A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Putin Ankara'da 1 koyup 5 aldı.

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 08 Ağustos 2009 16:54:10

Sekiz saatliğine Ankara'ya gelen Rus lider Putin, Türkiye'ye Samsun-Ceyhan'da petrol sağlama sözü verirken yaptığı anlaşmalarla Gazprom'dan yılda 30 milyar metreküp doğalgaz satın alan Türkiye'nin diğer enerji alanlarında da Rusya'ya bağımlılığını artıracak.

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, 8 saatlik Ankara ziyaretinde bir koyup beş aldı. Putin Türkiye’den Güney Akım hattının gerçekleşmesi açısından en kritik sorun olan Karadeniz’deki ‘münhasır ekonomik bölge izni’ni almayı hedeflemişti. Türkiye tam olarak ‘evet’ demese de, Moskova’ya yeşil ışık yaktı. Türkiye’de nükleer santral ihale süreci tamamlanmadığı halde, Putin ‘İhaleyi Rus-Türk ortaklığı kazandı’ diyerek süreci ‘geri dönülemez’ bir noktaya taşıdı.  
 
Bağımlılık arttı

İsrail’e sattıkları doğalgazı taşıyacak ikinci Mavi Akım boru hattı için de Türkiye’yi ikna eden Putin, Ceyhan’da LNG terminali ve Tuz Gölü’nde yeraltı doğalgaz deposu inşaatı konusunda da Rus şirketlerini avantajlı konuma getirdi. Samsun Ceyhan Petrol Boru hattı için petrol sözü aldığı için memnuniyetini açıklayan Türk tarafı, uzun vadede Ceyhan’ın stratejik enerji limanı olmasını sağlayacak olsa da enerji konusunda Rusya’ya bağımlılığını artırmış oldu.
 
Putin’in ziyaretinde imzalanan belgelerle çerçevesi belirlenen doğalgaz, petrol ve nükleer olmak üzere üç sac ayağına dayanan yeni Türk-Rus enerji işbirliği süreci, Rusya’nın sadece Türkiye’deki değil, Avrupa ve dünya petrol/doğalgaz piyasasındaki gücünü de artıracak.
 
Putin ‘erken’ davranmış

Öte yandan Rusya ile imzalanan nükleer anlaşmaların, Türkiye’nin nükleer santral kurma projesinden bağımsız olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Putin’in “Türk-Rus konsorsiyumunun ihaleyi kazanmış olması, santralin inşaatına başlanacak olması bizim için gurur kaynağıdır” açıklamasının, ‘erken’ bir açıklama olduğuna dikkat çekiyor.
 
Rusya neler kazandı?

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmalar, Gazprom’dan yılda 30 milyar metreküp doğalgaz satın alan Türkiye’nin diğer enerji alanlarında da Rusya’ya bağımlılığını artıracak. Türkiye, petrol ve nükleer enerji alanına da Rusya’ya bağımlı hale gelecek.

Ziyarette görüşülen projelere göre şu sonuçlar ortaya çıkıyor:
 
1- Güney Akım Projesi: Rusya, Ukrayna’daki turuncu devrim sonrasında Avrupa’ya doğalgaz ihracatında ciddi sıkıntılar yaşamaya başlamıştı. Batı yanlısı Ukrayna iktidarı 2006’dan beri hemen her yıl, Rusya’yla doğalgaz sorunu yaşadı ve Avrupa’ya gitmesi gereken doğalgazı kendi topraklarında kullandı. Rusya zaman zaman Ukrayna’yı yola getirmek için doğalgaz hattının vanalarını kapatıp, alıcılarını da mağdur etmek zorunda kaldı. Rusya’nın batı hattında Ukrayna, Moldova gibi AB’ye entegre olmaya uğraşan ülkeleri bay pas etmek için tasarladığı Güney Akım Projesi, Karadeniz’den, Bulgaristan’a uzanan bir doğalgaz boru hattının inşasını hedefliyor. Sözkonusu hat, uluslararası sulardan ve Karadenize kıyıdaş ülkelerin ‘münhasır ekonomik bölgelerinden’ geçmek zorunda. Türkiye de bu ülkelerden biri. Putin’in Ankara ziyaretinin Rusya açısından en önemli ayaklarından biri, Türkiye’nin Rusya’ya münhasır ekonomik bölgesini kullanması konusunda ‘evet’ demesiydi. Ziyaret sırasında Türkiye’nin ‘evet’ dediği açıklanmasa da Rus tarafı yeşil ışık alındığı imajı yarattı.
 
2 - Nükleer Santral: Türkiye’nin enerji sorununu uzun vadeli çözmek için tasarladığı santral, Mersin Akkuyu’da kurulacak. İhaleye sadece Rus-Türk Ortaklığında Park Teknik (Ciner Grubu) ile AtomstroyExport-JSC (Rus Devlet Şirketi) konsorsiyumu teklif vermişti. Konsorsiyum teklifinde önce kilovat saati için 21 cent fiyat vermişti. 15 yıl boyunca kârdan yüzde 10 pay teklifiyle kilovat saat fiyatı 15 cente çekilmişti. Türk tarafı, rakam yüksek olduğu için ihale sürecini tamamlamadı. Putin’in Ankara ziyaretinde iki ülkenin Atom Enerjisi Kurumları arasında imzalanan iki belge, ihale sürecini yeni bir boyuta taşıdı. Putin, ihaleyi Rus-Türk Konsorsiyumunun kazandığını ve inşaat aşamasına geçileceğini, rakamın düşürülmesi için çalıştıklarını açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan ilgili soruyu yanıtsız bıraksa, Türk tarafı ihale sürecinin bitmediğini açıklasa da Putin’in bu somut açıklaması, ihale sürecini bağlamış oldu.
 
3 - Mavi Akım 2: Rusya ile İsrail, 30 yıllık bir doğalgaz anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya İsrail’e başlangıçta 4, maksimum aşamada da 10 milyar metreküp doğalgaz satacak. İkinci Mavi Akım Projesi işte bu noktada gündeme geldi. Rusya, sözkonusu hattı Türkiye ile birlikte yapmayı, hat sayesinde Güney Akım projesiyle rakip Nabucco’ya da dahil olmak istiyor.
 
4 - Ceyhan’da LNG Santralı: Aksa ile Gazprom, Ceyhan’da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) santralı kurulması konusunda anlaştı. Bu durum, dünya doğalgaz piyasasının yarısından fazlasını elinde tutan Gazprom’un yeni bir stratejik merkezi daha tutmasını sağlayacak.
 
5 - Batı Hattı Sözleşmesi’nin uzatılması ve Tuz Gölü yeraltı deposu: Türkiye’nin 1996’dan beri Rusya’dan doğalgaz satın aldığı ilk sözleşmenin süresi 2011’de sona eriyor. Türkiye ve Rusya, bu sözleşmenin uzatılmasını kararlaştırdı. Rusya, İran, Irak, Azerbaycan ya da Türkmenistan’a kaptırma ihtimali olan 14 milyar metreküplük sözleşmeyi yenilemiş oldu. Rusya, ziyarette başka bir güzel haber daha aldı. Yolsuzluk nedeniyle yılan hikâyesine dönen Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Deposu Projesi’nin Rus şirketlerce yapılması gündeme geldi.
 
Türkiye ne kazandı?

1) Samsun - Ceyhan boru hattı: Hükümet bu hattın yapım işinin her aşamasını Bakanlar Kurulu kararı ile ihalesiz birşekilde Çalık Holding’e vermişti. Çalık Holding, hattın bitiş noktası olan Ceyhan’da petrol rafinerisi yapmak için de EPDK’dan lisans almıştı. Hat tamamlandığında, Hazar Havsazında ve Rusya’da üretilen Kazak ve Rus petrolü Samsun’a gemilerle getirilip, boru hattıyla Ceyhan’a taşınacak. Böylece maksimum kapasitesi 120 milyon ton olan boğazların üzerindeki 150 milyon tonu aşan tanker yükü de ortadan kalkmış olacak.
 
Boğazlardan geçişin fiziki olarak yavaşlaması, tankerlerin günlerce boğaz girişinde beklemesi, Rusya’yı kara geçişli boru hattı projelerine sevketmişti. Bu kapsamda biri Türkiye, diğeri Bulgaristan ve Yunanistan’dan geçerek Karadeniz’den Ege’ye ulaşan iki boru hattı projesi gündeme gelmişti. Rusya, son olarak Bulgaristan ve Yunanistan ile Burgaz-Dedeağaç boru hattı projesi için mutabakat zaptı imzalamıştı. Petrol ihracatının artıyor olması nedeniyle kara geçişli projelere mecbur olan ve bu süreci hızlandırmak isteyen Putin, kazanımlarını da dikkate alarak tercihini Samsun-Ceyhan’dan yana yaptığını açıklamış oldu.
 
2) Ceyhan Limanı: Türkiye, doğalgaz ve petrol üreticisi olmadığı halde, uzun vadede bu iki piyasada da iddialı bir aktör olma hayalini gerçekleştirecek. Yapılacak yeni petrol ve doğalgaz boru hatları ile petrol/doğalgaz yatakları ile Hindistan’dan İsrail’e, Yunanistan’dan Almanya’ya kadar bir bölgede yaşayan tüketiciler arasında önemli bir geçiş noktası olacak Türkiye, rafineri ve terminallerle Ceyhan’da ortaya çıkacak enerji kampüsü ile de Amsterdam ve New York gibi limanlarla rekabet edecek hale gelecek.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

eflatun acaroglu { 04 Eylül 2009 12:48:34 }
Fransiz basini bu konuda hukumetin, belki de AB nin sesini dile getirdi.
Mansetlerde; "" Turkiye cok kurnaz davrandi.""deniyordu.
Bu sozun tercumesi; /AB kuyrugunda yillarca beklettigimiz Turkiye, nihayet kendi basinin caresine bakma yoluna girdi/ olabilir mi acaba?
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git