Bilim, fikir ve sanat alanlarında önemli eserlere imza atmış olan '101 Değerli Türk İnsanı'nın belirlenmesi için çalışma başlatıldı. 12'si belli olan 101 değerli insan arasında, 'Halkı, kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamasıyla yargılanmış olan ünlü Sümerolog Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ da yer aldı.
Başbakan Erdoğan, Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi'ndeki konuşmasında, ömürlerini adayarak bilim, fikir ve sanat alanında çok önemli miras bırakmış olan ve Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmuş 101 değerli Türk insanını belirlemek üzere bir çalışma yürüttüklerini açıkladı.
Erdoğan, ICANAS 38'in yürütme kurulunun bu çerçevede 12 kişinin ismini belirlediğini de kaydetti. Kongrede, 80 yaşını aşmış, 12 bilim, sanat ve düşünce insanına "onurluk" takdim edildi. Erdoğan'ın belirlenecek 101 değerli insan arasında yer alacaklarını açıkladığı bilim ve sanat insanları şunlar:
Şükrü Elçin: Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Bölümü'nü kurdu. Halk edebiyatıyla ilgili çalışma yaptı.
Prof. Muazzez İlmiye Çığ: Sümeroloji alanındaki çalışmalarıyla ünlendi. Çevresinde 'canlı tarih' olarak isimlendirildi. Ne ilginc ki Prof. Muazzez İlmiye Çığ 'Vatandaşlık Tepkilerim' adlı kitabındaki düşünceleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamasıyla yargılandı ve beraat etti.
Prof. Dr. İhsan Doğramacı:
Hacettepe ve Bilkent Üniversitesi kurucusu
Süleyman Kazmaz:
Eğitimci ve halk kültürü uzmanı.
Prof. Oktay Aslanapa:
Sanat tarihçisi.
Prof. Halil İnalcık:
Tarihçi. Osmanlı tarihi konusunda önemli çalışmalara imza attı.
Prof. Kazım Mirşan:
Ön Türk Tarihi araştırmacısı
Prof. Zeynep Korkmaz:
Dil bilgini.
Prof. Hamza Eroğlu:
Tarihçi. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'na ilişkin araştırmaları bulunuyor.
Prof. Etem Ruhi Üngör:
Etnik müzik araştırmacısı. Türk çalgıları uzmanı.
Prof. Bozkurt Güvenç:
Kültür tarihçisi. Türk kültürü üzerine araştırmaları bulunuyor.
Kemal Baytaş:
Türk Tanıtım Vakfı'nın kurucusu.