Alexander'ın kitabının ana fikri; 'İşkencenin Amerikalıları güvende tutacağını kim söyleyebilir?'
Alexander, The Washington Post'taki makalesinde Irak'taki işkence tecrübelerini detayları anlatırken, 300'den fazla sorgulama yaptığı, binden fazla sorgulamanın sorumlusu olduğunu, Irak'taki "başarılarından" dolayı 'Bronz Yıldız madalyası' ile ödüllendirildiğini belirtmeden geçmedi.
Irak'ta uygulanan işkence tekniklerinin kayda değer istihbarat alınması konusunda tamamen başarısızlıkla neticelendiğinin altını çizen Alexander, ABD Ordu Saha El Kitapçığı'nda belirtilen işkence tekniklerinin, Iraklılar üzerinde aynen uygulandığını kaydetti.
Matthew Alexander, sorgulamalarda, sadece karşılıklı güven oluşturma tekniklerinde, önemli bilgilerin elde edilmesinde başarılı olduklarını söyledi.
ABD'li eski sorgulama yetkilisi, "Sorgulama ekibim, bizim jenerasyonun en meşhur toplu katliamcısı Ebu Musab Zarkavi'nin yakalanmasında başarılı oldu. Başarımızı kutlamaktan ziyade, beynim, misyonumuzun bitmemiş işleri ile tükenmişti. Irak'taki Amerikan ordusu sorgulamalarındaki Amerikan olmayan, etkisiz ve hatalı yönleri düzeltmeye çalıştım. Bugün bile dehşet içindeyim" ifadesini kullandı.
Matthew Alexander, beş sayfa tutan makalesinde özetle şunları söyledi:
"Irak'taki Amerikan ordusunun işkenceleri sebebiyle, Irak'ta üç binden fazla Amerikan askeri öldü. Irak'taki kayıplarımızın en az yarısının gözaltı programımızdaki kötü davranışlar sebebiyle meydana geldiğini söylemem abartı olmaz. Bizim işkence politikamız sebebiyle ölen ABD askeri sayısı kesin olarak bilinmeyecek. Fakat bunların sayısının 11 Eylül 2001 saldırılarında ölenlerin sayısına yakın olduğunu söylemek adil olur. Amerikan askerlerini Amerikalı olarak kabul etmedikçe herhangi biri işkencenin Amerikalıları güvende tuttuğunu nasıl söyleyebilir."
Eski sorgulama uzmanı yakınlarda bir de kitap yazdı. Adı: Bir teröristi nasıl bozabilirsin. Kitapta kaba kuvvetle değil beyinlerini kullanan Amerikan sorgulayıcıların Zarkavi'yi nasıl yakaladığı anlatılıyor.
Kitabın yayınlanması, incelenmek üzere Pentagon'a verdiği için altı hafta ertelendi. Eski bir asker olduğu için yazılarında takma ad kullanıyor.
ABD'de bir ulusal kanalda 'Şimdi Demokrasi' adlı bir programa katılan Alexander, Amy Goodman'ın sorularını cevapladı.
Güvenlik endişesi ile takma ad kullandığını söyleyen ABD'li eski askeri yetkili, "Biliyorsunuz El Kaide, Zarkavi'nin öldürülmesinin intikamlarının alınacağı sözünü verdi. Bu sebeple kendimi ve ailemi korumalıyım. Zarkavi'nin ölümünden sonra, tepkiler beklediğim gibi aşırı olmadı, sınırlı kaldı. Bunu kendi organizasyonu içinde bile bir çok kişinin kendisinden hoşlanmadığı sonucunu çıkarıyorum." dedi.
Kitabını incelenmek üzere Temmuz ortalarında Pentagon'a verdiğini söyleyen Alexander, "Otuz günde gözden geçireceklerdi. Fakat yapmadılar. Birinci baskı tarihini kaçırdım. Ancak iki ay sonra inceleyip kitabı bana geri verdiler. Bazı kısımları kitaptan çıkarmışlardı. 93 redaksiyon yapılmış. Bunun için dava açtım. Savunma Bakanlığı aleyhine dava açtım, çünkü kitabımdan gizli olmayan bilgileri çıkarmışlardı." şeklinde konuştu.