A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Yıldız Yasemin

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: Saba Öymen | 27 Nisan 2009 01:33:23

Cadde, hafta sonunun yalnızlığını bir iş gününün koşturmasında unutmaya çalışacak. Baskıcı endüstri mahallesinin arasına sıkışmış dizi dizi küçük fakir evlerin hüznü, gürültücü dışa dönük pazartesinin dokunuşuyla beş gün için unutulacak. 1950'lerde iki kafadarın bir tanecik baskı makinesi satın alıp kurdukları atölye büyümüş de büyümüş. Bir fabrikaymış artık burası çocukları işin başına geçtiğinde, atölye değil.

Pazartesi: Bir kadın yürüyor güneşli kaldırımda. Birazdan yaşamının bir gününü daha geçirmek üzere eski büyük yapıya girecek... Her sabah, bu kocaman tuğla binaya doğru yürürken bir daha geri gelmeyecek ‘an’ı, ‘ zaman’ı bir kez daha sezinliyor kadın... Bir başka kocaman yapıyı, soğuk kış sabahlarını, yirmi beş yıl öncesinden bir konuşmayı anımsıyor kimi zaman.
Yeni budanmış ağaçların altına gelince başımı kaldırıp gökyüzüne bakıyorum. Güney yarım küre göğü elimi uzatsam dokunulur gibi. Biçimli ak bulutları çevreleyen berrak açık mavilik... Pırıltısıyla gözlerim kamaşıyor. 
 
Ağaçları budamışlar. Fazla budamışlar. Tatlı tatlı kokan yıldız biçimli yaseminler yok olmuş. Geçen hafta, kokusuyla baş döndüren çiçeklerle kaplıydı. Beyazın tanımı olacak denli beyaz çiçeklerle...
 
Büyük, ağır kapıyı neredeyse güçlükle itip içeri giriyorum.
 
Brigs Printing… Günaydın. Size nasıl yardımcı olabilirim? Kathy’nin sesi inceliyor, uzuyor, alıp başını kahverengi tuğla eski binadan çıkıyor. Belki kırlara çimenlere dokunup belki okyanus havasını soluyup dönüp geliyor. Bir elini resepsiyon masasının bej rengi parlak kaplamasında gezdirerek kendini oyalıyor Kathy. Öbür elini bana selam niyetine kaldırıyor. Mutluluğun peşinde bir sekreter kız... Bir türlü yakalayamayan... Yaşam karşısına, kızkardeşinin dediği gibi, kolları bütünüyle dövmeli ama ruhları işlenmemiş adamlar çıkartıyor.
 
Keyifsiz görünüyorsun. Hafta sonun iyi geçmedi mi?
 
Kolları dövmeli adam cuma gecesi Kathy’nin iki göz odalı evine şöyle bir uğramış, ertesi sabah kayboluvermiş. Oysa Kathy planlar yapıyordu: Bu ev kolları dövmeliyle ikimize biraz küçük... Hele ileride bebek de olursa... Beraber daha büyükçe bir yere taşınsak diyorum... Kolları dövmeliye hafta sonunda söz edecekti planından.
 
Her cumartesi olduğu gibi, kocasıyla kulübe ya da sinemaya giden kızkardeşinin çocuklarına bakmış Kathy. Roald Dahl okumuş onlara. Çarli’nin Çikolata Fabrikası... Çarli’nin Büyük Cam Asansörü de kitaplığın ucunda sırasını bekliyormuş okunmak için. Nasılsa yaşanacak başka cumartesi gecelerini bekliyormuş. Kızkardeşi ve kocasının klüpte soğuk birer bardak bira ve  patates kızartmasıyla geçirecekleri  cumartesileri... Kendi de eğlenmiş Çarli’yle ve çocuklarla ilkin. Sonra sıkıntı çöküvermiş üzerine koyu bir bulut gibi.
 
Yeter artıkkk... Küçücük bir çığlık koyveriyor. Kathy bu... Arada bir minik çığlıklar atması gerekiyor. Can sıkıntısı dağılıyor, toz toz olup havaya karışıyor ince çığlığında.
 
Ben onu anlıyorum. Mutlu olmak istemesini, mutluluğu, bir kez elde edilince hep orada olacak bir eşyaymış gibi arayışını bile anlıyorum. Güne bu duyguyla başlayıp geceyi bu duyguyla bitirmesini... Beynini yüreğini bir ağ gibi saran beklentiyi çok iyi anlıyorum. 
 
Yanlış anlama, çok seviyorum bu çocukları. Ama yetmez mi artık? Benim de kendime ait bir yaşam istemeye hakkım var. Öyle değil mi?
 
Kimin yok ki?
 
Kathy bu sabah gerçekten keyifsiz. Belki haberi duydu. Satın Alma Müdürü  Peter’ın, sabahları herkese günaydın demeden yerine oturmayan güleryüzlü ve cana yakın yaşlı Peter’ın müzmin bekar oğlu sonunda hoşuna giden bir kızla tanışmış.  
 
Birkaç hafta önceydi... Söyleniyordu Peter. Otuz üç yaşında. Hala bizimle oturuyor. İlişkileri sürdürmekte zorlanıyor çocuk. Neden bilmem?  
 
Bir baba sevgisiyle, hoşgörüsüyle eklemişti. İstemediğinden denemediğinden değil. Uygun birine rastlayamadi herhalde.
 
Türkçe konuşuyor olsaydı “kısmet değilmiş” diyeceğini düşünmüştüm.
 
Hani insan aynı durumda olan başkalarından destek alır da, onların durumu değişince desteği kaybetmiş gibi olur ya, belki de Peter’ın oğlunu duyunca öyle bir şeyler duyumsadı Kathy. Erkek arkadaşının bahaneleri bitmiyor da bitmiyor. Hafta sonu için yapılan planları işim çıktı diyerek sık sık atlatıyor kolu dövmeli. Kimi zaman ansızın geliyor, geceyi Kathy’nin evinde geçiriyor. Ertesi gün kayboluyor ortadan. Annesi sevmiyor kolu dövmeliyi. Sana hayır yok bu çocuktan. Kathy de için için biliyor bunu. Gene de kesip atamıyor.
 
Uslanacak diye bekledim bunca zaman. Bir gün evleneceğiz diye alttan aldım. Boşuna mı geçti iki yıl?
 
Müşteri İlişkileri Bölümündeki kızlar Kathy’e rahat vermiyorlar. Düğün ne zaman hayatım? Evlenir evlenmez bebek mi?
 
Masa komşum Tracy ve ben Huysuzlar Bölümünün kızları diyoruz onlara. Huysuzlar Bölümünün bir de balığı var. Üç mızmız kıza eşit uzaklıktaki dosya dolabının üzerinde, küçük bir kavanozda yüzüp duruyor. Bu sabah baktıklarında balığı ölü bulmuşlar. Kim bilir kaçıncı? Biri gidiyor biri geliyor balıkların. Bu kızlara balık mı dayanır, diyorum Tracy’ye, kıkırdıyor. Ölü balığı tuvalete atıp sifonu çekmişler, diyor. Ciddi bir yüzle soruyor sonra. Ölü balıklar niye tuvalete atılır? Balık bir su hayvanı olduğu için mi?
 
Huysuz kızlardan biri olan Jodie’ye sorarsanız balık ölümlerinin faili; bunu bir cinayetten sözeder gibi söylüyor; alt kattaki fabrikadan havalandırma düzeneğiyle gelen kimyasal kaplama malzemesi kokusu. Her an patlamaya hazır bir öfkeyle yüklü Jodie geçen gün Satın Alma’daki kızlardan birini azarladı. Kızın göz pınarlarında birikmiş yaşı gördüm. Sustum. Herkes gibi sustum. Ah! Niye sustum? Yürekli olmak neden böylesine güç kimi zaman?
 
Bu sabah ölü balığı görünce gene köpürdü Jodie. Bir başladı mı bitmiyor. Ağzını hiç açmasa çok daha iyi.
 
Ölü balık görmekten bıktım. Hani kaplamanın kokusunu önlemek için bir şey yapacaklardı? Koku olduğu gibi üst katta. Sanki endüstri devriminden önce yapmışlar bu binayı. Doğru dürüst havalandırma yok. Zehirleneceğiz bu gidişle. Bu son olsun. Bir daha gündüz yaparlarsa, bir dakika durmuyorum burda, çıkıp gidiyorum.
 
Fabrika Müdürü Jim odasından duyuyor bu söylenmeleri. Sesini çıkarmıyor. Jodie’nin geçimsizliği herkesi korkutmuş. Geçen gün Satış Bölümü Müdürü de itiraf etti. Yalan söyleyecek değilim ya, doğrusu çekiniyorum Jodie’den.
 
Fabrikadaki genç işçiler dalga geçiyorlar.
 
Sevgilisi yok da ondan. Otuz beşine gelmiş ve boştaysan böyle olursun.
 
Kendini kurban etme pahasına şu kızı mutlu etmeye ne dersin? Herkese de iyiliğin dokunmuş olur.
 
Neden bana söylüyorsun? Sen yap bu iyiliği. Belki cennete gitme şansın bile doğar
 
Jodie huysuzsa huysuz... Bu sözler hoşuma gitmiyor.
 
 Ayıp ediyorsunuz çocuklar. Hoş değil söyledikleriniz.
 
Jodie’yi kayıracak ne var şimdi? Konuşup gülüyoruz işte.
 
Öğlende elmamı alıp dışarı çıkıyorum. Sırtımı kirli tuğla duvarlara verip caddeyi dinliyorum. Gürül gürül akıyor yanı başımda cadde, tutup yakalanabilir gibi canlı. Bir kamyonet hızla geçiyor önümden. Ağactaki tek tük kalmış yaseminlerin kokusuna uzaktaki köpek maması fabrikasından gelen tiksindirici koku karışıyor bir an için. Elimle itiyorum havayı. Karşı kaldırımın önüne küçük bir araba park ediyor. Saçları toplanır gibi yapılıp özellikle biraz dağınık bırakılmış hoş bir genç kadın iniyor. Üzerinde şirket armalı koyu gri ceket ve etek. Omuzunda taşınır bilgisayar çantası. Arka koltuktaki iş çantasını ve dosyayı kapıyor aceleyle. Yandaki tekstil şirketine doğru yürümeden önce gülümsüyor bana. Kızın yüzündeki anlamı seviyorum. Henüz bıkkınlığa teslim olmamış, sonu gelmeyen isteklerle, hırslarla değişime uğramamış iyi ve canlı yüzünü. Tanımadığım bu genç kadının olası yaşamını düşünüyorum. Gülümseyen gözleri akşam mutlu bir eve gireceğini hayal ettiriyor bana. Ardından, Pazarlama ve Müşteri Hizmetleri Müdürü Kimberly’nin yapma kahkahaları, işleri kapmak üzere özel olarak hazırlanmış konuşmaları, rol yapan yüzü geliyor gözlerimin önüne.
 
Brigs Printing’in yakınan kirli tuğla duvarlarına dönüyorum yüzümü. Başımı kaldırıp binanın eskimiş mimarisine bakıyorum. 1950’lerde bir sonbahar günü düşlüyorum. Taze yapı kokusu ofislerde, koridorlarda... Başlangıcın kokusu... Heyecanın umudun.  Yıldız yasemin gene orada... Gene çiçeğe durmuş...  Belki de herşey aynıydı. İçeride bir Jodie... Dosya dolabının üzerinde kavanoz ve içinde bir balık... Yine konuşan şakalaşan işçiler... Bugün gibi bir gün ama 1950’lerde bir gün...  
 
Öğleden sonra Tony bir kağıt parçası getiriyor. Fabrikadaki en eski ve en az kullanılan makinenin ustası olmakla övünüyor Tony ama herşeyden çok sevdiği, iş tanımına yazılmamış gönüllü görevi. Ragbi bahis oyunu düzenlemek.
 
Tony’nin uzattığı kağıdı alan Fabrika Müdürü Jim küfürü basıyor. S.......  Bu kadarcık mı doğru bilmişim bu hafta?
 
Hey! Bu ne biçim konuşma böyle? Hele kızların önünde.
 
Kızların dili benden bozuk birader.
 
Doğru söylüyor. Bu ofiste her gün ağızlardan çıkan küfürleri saymaya kalksak kafamız karışır. Jodie başı çekiyor.  Küfürler sıradan sözcüklerle aynı hızda çıkıveriyor ağzından. Öfke, hayal kırıklığı, hoşnutsuzluk başka türlü anlatılamazmış gibi...
 
Hey, diyor Jodie. Burası Avustralya, küfürsüz olur mu hiç? Hem, diye ekliyor. Bu küfürler de ne ki? Ben küfür etmeyi eskiden çalıştığım taşımacılık şirketinde öğrendim. Orda bu küfürlere kız küfürü derlerdi.
 
Tamam tamam, diyor Jim. Biz de biliyoruz onları. Sakın öğretmeye kalkma. Sonra bana dönüyor.  Türkçe küfür bilmediğimi sanma, yıllar önce Türk işçileriyle çalışmıştım. Hala aklımda öğrettikleri küfürler.
 
Nedense herkes küfürleri çok seviyor.
 
Akşam üzerine doğru Kathy mahzun gülümseyerek yanıma geliyor.
 
Az önce annem aradı. Erkek arkadaşı evlenme teklif etmiş.
 
Okyanustaki adalardan birinde tatildelermiş annesiyle erkek arkadaşı. Ilık bir gecede kumların üzerinde bir masada yemek yiyorlarmış, tek taşlı yüzüğü cebinden çıkarıvermiş adam...
 
Annem adına mutluyum. Babamla birbirlerini yediler bitirdiler. Umarım şimdi mutlu olur. Durgun sönük bir hüzün gözlerinde Kathy’nin...  
 
Her perşembe gecesi kulüpte ıvır zıvır genel kültür bilgi yarışması yapılıyor. Altı kişilik gruplardan oluşan masalar birbirleriyle yarışıyorlar. Gediklileri var bu yarışmanın. Kathy hiç kaçırmıyor. Gerekli kişi sayısını tamamlamaya çalışırken Harry’ye de soruyor. Harry dijital baskı makinasında çalışan genç çocuk. Bugünlerde onu Kathy’nin masasının yanında çok sık görüyorum.
 
Ertesi sabah Kathy durmadan çalan telefonlar arasında anlatıyor.
 
Brigs Printing. Kiminle görüşmek istemiştiniz? Şimdi bağlıyorum efendim.
 
Yarışmada üçüncü geldik.
 
Brigs Printing. Jim Carrington mı? Hemen bağlıyorum.
 
Bizim masanın sözcülüğünü Harry yaptı.
 
Jim’in telefonu cevap vermiyor. Mesaj bırakmak ister miydiniz?
 
Ödül kazandık. Kulübün restoranı için indirimli yemek kartı.
 
Harry sık sık dijitalin başından ayrılıyor, resepsiyona Kathy ile şakalaşmaya geliyor. Kathy mutfaktaki bisküvi kavanozuna bir koşu gidiyor, Harry’ye çikolata parçacıklı iki küçük bisküvi getiriyor. Gözlerimin önünde bir aşk doğuyor. Kolları dövmeliyi unutuyor Kathy. Oysa Harry bana bir delikanlı gibi görünüyordu çizgisiz ve masum yüzüyle, tam çıkmamış sakallarıyla. Kathy’nin yanında neredeyse bir erkek kardeş gibi.
 
Benden üç yaş genç olsa da, hayattan ne beklediğini biliyor. Çok olgun ve kararlı. Benim istediğim de bu değil mi?
 
En iyi sen bilirsin ne istediğini.
 
Evlenmek istiyorum. Çocuk istiyorum.
 
Kathy ve Harry bir sonraki hafta sonu için Harry’nin amcasının yazlık evine gitme planı yapıyorlar. Amcası ve ailesi Kathy ile  tanışmak istiyor. Yaşam ne tuhaf... Orta yaşa tırmanmakta olan kolu dövmeli evlilikten korkuyla kaçarken, genç Harry kararını vermiş görünüyor.
 
Bir Cuma: Haftalar geçti... Kavanozdaki balık yaşıyor. Neşeli bir balık bu... Huysuz kızlar mızmızlığı sürdürüyorlar. Balık aldırmıyor...Yaşama tutunuşuyla hakkından geliyor üç kızın...
 
Kadın, cuma akşamının tatlı keyfiyle binadan çıkıyor. Yağan yağmurdan sonra yıldız yasemin gene çiçek vermiş. Sanki canı istedikçe çiçeğe duruyor bu ağaç... Bir an duraklayıp, çiçeklerin havayı saran şekerli kokusunun tadını çıkarıyor. Akşam serin dışarıda. Sonbahar kışa değişiyor. Caddede hafta sonu hazırlığı... İş yerlerine öğle yemeği satan kafelerin hepsi çoktan kapanmış. Yağmur başlıyor incecik. Cadde boyunca sıralanmış ofislerin parlak ışıkları rüzgarla dans ediyor. Islak kaldırımda yürüyor. Yaşamı içinde duyumsayarak... Yolda, hemen yanında gerilimsiz bir yavaşlıkla ilerleyen arabaya bakıyor. Sürücüsünün radyodaki müziğe keyifle eşlik ettiğini görüyor. Birazdan o da öyle yapacak...
 
 
Kasım 2008 – Nisan 2009
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 3 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

ayse guven { 12 Temmuz 2009 13:02:08 }
bir ofis hayatinin sikintili ve hos anlarii ancak bu kadar surukleyici yazilabilir...
ve mutsuzluklarin her an yildiz yasemenler gibi cicege duracagi, hayatin her aniyla yasanmaya deger oldugu bu kadar guzel hissettirilebilir.
kutluyoruz...
nihat ziyalan { 11 Temmuz 2009 12:23:03 }
ŞİİRLİ BİR METİN

tatilden döner dönmez AYORUM'u açtım.

Özlemişim.

Saba Öymen'in bu şiir dolu metni yorgunluğumu aldı.

başından beri izlediğim Öymen'in metinleri gittikçe yetkinleşiyor. Dil örgüsü de gelişip duruyor.

Eline sağlık Saba.

Nice böyle yazılara.

Dostlukla.

nihat

Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git