Hükümet uyarıları dikkate almayınca Karadeniz geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da sular altında kaldı. Artvin, Ordu ve Zonguldak'tan sonra Giresun sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Şans eseri ölümün yaşanmadığı felakette Bulancak'a bağlı Mağdalı'da sele kapılan bir kişi kayboldu.
Zararın büyük olmasının nedeni ise yine sel değil. Artvin’de bentlerin sağlam yapılmaması nedeniyle yaşanan faciaya, Giresun’da ise eleştirilere rağmen yapılan Karadeniz sahil yolu ve belediye başkanının değimiyle ‘mühendislik faciası ve DSİ’ neden oldu.
YÜZDE 60’I SULAR ALTINDA Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, dün sabah saatlerinde meydana gelen sel sonrası şehrin yüzde 60’ının su altında olduğunu söyledi. Baskında yaklaşık 150 aracın denize sürüklendiğini ifade eden Başkan Aksu, binlerce ev ve aracın sular altında kaldığını belirtti.
Şehrin batı bölgesindeki düz alanlarda büyük hasar olduğunun altını çizen Başkan Aksu, “Can kaybı yok ama büyük maddi kayıp var. Altyapı büyük hasar gördü. Özellikle merkez ilçe sınırlarında büyük bir felaket var. İç kesimlerde de dere kenarındaki bazı evlerin yıkıldığı haberini alıyoruz. Zarar için şimdilik 10-15 milyon TL diyebiliriz. Giresun Devlet Hastanesi’nin arşiv ve morg bölümlerine su doldu” dedi.
‘KARA YOLLARI BAŞLI BAŞINA FACİA’ Belediye Başkanı Aksu, yağış yüzünden kapanan sahil yoluna ilişkin bir soru üzerine de şunları anlattı: “Kara yolları başlı başına bir faciadır. Ben kara yollarının kentten bu şekilde geçmesine baştan beri karşıydım. Giresun’daki kara yolu, girişiyle, çıkışıyla bir mühendislik faciasıdır. Bu, su taşkını felaketinden ayrı bir konu, ama yüzlerce mühendis getirin bir tanesi ‘bu yol düzgün olmuş’ demez. Böyle bir yol var burada.”
BÜYÜK İHMALLERBaşkan Aksu, Karadeniz’in doğal afete yatkın bir bölge olduğunun altını çizerek, “Karadeniz’de mühendislik faciası yaşanıyor. Dere yataklarında evler, okullar yapılmış, bunları planlı yapmalıyız. Yağış alan bölgeyiz, planlı yapmalıyız. DSİ’nin hatası var. Plansız yaşıyoruz, afet görmeden tedbir almıyoruz” dedi.
FACİAYA GÖTÜREN İHMALLER Aşırı yağışlar sonucu oluşan sel, Doğu Karadeniz illerinin sık sık yaşanıyor. Ancak, rutin hali, olağanüstü hale çeviren ise, ihmaller. Bu ihmallerin insan hayatına kast eden örneklerinden biri, 15 Temmuz Çarşamba günü Artvin’in Şavşat ilçesinde yaşandı. Tigrat deresi mevkiinde meydana gelen selde, 5 kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda ev de sular altında kaldı.
UCUZ ÇAKIL Tigrat deresi üzerinde suyun arıtılmasını kolaylaştırmak ve su miktarını kontrol etmek için Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından bentler kuruldu. Ancak, bentler Bayındırlık Bakanlığı’nın belirlediği 2 milyon lira maliyet yerine, 935 bin liraya ihale yoluyla yaptırıldı. İhaleyi alan şirketin, daha fazla kar elde etmek için bent yapımında ucuz çakıl kullandığı biliniyor.
ÇATLAKLAR KAPATILDIYöre halkından alınan bilgilere göre, selden birkaç gün önce bentler çatladı ve bu çatlarlar geceleri gizlice sıvayla kapatıldı. Şikâyetler ise dikkate bile alınmadı. Bentlerde su tutulmaya devam edildi ve 15 Temmuz günü, 5 kişinin ölümüne yol açan felaket oldu.
BAŞBAKAN: HERKES HADDİNİ BİLSİN 5 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, bentleri savunmuş ve “Herkes haddini bilecek” demişti. Erdoğan, “Bunlar bir bakıyorsunuz hemen başlıyorlar, ‘Efendim bentler gitti’ Onları bir yaşa da ondan sonra konuş. Gerçekleri göreceksin, haddini de bileceksin” diye konuşmuştu.
MAĞDURLARIN İSYANI Artvin’in Şavşat ilçesinde geçtiğimiz Çarşamba günü meydana gelen selin mağdurları, sorumlu olanların yargılanmasını istedi. Geçtiğimiz çarşamba günü Şavşat’da, baraj bentlerinin aşırı yağış sonucu yıkılmasıyla meydana gelen selde, 5 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda ev zarar görmüştü. Olayın ihmalden kaynaklandığını belirten Şavşat halkı, dün Kaymakamlık önünde açıklama yaptı. Eylemde mağdur aileler adına konuşan Mihriban Altuntaş, “Bakan ve başbakan bize haddimizi bilmemiz gerektiğini söylüyor. Bizim canımız yandı. Bir başsağlığı bile dilemeden bentleri savunuyorlar. Bu kadar da olmaz” dedi.