A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Kuşdili

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 06 Aralık 2008 02:35:05

Bir ülkeyi ele geçirmenin, ya da ele geçirdikten sonra elinde tutmanın en etkili yolu, o ülkenin dilini ve kültürünü ele geçirmektir. Osmanlı, 400 yıl hüküm sürdüğü ülkelerde bile bunu yapmadığı, bırakın bunu yapmayı, 13 Mayıs 1277'de "Bugünden geru divanda, dergâhta, bergâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır" diyen Karamanoğlu Mehmet Bey'in mirasına sahiplenemediği, Türkçe konuşulması diye bir konu gündeminde olmadığı için Osmanlı "mülkü"nün resmî dili Türkçe olmamış, Viyana'dan Hicaz'a kadar konuşulan bir dil haline gelmemiştir.

İngiltere’deki küçük bir kabilenin anadili olan İngilizce’nin bugün bu denli yaygın olması önce İngilizlerin şimdilerde de Amerikalıların kültür emperyalizmi sayesindedir. İngiltere’nin yalnızca 150 yıl hüküm sürdüğü Hindistan’da İngilizce resmî dil konumundadır.
 
Dilbilimci Feyza Hepçilingirler şöyle diyor:
Bunca sorun dururken dille uğrmayı gereksiz bulanlar var mıdır, bilmiyorum.  Gereksiz değildir; çünkü dildeki bozulma, hem o sorunların göstergesidir hem de dolaylı olarak nedeni.  Türkçenin bu kadar kötü kullanılıyor olması, bütün işlerin köye gidiyor olmasından bağımsız mı?
Üstüne titrediğimiz bir anadilimiz olsaydı, başkaca sahip olduklarımızın da üstüne titremez miydik?
Anadilimize saygı duysaydık bka anadillere de saygı duymaz mıydık?
Dili doğru dürüst kullanamayan insanın, doğru, mantıklı, kapsamlı düşündüğüne inanıyorsaz bu inancınızdan hemen vazgeçin.  Ne kadar konuşuyor, ne kadar yazıyor, nasıl anlayorsa o kadardır o insan, daha fazla değil.  Düşünmeyi de biçimlendiren dildir çünkü.  Hiç kimse dil olmadan düşünemez ..
Türkler anadillerini pek sevmez.  Düşünmeyi de sevmez zaten.  Siz bakmayın derin düşünceleri varmış da bunları bir türlü anlatayormuş gibi iki sözün arasına İngilizce sözcükler sıkıştıranlara.  Bunlar genellikle "-ş gibi yapanlar"r.  şünüyor-muş gibi yaparlar, anlatamıyor-muş gibi yaparlar.  Yoksa gerçekten düşünüyor olsalar anadilleriyle şündükleri bir gerçeği, niye yabancı sözcüklerle anlatmaya kalksınlar?  Anlattıklazcüklerle düşünüyor olduklarını varsaymak daha da çelişkili, ürkütücü sonuçlara götürür bizi.  Anadilimiz şünmeye yetmiyor mu, o duruma mı getirdik Türkçeyi?”
Dil yalnızca sözcükler değildir.  Belli bir düşünce biçiminin, kültürün yansıdığı araçtır.  Bugün ABD’nin en etkili silâhı askerî gücü değil, Hollywood’dur.  Dünyayı saran Amerikan filmleri ve dizileri herkese, “normal” olanın Amerikan biçimi düşünme ve davranma olduğu mesajını sinsice iletmektedir.
Her dil, tarihi boyunca başka dillerden etkilenmiştir ve her gün etkilenmeye devam eder.  Türkçe de Arapça, Farsça, Yunanca, İtalyanca sonra da batılılaşma ile birlikte Fransızca, daha sonra da İngilizce’den etkilenmiştir.  Türkçede karşılığı olmayan, örneğin “televizyon”, “asansör”, “otel”, “karne”, “psikoloji”, “sosyoloji” gibi bir takım sözcükler, (fonetik olarak Türkçeye daha yakın olduğundan) Fransızca’dan alınmıştır.  Her dil birbirinden sözcük alır, sorun bu değildir.  Sorun, Türkçesi olmasına karşın bazan özenti, bazan umursamazlık nedeniyle yabancı sözcüklerin (bu sıralar özellikle İngilizce sözcüklerin) kullanılmasıdır.  Dille düşünce biçimi arasındaki ve düşünce biçimiyle kültür arasındaki bağ kopmaz bir bağ olduğundan da Türkiye halkı artık doğru dürüst İngilizce bilmeden, yalnızca İngilizce veya İngilizce’den bozma sözcüklerle değil, İngilizce kalıplarıyla düşünür olmuştur.  Bir ülkede yabancı bir kültürün kalıplarıyla düşünüldüğünde artık o ülkenin bütün kaleleri fethedilmiş demektir.
İnsanımız, göçmen olduğu Avustralya’da kendi ülkesinde ya da kültüründe tanımadığı, karşılaşmadığı sözcükleri İngilizce olarak öğrenip kullanır olmuştur.  “Vergi dosya numarası” nı bilmeden “taks numarası” der olmuştur.  Ama “bas’a binip kar’ı park ettim” ya da “bizi’ydim” gibi söylemlerin hiçbir mazereti yoktur.  Bütün bunlardan daha önemlisi İngilizce kalıplarını ve Amerikan kültürünü yansıtan kalıpların sözde Türkçeleştirilmesi olmaktadır.  Bu konuda çok duyarlı olan dostum Aşkın Baran buna birkaç örnek veriyor: “Ben seni daha sonra ararım” yerine “I’ll get back to you”dan aparma “ben sana geri döneceğim”, “sevgilim” yerine “my love”dan aparma “aşkım”, “hadi canım sen de” veya “olur mu öyle şey” yerine “I don’t believe it”ten aparma “ay inanmıyorum”, “birisi ile konuşmak” yerine “birisine konuşmak”, “hoşça kal”, allahaısmarladık” ya da “Allah’a emanet ol” yerine “look after yourself”ten bozma “kendine iyi bak”, “bir daha düşün” yerine “think twice”tan aparma “iki kere düşün”, “tamam” veya “aynen öyledir” yerine “that’s it”ten çeviri “budur”, “benim için uygun” ya da “kafam yattı” yerine “it suits me”den “bana uyar”.  Eminim bu örnekler çoğaltılabilir.  Bazıları da Türkçe mantığı içinde hiç yeri olmayan ve anlam taşımayan söylemler: “you don’t want to know” karşılığı “bilmek istemezsin”, “all and more”dan “hepsi ve daha fazlası”, “the legend is back”ten “efsane geri döndü” gibi.
 
Bu günlerde bilgisayar çoğumuzun kullandığı bir araç.  Ve Bill Gates, sağolsun sistemde Türkçe harflerin de kullanılabilmesini sağlamış.  Ama sanki “ı” ve “i”, “g” ve “ğ”, “s” ve “ş” aynı harfmiş gibi çok kişi Türkçe harfleri kullanmaya ya üşeniyor, ya da bunu umursamıyor.  “sık sık”, sıkıştım” gibi sözleri utanmadan İngilizce harfleri kullanarak yazanlar, araya Türkçe olmayan “x” ve “w” (“vallahi” yerine “walla” gibi) gibi harfleri sıkıştıranlar var.  Siz kendi dilinize, kendi kültürünüze sahip çıkmaz, saygı göstermezseniz, başkalarından bunu nasıl bekleyebilrsiniz?  Türkiye’deki batı mukallitleri “Turklish” konuşursa ve sabah akşam süprüntü televizyon programları seyretmekten (“izlemek” yâni “takip etmek” değil) başka eğlencesi olmayan halk ta bu kuşdiline özenirse Amerika’nın askeriyle Türkiye’ye girmesine ne hacet var?
 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

deniz kızı { 06 Aralık 2008 10:51:03 }
sevgili gündoğdu, bu yazınız bana da bir uyarı oldu. ingilizce klavyede yazma alışkanlığımı, türkçe yazarken olduğu gibi koruyup, özel yazışmalarımda, ayoruma düştüğüm yorumlarda, türkçe harf kullanma tembelliğinde bulunup duruyordum. artık, daha dikkatli olmaya çalışacağım. hatta bu yorumdan başladım dikkatli olmaya.

yazıda geçen düşüncelerden bir tekine bir yorumda bulunmak istiyorum.
"Üstüne titrediğimiz bir anadilimiz olsaydı, başkaca sahip olduklarımızın da üstüne titremez miydik?" demiş feyza hanım.

elbette, kimliğimize, haklarımıza, tarihimize, kültürümüze gerçekten saygımız olsaydı, dilimizi bu hale getirmezdik. paranın gücü ve tüketme doyumsuzluğu her türlü değerin yerini aldığından, dil gibi kültürel, inanç gibi öze yönelik tüm değerler amacından saptı. alınıp satılan, kullanılan birer tüketim ve caka aracı haline geldi.

sanırım bizler de göktaşını bekleyen bir dinazor türüne dönüştük.

sevgilerimle,

deniz kızı


Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git