A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Taşı toprağı sat yasası : 2B

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 17 Ocak 2009 11:37:06

En gözde kamu arazilerini, akarsuları, kıyı şeridini rant için satan AKP, elinde "mal" kalmayınca gözünü taşa toprağa dikti. 2B Yasası'yla ormanları talan edenlere ve TOKİ'ye gün doğuyor.

2B adıyla bilinen “orman özelliğini yitirmiş alanların satışıyla imara açılmasını öngören yasa”, AKP’nin verdiği önergeyle Tapu Yasası’na eklenerek, Cumhurbaşkanı onayına sunulmak üzere, Meclis’te kabul edildi. 2B Yasası, AKP için sahil şeridi, koylar ve akarsulardan sonra yeni bir rant kapısı anlamına geliyor. Yasayla Türkiye’nin taşından toprağına her metrekaresinin satılabilirliği de garantilenmiş oluyor. 2B kapsamına giren yaklaşık 500 bin hektarlık arazinin büyük bölümünün İstanbul, İzmir ve Antalya il sınırlarında olduğu belirtiliyor. Oysa yasa, Türkiye’de yaklaşık 17 bin orman köyünde yaşayan 9 milyon kişiyi de ilgilendiriyor.
 
Daha önce de Meclis gündemine gelen ve kabul ettirilmeye çalışılan, ancak Anayasa’ya aykırı olduğu için Yüksek Mahkeme’nin iptal ettiği 2B Yasası kapsamında, orman sınırları dışına çıkarılan alanlar, kadastro işlemleri yapılarak, Hazine adına tescil edilecek. Mirasçı, hisseli olan ve mirasçılar arasında paylaşılamayan mülkiyetten, payına düşen hissesini alabilecek. Kanun diliyle okunduğunda, “bir kısım haksızlıklar ve usulsüzlükler giderilecek” anlamına gelse de, 2B Yasası, ormanları talan edenlerle TOKİ’ye büyük bir rant sağlayacak. Rantın büyüğü de bu arazileri “rayiç bedelleri" üzerinden “hak sahiplerine” satan AKP hükümetinin olacak.
 
Hak sahipleri tanımına, ağaçları keserek kamu arazilerini işgal edenler de giriyor, zamanında arazi üzerine kaçak inşaat yapmış olanlar da. 400 metrekareye kadar üzerinde yapılaşma olan ve orman olma özelliğini yitirmiş arazilerin bu sahipleri, rayiç bedelini ödeyerek işgal ettikleri kamu alanlarına sahip olacaklar. Satılmayanlar da Maliye Bakanlığı eliyle TOKİ’ye devredilecek.
 
AKP’nin tasarıyı Meclis’e getiren önergesinde, adı geçen arazilerle ilgili olarak “orman içi köyler halkına tahsis edilebilmesi mümkün olamayacağından, rayiç değerlerinin üzerinden değerlendirilmesi düşünülmektedir. Sağlanacak mali kaynak, öncelikle nakledilecek orman köylülerine ait taşınmazların kamulaştırılması, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen ancak tarım alanı olarak kullanılmasında yarar görüldüğü için orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin ıslah, imar ve ihyası ile naklen iskan, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve yeni orman alanlarının tesisinde kullanılacaktır” ifadesi yer alıyor.
 
2005 yılında Anayasa Mahkemesi’nin iptalinden sonra, AKP tasarıya, bu arazilerin satışından elde edilecek geliri, “orman köylüsünün kalkındırılması için kullanılacağı” ifadesini ekleyerek yasanın kabulü için yeni bir formül bulmuştu. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosunu engellemek için bu formülle geliştirilen tasarı metninin, son halinde, “tutulmasa da verilmiş” sözlerle dolu olduğu görülüyor.
 
AKP’nin planına göre, TOKİ, devraldığı bu taşınmazları, fiili durumuna uygun olarak ifraz edilmek veya hisselendirmek suretiyle hak sahipleriyle bunların kanuni veya akdi temsilcilerine doğrudan satabilecek. Hak sahiplerinin hakları karşılanmak kaydıyla bu arazileri kendi mevzuatına göre de değerlendirebilecek. Bu yerlerde TOKİ tarafından kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilecek.
 
Kentsel dönüşümden kasıt ise TOKİ’nin karnesine bakıldığında anlaşılıyor. Devletin toplu konuttan sorumlu idare birimi, kamu adına konut inşaatıyla uğraşmak yerine, en gözde arazilere villa inşa etmekle meşgul oluyor. En büyük kentsel dönüşümü İstanbul’da uygulayan TOKİ, Zeytinburnu’nda başladığı talanı kentin birçok noktasında sürdürerek İstanbul’u “parası olan emekçilere” göre yeniden planladı. Bugün sürmekte olan birçok lüks konut inşaatının tabelasında devletin TOKİ’sinin arması bulunuyor.
 
2B sınıfına giren arazilerde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce ve Maliye Bakanlığı’nın talebiyle kullanım durumları dikkate alınarak, ifraz (bölme) veya tevhit (birleştirme) de yapılabilecek. Bu araziler, İmar Kanunu ile Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ndaki kısıtlamalara tabi olmayacak.
 
İşlemler sonuçlanıncaya kadar 2-B alanları hakkında Hazine tarafından kişiler aleyhine açılması gereken davalar açılmayacak. Açılmış ve devam eden davalar da durdurulacak. Durdurulan bu davalar ile evvelce açılan davalar sonucunda Hazine lehine verilip, kesinleşen ve henüz kısmen veya tamamen infaz edilmeyen kararlar hakkında Kanunda belirtilen tespit ve değerlendirme sonucuna göre işlem yapılacak.
 
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu, 2B Yasası'nın kabulüne tepki göstererek, Tapu Kanunu altında geliştirilip gizlice ranta açılan orman arazilerinin Anayasa’yla korunan kamu arazileri olduğunun altını çizdi. Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, yasayla yapılmak istenenler şu şekilde sıralandı.
 
“Anayasa'ya karşı hile yapılarak 2B talanı kolaylaştırılmıştır. Ormanlarımızın sınırlandırma işleri, 70 yıldır bu görevi yerine getiren Orman Kadastro Komisyonları’ndan alarak ormancılık öğretimi ve eğitimi görmemiş tapu teknisyenlerine devredilmiştir- ki daha önce var olan böyle başka bir yasal düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından 1989 yılında iptal edilmiştir. ‘Teknik düzeltme yapmak’ adı altında, 70 yıldır yapılan orman kadastro çalışmaları sonucu kesinleşen ve Anayasa güvencesi altında bulunan orman sınırlarının değiştirilmesine çanak tutulmuştur.”
PMO’nun basın açıklamasında ayrıca, “krizler ülkesi haline getirilen güzel ülkemiz, içine çekildiği ekonomik-sosyal darboğazdan ulusal değerlerin elden çıkarılması ve ranta açılmasıyla çıkamaz. İç-dış borçlar ve faizleri, kamu kaynaklarının sermayeye ve talana açılmasıyla ödenemez. Bu durum sorunların ertelenmesinden başka bir anlama gelmemektedir. Devamı ise bir yok oluştur” denildi.
 
Tasarı görüşmeleri sırasında 2B Yasası'na karşı çıkan bazı milletvekilleri söz alarak, yasa üzerinde Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı olduğunu hatırlattılar. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “bunun adı kapkaçtır. Sizin derdiniz, kaynak yaratmak. Özelleştirme bitti, satacak yeni yer arıyorsunuz. Sıra ormanlara geldi. Bu düzenleme de Anayasa Mahkemesi duvarına çarpacak” dedi.
 
Soru ve eleştirileri yanıtlayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak “bu sorun Türkiye’nin sorunu, hep beraber çözelim. Biz, ‘2B arazilerinde AKP ile ilgili hiçbir günah yok’ demiyoruz, günahı da beraber alıyoruz. Yapılan gecikmiş bir işlem. Ormanlar bizim canımız, ciğerimiz. Bu, bir satış düzenlemesi değil” sözleriyle yasayı savundu.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git