ndeki yağışların azalması, bu durumdan Türkiye ve İspanya'nın daha çok etkilenmesi öngörülüyor.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasınca (İNTES) yayımlanan İnsan dergisinde, Makine Mühendisi Yaşar Özkan tarafından yazılan makalede, küresel sıcaklığın 1 ila 6 derece arasında artmasının dünya genelinde yaratacağı etkilere ilişkin bilim insanlarına ait öngörülere yer verildi.

Sera gazları nedeniyle atmosfer konsantrasyonunun arttığı ve ısının dünyada hapsolarak, küresel ısınmaya neden olduğu ifade edilen makalede, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyon miktarının, 2007 yılı ölçümlerine göre 382 Ppm olduğu, bu değer 400 Ppm’i aştığında tehlikeli boyutlara ulaştığı, 500Ppm eşiğinde neredeyse geri dönülemez bir noktaya gelindiği anlatıldı.

Makalede, bugünkü uygulamayla karbondioksit emisyonunun geçmiş yıllara göre hızlanarak arttığı vurgulandı.

Sanayi devriminden bu yana, son 150 yılda atmosferdeki karbondioksit miktarının 3 kat, metan miktarının 2 kat ve küresel sıcaklığın 0,8 santigrat derece arttığı belirtilen makalede, "Gelecek yüzyılda bu oranın geriye dönülemeyecek şekilde artması bekleniyor. Küresel ısınmanın 1 derece artışına karşılık karalarda ve denizlerdeki ısı artışı da 3 ila 6 derece arasında değişmektedir. Yani ileride vuku bulacak her 1 derecelik küresel ısı artışında, bizim yaşam ortamımızın ısısı minimum 3 kat artacaktır" denildi.

Makalede, bilim insanları ve uluslararası kuruluşların yaptığı modelleme çalışmalarına göre küresel ısınmanın her bir derece artışında dünyada şu olayların yaşanacağı tahmin ediliyor:

1 derece
ABD’nin batı bölgelerinde kuraklıklar başlayacak, bölge sakinleri göç edecek. Şiddetli kum fırtınaları yaşanacak. Sıcak Atlas Okyanusu akıntısı Gulf Stream yavaşlayacak. Bunun sonucu, Avrupa’nın kuzeybatısında sıcaklar artacak. İngiltere’de iklim soğuyacak, kışlar sert geçecek. 2015 yılına kadar Afrika’da Kilimanjoro’nun tüm kar ve buzulları eridiğinde dağın üzerindeki ormanlar yok olacak, nehirler ve akarsuların suları azalacak. Avustralya’daki Queensland Tropikal Yağmur Ormanı’nda yaşayan pek çok canlı yaşamını yitirecek. Deniz suyu sıcaklığı arttıkça kasırgalar da artacak.Özellikle Akdeniz’de siklonlar oluşmaya başlayacak.

2 derece
Bilgisayar modellemelerine göre, 2 derece artışa 2040 yıllarında ulaşılacak. Bu yıllarda karasal sıcaklık artışı nedeniyle ölüm vakaları yüz binlere ulaşacak. Avrupa’da sıcaklık, Kuzey Afrika seviyesine çıkacak, Avrupa’nın yeşil örtüsü yok olacak. Denizler ve karalar çölleşmeye başlayacak. ’Aşırı sıcaklık’ diye tanımlanan günler iki katına çıkacak.

Yüksek sıcak nedeniyle kuraklıkla birlikte Akdeniz Bölgesi’ndeki yağışlar azalacak, bu durumdan Türkiye ve İspanya daha çok etkilenecek.

Deniz seviyelerini 7metre yükseltebilecek suya sahip Grönland buzul tabakasının bir kısmı eriyerek 10 milyonlarca insanın yaşadığı kıyı kesimlerini su altında bırakacak.

Muson yağmurları çok şiddetlenecek, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde arazilerin çoğu su altında kalacak, can kayıpları artacak. 2040 yılına kadar küresel ısınmanın 2 dereceye ulaşmasıyla dünyadaki tüm canlı türlerinin üçte birinden fazlası yok olmanın eşiğine gelecek.

3 derece
Karbondioksit emisyonları artmadan, bugünkü seviyede devam etse bile 2050 yılında küresel ısınmanın 3 dereceyi aşacağı hesaplanıyor. Bu dönemde, Afrika’da sıcağa alışkın insanların dahi dayanamayacağı sıcaklar nedeniyle ciddi kıtlık yaşanacak. El Nino kasırgaları kalıcı hale gelecek. Deniz suyu seviyesinin yükselmesi ve kasırgalarla denizlerin kabarması sonucu, düşük kotlarda bulunan New York, Londra gibi büyük şehirler ile Hollanda gibi ülkeler su altında kalacak.

Dünyanın akciğerleri olan Amazon Ormanları yok olacak. Avustralya’da yaşanacak büyük kuraklık ve aşırı sıcak nedeniyle ormanlarda sürekli yangın olacak ve büyük su sıkıntısı yaşanacak.

Toplam yer yüzünün yüzde 10-50’si arasındaki bölümün alışagelmiş iklimi yok olacak. Bu iklimlerde yaşayan hayvan nesilleri tükenecek. Tropikal bölgelerin tümünde buğday, mısır ve pirinç üretimlerinde çok ciddi düşüşler olacak. Açlık nedeniyle milyonlarca kişi göç edecek, bu göçü kabul etmeyen ülkeler ve halklar arasında harpler çıkacak. Kitlesel ölümler yaşanacak.

4 derece
Deniz seviyelerinin yükselmesi ile Mısır’da bütün kumsallar ve tarım alanları, Bangladeş’in kara alanlarının 3’te biri, Amerika’da Boston ve New Jersey, dünyanın düşük rakımlı deltalarında bulunan tüm şehir, yerleşim alanları ve tarım alanları sular altında kalacak. Aynı durum Türkiye’de de yaşanacak.

New York, Londra gibi şehirler ancak trilyon dolarlık tahkim yatırımları ile ayakta kalabilecek. New Orleans ve benzeri şehirler terk edilecek. Sahil şehirlerinden içerilere doğru milyonlarca insan göç edecek fakat bunlara yeni yerleşim yerleri inşa etmek için kaynak bulunamayacak. Ayrıca içerilerdeki tarım alanları bu insanları besleyemeyecek.

En çok tehdit altında olanlar ada ülkeleri olacak. Batı Antartika
buzullarının erimesiyle dünyanın bütün kıyı şeridinin haritası değişecek.

Sıcaklık dünyayı kavuracak, Avrupa’nın iklimi çöl iklimi gibi olacak. Sahra çölü İspanya’yı kaplayacak. Dünya gıda üretimi ve tedariki çökecek.

Dünyanın en kıymetli gayrimenkulleri kuzey bölgelerinde olacak çünkü ancak buralarda ziraat yapılabilecek.

5 derece
Bugünkü dünyadan tamamen farklı bir dünya olacak. Tüm buz tabakalarından her iki kutupta da eser kalmayacak. Yağmur ormanları çoktan yanmış ve yok olmuş olacak. Yükselen deniz seviyeleri, tüm kıyı kentlerini su altında bırakmış ve ülkelerin içlerine doğru yürüyor olacak. İnsanlar kuraklık ve seller nedeniyle iyice daralan yaşanabilir sahalarda sıkışacak. İç bölgelerde sıcaklıklar şimdikinden 12-15 derece daha yüksek olacak.

Tropikal bölgelerde kalıcı kuraklık nedeniyle gıdasız kalan bu bölge insanları kutuplara doğru çekilmeye çalışacak.

Küreselleşme iflas edecek, insanların birbirlerine satabilecekleri bir şeyleri kalmayacağı gibi kimsenin de zaten bir şeyler alabilecek imkanı olmayacak.

Her türlü uluslararası gıda yardım faaliyetleri duracak. Sığınağı kalmayan, gıda bulamayan, yeterli derecede suyu olmayan insanların başlatacağı iç savaşlarla dünya kan gölüne dönecek. Açlığını giderebilmek için insanlar birbirini acımasızca öldüreceği için gıdası olan yerlerin ve kişilerin de güvenliği kalmayacak. 9,5 milyar nüfusa gideceği hesaplanan dünyada, tam tersi ciddi bir nüfus azalması olacak. Bütün bu felaketlerden sonra gezegenimiz yeniden dengesini bulmaya çalışacak.

6 derece
Mevcut iklim modelleme çalışmalarının hemen hepsi, 2100 yılına varmadan 6 derece küresel sıcaklık artış sınırına varacağında mutabık.

Zaten 5 derece küresel sıcaklık dönemine kadar neredeyse dünyada var olan, insan dahil her türlü kara ve deniz canlıları ile bitkilerin büyük bir bölümü yok olacağı için Dünya, Venüs’ü andıracak.

6 derece artışta zaten söylenecek bir şey kalmıyor. Bu nedenle de 6 derece artışta neler olacağına dair belirli tahminler yok. Ancak bu dönemden sonra olsa olsa dünya kendini tamire başlayacak ve milyonlarca yıl önce olduğu gibi gidenlerin yerine yeni çeşitleri getirecek.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Çetin AKOK { 31 Mart 2010 03:53:05 }
Bence çevre kirliliğinden çok insan kirliliği daha önemli. Doğa her zamangalip gelir. Bu denizdeki bir hacıyatmaz şamandıraya benzer,doğayı aşırı sömüren insanlık, şamandıraya tırmanan insanlar gibi giderek dengeyi bozar. Sonunda şamandıra tüm tırmananları denize dökerek gene kendi eski dengesini bulur.
   İnsan olarak biz dünyanın belli bir dönemini kullanıyoruz. Kaç evrim ve tür geçti bu dünyadan.
   İnsan gider başka bir tür hakim olur neticede.
aykut yazgan { 19 Aralık 2009 02:37:05 }
öyle anlaşılıyorki, doğanın dünya üzerinde düşünen varlıklar yaratma deneyimi başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
29.10.1977

max born -die weltraumdilemma-
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git