Şizofreniye dikkat çekmek amacıyla düzenlenen ve yalnızca şizofreni hastalarının katılımına açık olan öykü yarışmasının sonucu belli oldu. Jüri üyelerinden yazar Mario Levi "çok güzel ifadeler kullanılmış, neden daha önce ben düşünmedim" dedi...
Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Bilim İlaç’ın şizofreni hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri projenin ilk aşaması tamamlandı. Yalnızca şizofreni hastalarının katılabildiği öykü yarışmasının sonuçları 4 Şubat 2009 tarihinde bir basın toplantısı ile açıklandı.
Yapılan basın toplantısında Yazar Mario Levi, Yapı Kredi Yayınları Editörü Murat Yalçın, tiyatro sanatçısı Payidar Tüfekçioğlu, Tuncel Kurtiz, Psikiyatrist Doç. Dr. Haldun Soygür ve Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş’tan oluşan jürinin seçtiği öyküler ve yazarları tanıtıldı.
Şizofreni hastalarının topluma katılmasını sağlamak ve bu hastalığın toplum tarafından tanınmasına katkıda bulunmak amacıyla Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Bilim İlaç bir işbirliği gerçekleştirilen projenin ilk aşamasında düzenlenen öykü yarışması “Ateşin Düştüğü Yerden: Sesler, Yüzler, Öyküler” ismini taşıyor.
Farklı yaş gruplarından 50 şizofreni hastasının katıldığı yarışmada ünlü yazar Mario Levi, tiyatro sanatçıları Payidar Tüfekçioğlu, Tuncel Kurtiz, Doç. Dr. Haldun Soygür (Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı), Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş ve Yapı Kredi Yayınları Editörü Murat Yalçın’dan oluşan jüri zor bir seçim sürecinden sonra sonuçları belirledi.
Jürinin seçimleri doğrultusunda; Hüseyin Avni Cinozoğlu, Okay Uludokumacı, Yümehan Celiloğlu İlk 3’e giren isimler oldular.
LEVİ’Yİ KISKANDIRAN YAZARLAR
Öykü yazma eyleminin hastaların kendilerini ifade etmelerine olanak sağladığını belirten Mario Levi bir yazar olarak yarışmaya katılan hastaları kıskandığını dile getirdi. Levi “bir edebiyatçı bir yazar olarak bu yarışmaya katılan hastalardan çok etkilendim. O kadar güzel ifadelerle karşılaştım ki bu daha önce neden benim aklıma gelmedi diye hayıflandığım anlar oldu” dedi.
WALSER DA ŞİZOFRENDİToplantıda konuşan Yapı Kredi Yayınları Editörü Murat Yalçın’da şunları söyledi : “Kafka’nın Elias Canetti’nin, Herman Hesse’nin ve Susan Sontağ’ın… Hepsinin hayran olduğu bir yazardan Robert Walser’den söz etmek istiyorum sizlere. 51 yaşında şizofreni tanısı konan Walser, ölümüne dek geçen süre boyunca yani tam 27 yıl bir rehabilitasyon merkezinde tedavi gördü” dedi. Yalçın, ayrıca konuşmasına şunu da ekledi “Bu büyüleyici yazar için Walter Benjamin ‘peri masallarının bittiği yerde Walser başlar demişti.”
Bu tür projelere destek vermeye devam edeceklerini belirten Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş “tedavi tek başına ilaç, tek başına hekim ya da hastane… Değil aynı zamanda hastanın içinde bulunduğu sosyal iklimde tedaviyi etkileyebiliyor” dedi.
‘BU BENİM NOBEL ÖDÜLÜM’Yarışmada edebiyat dünyasının da tanıdığı bir isim olan Hüseyin Avni Cinozoğlu yazdığı öykü ile birinci oldu. Şizofreni tedavisi gören bir hasta olan Cinozoğlu ‘Anton Usta ‘ adlı öyküsüyle yarışmaya katıldı. Aynı zamanda avukat olan Cinozoğlu konuşmasında ‘’Bugüne kadar yazdıklarımla çok değerli ödüller aldım ama bu ödül benim Nobel’im oldu’’ dedi. Düzenlenen basın toplantısında plaketlerini alan ilk 3 yarışmacı Mario Levi Yazı Atölyesi’nden bir dönemlik eğitim hakkı kazandı. Yarışmaya katılan değerlendirme aşamalarından geçen öyküler bir kitap haline getirilerek kitap raflarında yerlerini alacaklar. Projenin devam eden aşamasında seçilen öykülerin kitap haline getirilmesi düşünülüyor. Kitap çalışmasını ise tiyatro oyunu takip edecek: Birinci olan öykü tiyatro oyunu haline getirildikten sonra, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Tiyatro Kulübü öğrencileri tarafından sahnelenecek.
Kaynak : birgun.net