Küba, Microsoft'un Windows işletim sistemine alternatif ulusal işletim sistemi Nova'yı duyurdu. Küba, Nova ismini verdiği Linux tabanlı işletim sistemini geliştirdi. Küba'yı özgür yazılıma geçirmeye çalışan komisyonun lideri İletişim Bakanı Ramiro Valdes ulusal işletim sistemi geliştirmelerinin en önemli nedeninin güvenlik olduğunu açıkladı.
İşletim sistemi, bir bilgisayarın donanımı ile uygulama programları arasındaki iletişimini sağlayan, kendisi de bir yazılım olan alt seviye sistem bileşenleri olarak tanımlanıyor.
Kübalı yetkililer, Windows işletim sisteminin kodunun ABD istihbaratının elinde olduğuna ve bunun bir güvenlik riski olduğunu düşündükleri için Windows kullanmak istemiyor ancak kullanmak zorunda kalıyorlardı. Ayrıca ambargo nedeni ile yasal yollardan Windows işletim sistemini edinmek ve güncellemesini yapmak da zor oluyordu.
Linux'un Wİndows'a rakip bir işletim sistemi olmasında yazılım geliştirme yöntemleri arasında yatan farklılıklar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Linux'un özgür yazılım, Windows'un ise mülkiyetli yazılım olması. Mülkiyetli (özgür olmayan) yazılımlar, özgür yazılımların tersine kaynak kodları kapalı yazılımlar. Bu da yazılımın, kullanıcıya görünen işlevlerinden farklı, kullanıcının güvenliğine zarar verecek işlevlere sahip olacak şekilde programlanabilmesi demek.
Kübalı yetkililer özgür yazılım prensiplerinin kendi ideolojilerine uyduğunu belirtiyor. Özgür yazılımlar, kaynak kodlarının açık olması ve değiştirilebilme özgürlüklerinin yanı sıra 'parasız' da olma özelliğine sahipler. Kapitalist dünyadaki 'fikri mülkiyet' kavrayışının özgür yazılım dünyasında pek bir karşılığı bulunmuyor.
Türkiye'de de böyle ve başarılı bir çalışma var.TÜBİTAK'ın geliştirdiği Türkiye'nin ulusal işletim sistemi Pardus, ismini Anadolu parsının Latince ismi : panthera pardus tulliana'dan alıyor. Uzmanlara göre Pardus ile, TSK ve kamuda yıllık 200 milyon dolar tasarruf sağlamak mümkün. Bu açık yazılım ile ilgili bilgileri (www.pardus.org.tr/index.html) adresınden ulaşılabilinir.
İlgili haber :
Anadolu Parsı geliyor.