A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Sanatçılardan Ergenekon gözaltılarına tepki

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 16 Nisan 2009 08:19:29

Ergenekon soruşturması kapsamında son olarak yaşanan gözaltıları protesto etmek amacıyla sanatçılar, akademisyenler ve yazarlar bir araya gelerek, bir basın açıklaması yaptı. Toplantıda ilk olarak söz alan yazar Demirtaş Ceyhun, "Ergenekon tertibi Türk milletini milli devletinden yoksun bırakmak için bir tertiptir. Ya onlar Cumhuriyeti yıkacak ya da Cumhuriyet onlardan kurtulacak. " dedi.




MÜJDAT GEZEN: SIKIYSA ALSINLAR

Daha sonra konuşan sanatçı Müjdat Gezen, konuşma yapmak için bir hazırlık yapmadığını ancak, yaşananları sivri bir dille eleştirerek " Tutuklanma hazırlığımız var " dedi.

"Hukuka yeni bir kavram geldi; aksi ispatlanana kadar herkes suçludur. Bu savcıları hakimleri kimlere şikayet edeceğimiz konusunda şüpheleirm var. Tuz kokarsa ne yapacağız şüphelerim var. " dedi. Atatürk ile ilgili oynadığı bir oyunda bir seyircinin oyun sırasında " Ergenekon'dan sizi de içeri alırlar " dediğini hatırlatan Gezen, buna cevap olarak da esprili bir dille " Sıkıysa alsınlar " dedi.


ESİN AFŞAR: "CUMHURİYETİMİZE YAKIŞMADI BUNLAR"

Sanatçılar adına konuşma yapan bir diğer sanatçı da Esin Afşar'dı. Afşar, " Biz de bir karanlığa gider durumdayız. Sapla saman karışıtırılmaya başlandı. Son olay bardağı taşıran son damla oldu" diye konuştu. Türkan Saylan'ın evine baskın yapmanın akıl almaz birşey olduğunu söyleyen Afşar, " Cumhuriyetimize yakışmaı bunlar " diye konuştu.


FİKRET OTYAM: "HAYIRLARA VESİLE OLACAK EFENDİM "

Böbrek hastası olmasına rağmen Antalya'dan İstanbul'a toplantıya katılmak için gelen resim sanatçısı Fikret Otyam ise, yaşananlara esprili bir dille yaklaştı. Otyam, "Şimdi bakıyorum ortalıkta bir telaş var. Bir üniversite kuruluyor. Gül- Tay üniversitesi . Buraya hoca lazım. Ama bunun rektörü kim olacak ? Rektör adayı olarak Perinçek'i öneriyorum. " dedi. Otyam son yaşananları tek bir cümleyle özetleyeceğini söyleyerek, " Hayırlara vesile olacak efendim " dedi.


MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ: "BİZ HÜKÜMET TERÖRÜ DİYORUZ BUNA"

Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ise, yaşananlara çok üzüldüğünün ve bunlara bir devlet terörü olarak baktığını ifade etti. Başka ülkelerde insanların suçu ispalanıncaya kadar masum olduğunu ancak Türkiye'de bunun tam tersi bir durumun yaşandığını kaydeden Çığ, " Ama buna herkes galiba müstehakız. Herkes vicdanına elini koysun. Bugüne kadar ne yaptım diye düşünsün. Bu memlekette İmam Hatipler açıldı ; kimse burada ne okutuluyor; neler yaşanıyor, diye sordu mu ? " dedi. " Bu memlekette iki sınıf halk yetişiyor; birisi ileriye diğeri geriye dönük. " diyen Çığ, konuşmasının sonunda bir tespit yaparak " Ya bu memlekette demokrasi var; ya teokrasi var "dedi. "Gözaltına alınmaları hukuka karşı olarak buluyorum. Türkiye'nin geldiği nokta bugün bence hiç iyi değil. Eğer demokrasi varsa demokraside böyle birşey olmaması lazım. Bu bakımdan katiyen doğru değil. Böyle bir Başbakanın vs, biz hükümet terörü diyoruz buna " diye konuştu.


BEDRİ BAYKAM: "BU İKTİDARA KARŞI OLMA YASAĞI VAR MI ?"

Sinema sanatçıcı Tarık Akan ise, "1980 'den bu yana omuzlarımıza yüklenen yüklerin altından nasıl kalkacağız" diye sordu. Akan, asıl düşünülmesi gerekenlerin bu ülkede hareket etmek isteyen insanların nasıl hareketlendirileceği olduğunu da sözlerine ekledi ve bunların düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ardından konuşma yapan sanatçı - yazar Bedri Baykam ise, çok ağır şartlardan geçildiğini söyledi.

Baykam, " Parti kurma, toplantı yapma, buluşma yasağı var mı ? Bu iktidara karşı olma yasağı var mı ? Varsa bu yasağı da çıkarsınlar . " diyerek tepkisini dile getirdi. " Günah diye birşey varsa siz en büyük günahı işlediniz Türkan Saylan'a yaptıklarınızla " diyen Baykam, Almanya'daki Nazi dönemine benzer bir dönein yaşandığını da söyledi.Daha sonra söz alan gazeteci Uğur Mumcu'nun ağabeyi avukat Ceyhan Mumcu ise, gözaltına alınacakların özgürlüklerine ne zaman kavuşacaklarının belli olmadığını söyledi.

Mumcu, yargıçların bir güvencesizlik altında yargılmalarına devam ettiğini söyledi. İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz da söz alarak, bir konuşma yaptı. Beyaz, "Bu kadar kanunsuz, nizamsız , hukuk dışı olaylar oluyor da Türkiye Cumhuriyeti Devletinde buna dur diyecek hukuki bir mekanizma yok mu ? " diye sordu.

Sorunun asıl burada olduğunu söyleyen Beyaz, " Şu yaşadığımız dönem gösteriyor ki, 3 halim , 2 savcı hallettiğiniz zaman rejimi de , devleti de yok edersiniz, ortadan kaldırırsınız. " dedi. İddianamede adı geçen akademisyen Prof. Dr. Tolga Yarman ise, "Merak ediyorum . Türklüğe hakaret suç olmaktan çıkarılırken, bir aydının görevi eleştirmekken, bunlar halka isyan davranışıyla bir tutuluyor" dedi.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı

Hint - Pasifik'teki Güç Oyunları: Dörtlü İttifak ve Deniz Hakimiyeti İçin Mücadele
Suriye, Irak ve İran'daki PKK uzantıları ne olacak?
Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!

İKİ DİRENİŞ
Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler
Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten daha fazlasını hak ediyorlar.

ŞEHR-İ İSTANBUL
MECLİS PAKETİ
Bir Fırtına Tuttu Beni
MAGNA CARTA
KURBANIM BUGÜN

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git