Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilere ücretsiz dağıtılan ders kitaplarında "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nın tarihi 29 Nisan olarak yer aldı. "30 Ağustos Zafer Bayramı" ise ulusal bayramlar arasında sayılmadı.
Eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte MEB'in Türkiye genelindeki okullara dağıttığı ders kitaplarının bazılarında, ulusal bayramlara ilişkin hatalar göze çarptı. Kitaplarda 23 Nisan'ın tarihi, kitap sayfasında görsel malzeme olarak kullanılan takvimde karıştırıldı. Takvim sayfasında tatil olan günler kırmızı nokta ile işaretlendi. Ancak takvim sayfasında 23 Nisan tarihi kırmızı yerine siyahla yazılırken, tatil olmayan 29 Nisan kırmızı olarak işaretlendi. Bazı kitaplarda ise 30 Ağustos ulusal bayramlar arasında yer almadı.
İLKÖĞRETİM KİTABI
Habertürk'ün haberine göre ilköğretim 2. sınıf Türkçe ders kitabında "Değerlerimiz" adlı ünitedeki "Bayramlarımız" başlıklı okuma parçasında, dini ve ulusal bayramlar anlatılırken 30 Ağustos Zafer Bayramı hakkında hiçbir bilgi verilmedi. Okuma parçasında dini bayramlar arasında ramazan ve kurban bayramları hakkında açıklamalar yapıldıktan sonra ulusal bayramlar sıralandı. Kitapta Ayşin Bumin tarafından yazılan okuma parçasında, Türkiye'nin ulusal bayramlarının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğu sıralanırken, 30 Ağustos Zafer Bayramı unutuldu. Okuma parçasında, ulusal bayramlar hakkında bilgiler verilirken 30 Ağustos Zafer Bayramı hakkında tek bir ifade bile yer almadı.
TARİH ÖZÜRLÜ KİTAP
İlköğretim 1. sınıf "Hayat Bilgisi" ders kitabının 124. sayfasında yer alan illüstrasyondaki takvimde ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tarihi karıştırıldı. Nisan ayını gösteren takvimde 23 Nisan günü kırmızı renkle vurgulanarak tatil olarak gösterilmedi. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlandığı 23 Nisan günü yerine, "29 Nisan günü" kırmızı renkle gösterildi. Takvime göre 23 Nisan yerine hiçbir özelliği bulunmayan 29 Nisan tarihi tatil olarak belirtildi. Takvimin üstünde biri kız, biri erkek olan iki öğrencinin ellerinde Atatürk portresiyle 23 Nisan'ı kutlarken gösterilmesine karşın, bayramın tarihi karıştırıldı.
TÜRKÇE "NİSAN" İNGİLİZCE "OCTOBER"
Kitabın illüstrasyonundaki vahim hatalardan ve baştan savmalıklarlardan biri de takvim sayfasında Türkçe “Nisan” olarak gösterilen ayın hemen üstünde İngilizce “October” (Ekim) kelimesinin yer alması. Bir başka deyişle “Cumhuriyet Bayramı”nın tarihi, “29 October” olmuş... Takvimde iki öğrencinin ellerinde Atatürk portresiyle 23 Nisan’ı kutlarken gösterilmesine karşın, bayramın tarihi karıştırıldı.