Washington Post gazetesinekonuşan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, iki tarafın 28 Haziran'da savaşın eşiğine geldiğini, anlaşma olmazsa savaşın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Gazeteye göre, Irak Merkezi hükümeti, Kürt nüfusun yoğun olduğu Mahmur'a asker gönderince Bağdat'la Erbil arasında ipler gerildi.
Washington Post’a röportaj veren Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, olay gününü şöyle anlattı.
“Iraklı birliklerin Mahmur’a asker yığması, Kerkük ve Musul’da huzursuzluğa yol açtı. Kuzey Iraklı Kürtler, Iraklıların kasabayı ele geçireceğini düşünerek harekete geçti ve yola barikat kurdu, böylece iki taraf karşı karşıya geldi. Bu gerginlik üzerine, Kürt liderler, Bağdat’taki hükümet yetkilileri ve ABD askeri yetkilileri masaya oturdu ve Arap birlikler, bölgeden çıkarıldı.”
Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yle ilişkilerinin çıkmazda olduğunu söyleyen Neçirvan Barzani’ye göre, seçim sebebiyle, tüm girişimler dondu. Ancak, anlaşma olmazsa birliklerin karşı karşıya gelmeleri kaçınılmaz.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani de, yeğeni Neçirvan Barzani’yle aynı görüşte.
Washington Post’a konuşan Mesud Barzani, durum için “2003’teki işgalden bu yana hiç bu kadar savaşa yakın olmamıştık” tespitinde bulundu.
Gazeteye göre, iki taraf da patlamaya hazır bomba gibi bekliyor. Çünkü sınır sorunu çözülemedi.
En büyük problem ise petrol çıkarılan bölgelerin, Araplar, Kürtler ve Türkmenler arasındaki paylaşımı...