A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Elveda Afrika...... Hoşçakal Melbourne

Kategori Kategori: Anılar | Yorumlar 12 Yorum | Yazar Yazan: Pınar Özkan | 13 Nisan 2010 08:08:17

Yaşam yolculuğumuzda ne çok duraklar var... Ne çok bırakışlar... Ne çok dönüşler... İki ayrı zamanda iki ayrı kentten aynı kente dönüşün öyküsü... Atilla İlhan'ın 'İstanbul Ağrısı'nda dediği gibi... "sen eğer yine İstanbul'san/ aldanmıyorsam / yakaları karanfilli ibneler eğer beni aldatmıyorsa/ kulaklarımdan kan fışkırıncaya kadar / yine senin emrindeyim" Kazanan yine İstanbul... Ve ben yine onun emrindeyim...



Tahta zeminin üzerinde beş büyük kutu. Her birinin üzerinde adım, İstanbul adresim ve telefon numaralarım yazılı. Etrafında yürüdükçe tahta gıcırdısı yankı yapıyor. Yarım saate kadar oradayız diyor telefonun ucundaki kargo görevlisi. Bekliyorum, diyorum. Boş odada sesim de yankılanıyor. Kutulara bakıyorum. Ani bir karar, ani bir dönüş. On yıllık Melburn yaşamımdan topladıklarımı bu beş kutuya nasıl sığdırdığıma hayret ediyorum.
 

            Elveda Afrika... benim Afrikam
 
 
Elindeki telsizle bavulları işaret ediyor Gabon'lu yer görevlisi. Aprondaki uçak gürültüsünden dolayı bağırarak konuşuyor. Bu beş bavul ekip kargosuna mı konacak?
 
Beş arkadaş kırmızı burunlarımızı çekerek başımızı evet anlamında sallıyoruz. Ağır lacivert bavullar heybetli Jumbo uçağının ön taraftaki ekip kargosuna atılıyor. Sessizce izliyoruz.
 
Bir yıl doldu. Merdivenlerden çıkarken dönüp son kez bakıyorum Libreville havaalanına. Beklemediğimiz ani bir karar, ani bir dönüş.
 
 Air Gabon'un tanıdık kıdemli yüzleri karşıyorlar bizi kapıda. Uçak büyük, ekip kalabalık. Alaycı espriler, gülüşmeler, yanaktan makas almacalar yok bu kez. Oturacağımız yeri gösteriyorlar, el bagajlarımızı yerleştiriyorlar.
 
Elizabeth taşlı gözlüğünü düzeltiyor ve sessizliğe son veriyor. Yolcuların gelmesine zaman var uçağı gezmek ister misiniz?
 
Beraber geziyoruz hayran olduğumuz Boeing 747 uçağını, zoraki makyajla kapattığımız şiş gözlerimize yayılan tebessümden memnun oluyor Gabonlu stewardlar.
 
Koltuk başlıkları, logolar, troleyler, catering ve duty free malzemeleri,  renkler, kokular herşey ne kadar da tanıdık görünüyor. Kendi evimizde konuk gibiyiz.
 
Kokpitten gelen boarding sesiyle bize ayrılan koltuklara geçip oturuyoruz. Gabonlu yolcular disiplinli bir sıra içinde uçağa giriyorlar. Bir yıl içinde her zaman taşıdığımız yolculardan farklılar. Demek Paris yolcuları böyle oluyor. Çoğu işadamı, takım elbiselerinden ellerindeki çantalardan belli oluyor. Birkaç Fransız öndeki birinci sınıfta yerlerini alıyor.
 
Esmer tenine giydiği beyaz tül gömlek sarıya boyanmış kıvırcık saçlar ve makyajlı yüzüyle neşeli bir Gabon'lu erkek yanındaki arkadaşlarıyla şakalaşıp kahkahalar atıyor. Ekipten ünlü bir modacı olduğuna dair bilgiyi alıyoruz hemen.
 
Uçakta nerdeyse aile ve çocuk yok. Bir anda bütün koltuklar doluyor kapılar kapanıyor. Ekip sineklere karşı yapılan rutin ilaçlamayı hızlıca bitirip uçak piste doğru yol alırken ellerinde oksijen maskeleri, can yelekleriyle demo gösterilerine başlıyorlar. Fransızca anons devam ederken pencereden havalanına, geride bıraktığımız terminale ve yakınından geçtiğimiz kuleye eğilip bakıyorum.
 


Elveda Gabon.. Seni özleyeceğim. Elveda Afrika.. bir gün yine görüşür müyüz ne dersin?
 
Arkadaşlarım sessizlik içindeler hiç konuşmuyorlar. Bugün üniformalarımızı son kez giyiyoruz hepimiz biliyoruz.
 
Heybetli uçak hızlanıyor, pisti sonuna kadar kullanıp burnunu kaldırıyor. Başımı yaslayıp karşıda bir noktaya kitliyorum gözlerimi. Derin bir nefes çekerken içime, yolcuya yüzü dönük oturan steward'a yakalanıyorum ıslak gözlerimle. Uçuşlarımda birkaç kez sıtması tutan çocuk değil mi o?

Evet O. Bakışlarını kaçırıyor hemen. Supervisor olarak bildiği bizleri seyrettiğini göstermek istemiyor. Bense biz burayı sevdik, biz sizi sevdik mesajı göndermek istiyorum gözlerimle.
 
İstediği yüksekliğe ulaşıncaya kadar tırmanıyor heybetli uçak. Sigara ve kemer ışıklarının sönmesiyle yorgun gözlerim uykuya yenik düşüyor.
 
Kızlar birbirlerine soruyorlar. Paris'e uçuş beş saat mi demişti kaptan? Onun gibi bir şey. Fırınlardan yemek kokuları gelmeye başladı. Perdeleri çekili mutfaklardan açılıp kapanan troleylerin, dolap kapaklarının sesleri duyuluyor. Perdelere rağmen arkasındaki hazırlıkları görebiliyorum. Bu hazırlıklar sürerken bizim yolcu koltuklarında oturuyor olmamız tuhaf bir duygu.
 
Ekibin eli çabuk, servise başladılar bile. Önümüze konan yemekleri biraz olsun tırtıklıyoruz son iki gündür doğru dürüst bir şey yemediğimizi hatırlayarak. Aylardan sonra ilk kez  Afrika kıtasından çıkıyoruz.  Paris'e dönüyor olmak artık bu işin bittiğini gösteriyor, belirsizlik umutlarımızı kırıyor. Şirketimiz ya bu işi noktalıyor ya da  biz son kalan ekibini devreden çıkarıyor.  Herşey İstanbul'a döndüğümüzde anlaşılacak.
 
Servis sonrası yolcuların kimisi uyuyor, kimisi film seyrediyor, kimi ayakta duruyor, bazıları  kabinde turluyor. Çoğunluğu batılı kıyafetler içinde. Geleneksel kıyafetliler bu yolculuk için  belli ki en güzelini en canlı renklisini seçip giymiş.  Arasıra ünlü modacının neşeli kahkahalarıyla başlarımız ona doğru çevriliyor. Ayakta durduğu yerde fırfırlı gömleğinin yakalarını tutarak dans ediyor. Yolcular uyumlu, yolcular keyifli. Yolcular.... benim güzel kara derili Afrikalı yolcularım.
 
Ekip profesyonel telaşsız tüm işleri bitirdiler yolcularla ilgileniyorlar. Bizi de ihmal etmiyorlar.
Birazdan alçalmaya başlayacağız. Tuvaletlere dağılıp üniformamıza saç ve makyajımıza çeki düzen verip yerimize dönüyoruz.
 
Kemer ışıkları yanar yanmaz kaptanın anonsu duyuluyor. Paris için alçalmaya başladık. Hava sıcaklığı 10 derece. Suratımızı ekşitiyoruz. Doğru ya! Avrupa'da sonbahar şimdi. Yazdan kışa gelmek ne tatsız!
 
Bulutların arasından şehir gözükmeye başladı. Puslu havada hiç de güzel görünmüyor Paris, neyseki hemen İstanbul'a uçacağız. Eve gitmek istiyoruz.  Bizi birilerinin karşılaması gerekiyor, biletlerimizi alıp uçacağımız şirketin kontuarına gitmeliyiz. Umarım yeterince zamanımız vardır.
 
Paris'in üzerinde tur atıyor heybetli uçak, anlaşılan iniş sırası var. Başlar pencerelerden dışarı çevrili. Mutfaklar emniyete alınıp perdeler bağlanıyor. Toplanan battaniye ve kulaklıklar torbalar içinde tuvaletlere tıkılıyor, kapılar kitleniyor. Kaptan iniş sırasının bize geldiğini anons ediyor. Kabin ekibi iniş için yerlerinizi alın..  Ekip yerlerine bağlanıyor.
 
Gelip Orly' nin binlerce uçağın lastik izleri bıraktığı uzun pistine konuyoruz. Sol tarafımızda kalkış için sıraya girmiş uçakları hızlıca geçiyoruz. Bayanlar baylar Orly havaalanına hoşgeldiniz..
 
Hızını kesiyor heybetli uçak terminaldeki körüklere doğru yavaş yavaş  ilerliyor. Müzik çalmıyor. Kabin sessizlik içinde. Yolcularda heyecan sohbet ya da gülümseme yok öylece oturuyorlar. Havadaki neşeli hallerine ne oldu? Ayağa kalkıp arkamdaki yolcuya gülümsüyorum. Gözlerini kaçırıyor. Modacı başı önde elindeki dergiyi çeviriyor. Onları tanıyorum bu ilgisiz bakışlar bu sessiz kabulleniş siyah beyaz konu olduğunda ortaya çıkar. Avrupa'ya geldik ondan mı?
 
Körüğe yanaşıyoruz, pencereden Orly'e bakıyorum. Bir yıl önce Gabon yolculuğumuz burdan başlamıştı. Uçağımızla yolcu getirip boş kalkmış Air Gabon logosu'nun uçak üstüne boyanması için Fransa'nın Kırmızı Şato anlamına gelen başka bir şehrine uçmuştuk. Çok mutluyduk.
 
Pencereden valizleri indirmek  için yaklaşan yer görevlilerini, kargo kapılarına doğru uzayan  bantları seyrediyorum. Hepsi maske takmış, uçağın etrafında birkaç asker duruyor.İhbar falan mı aldık acaba?
 
Ayakta olan sadece biziz. Ön kapı açılıyor. Yer görevlileriyle beraber iki silahlı komando giriyor, çıkış kapısını tutuyorlar körük başını bekleyen birkaç polis görünüyor Telsizlerden anlamadığım Fransızca konuşmalar duyuluyor. Yolcular tembihlenmiş çocuklar gibi oturuyorlar. Kızlarla birbirimize bakıyoruz. Neler oluyor?
 
Yakınımdaki steward'a doğru yürüyüp telaşla soruyorum.
 
Ne olur söyler misin niye askerler burda? uçağın çevresindekiler niye maske takıyorlar? Biz hastalık mı taşıyoruz?  Niye herkes sessiz oturuyor?
 
Gabonlu steward artık biz onlardan değilmişiz gibi bakıyor yüzüme
 
Bütün Afrikalı uçaklara bu muamele yapılır!
 
Bilmiyordum. Paris Afrika arası kendi uçağımızla çok uçuş yapmıştık hiç böyle birşeyle karşılaşmamıştım.
 
Birinci sınıfta oturan Fransızlar çantalarını alıp iniyorlar. Uçağın ön tarafı telsizlerini sallayarak
ekibe talimat veren yer personeliyle doluyor. Yolcular suçlu gibi sessizce izliyorlar. Biz ne yapacağımızı bilemiyoruz, kızlar ağlamaya başlıyor.
 
Yolcular pasaportlarını çıkarıp ellerinde tutuyorlar. Anlaşılan pasaport kontrolu teker teker uçakta yapılacak iltica etmek niyetinde olanı körüğe çıkmadan engelleyecekler. Körüğe ayak bastığı an ülkeye ayak bastığı için iltica hakkına sahip oluyor yolcu.
 
Elizabeth'in yanına gelip duruyoruz. Sarılıyoruz ona. Öndeki kargaşanın içinde biri bize sesleniyor.
Bizim şirketin yer işlerini yürüten Fransız adam, Jean Pierre mi neydi adı?
 
Hoşgeldiniz. Valizlerinizi çıkarttım. İstanbul'a giden uçağa götüreceğim sizi.
 
Fransız'ın gülümseyen yüzü kurtarıcı gibi geliyor. Elizabeth'e, öndeki ekibe çabucak sarılıp veda ediyoruz. Askerlerin arasından dışarı çıkarken arkamızda kalan steward'lar el sallıyor.  Elizabeth gözlüklerini çıkarıp yaşlarını siliyor.
 
Fransız sırıtıyor. Yanlış mı görüyorum? beyazların arkasından ağlayan bir Afrikalı!
 
Cevap vermiyoruz. Sessizce Fransızı takip ediyoruz. Beş lacivert valiz dışarda bizi bekliyor.
 
Ağır valizlerimizi çekerek yürümeye başlıyoruz terminalde. Tekerleklerin çıkardığı ses yüksek  topuklu ayakkabılarımızın çıkardığı sese karışıyor. Dev uçağın kuşlu logosunu kaybedene kadar arkama dönüp dönüp bakıyorum.


                Hoşçakal Melbourne

 
Kapı çalınıyor. Kutuları almaya geldiler.
 
5 taneydi değil mi? bir haftaya kadar İstanbul'da olur, oraya bol uçak var.
 
Eşyalarım içinde  uzaklaşıyor kamyon. Boş evi dolaşıyorum. Ön bahçeye çıkıyor kedimin dolaştığı çimenlerde yürüyüp son kez kullanacağım arabaya biniyorum.
 
Gözden kayboluncaya kadar aynadan arkamda bıraktığım eve bakıyorum. 
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

NİLGÜN IŞIKER { 13 Nisan 2010 10:58:20 }
Pınarcım söyleyecek söz bulamıyorum 12 yıl oldu o yogun duygular şu an benligimi sardı bu aynı zamanda elveda hosteslikte oldu senin ve benim için bundan sonrada yüregimizin götürdügü yerlere gittik ama bilki gönlüm hala göçebe bir kuş gibi yazmaya devam arkadaşım .
deniz kizi { 13 Nisan 2010 08:28:43 }
nefis bir anı öykü!

Diğer Sayfalar: 1. 2.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git