A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

DEVLETLERÜSTÜ ŞİRKET-LER ve BAŞKAN

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: M. Şehmus Güzel | 22 Kasım 2025 02:49:39

Devletlerüstü şirketlere türkçede "çokuluslu" şirketler diyenler var. Ancak bu kullanımın yerinde olmadığını, hatta yanlış kullanıldığını sanıyorum. Çünkü bu şirketlerin ulusu yoktur. Vatanı yoktur. Uluslararüstü diyemeyiz. Çünkü uluslarla ilintileri ispatlan(a)madı. Daha bir dizi neden gösterilebilir... Devletlerüstü deyimini tercih ediyorum. Çünkü bu şirketler devletleri "takmıyorlar". Kendilerini devletlerin üstünde sanıyorlar, görüyorlar, öyle olmasını ısrarla arzuluyorlar. Bu yolda ne gerekiyorsa yapıyorlar. Nitekim kiminin kendi hükümeti, kendi bakanları, kendi kanunları (rüşvet yedirmek gibi örneğin) var.

Dahası devletler onları, devletlerüstü şirketleri, dikkate almak zorundalar. Hatta devletleri onlar var ediyorlar, ya da yok ediyorlar.



Devletlerüstü şirketler zaman zaman, gerekince, devleti veya devletleri yoktan yaratıyorlar, kendi emirleri altında olmaları şartıyla onları bizzat oluşturuyorlar. Bizzat yönetiyorlar. Perde arkasında saklanmaya, kulislerden ipleri oynatmaya bile gerek duymadan. Saklısı da yok. Gizlisi de: Başkan oluyorlar. Başbakan oluyorlar. Cumhurbaşkanı oluyorlar... Devleti tek başlarına yönetiyorlar. Herşey ortada.

Evet kimi kez iktidarları, hükümetleri, devlet başkanlarını SINIR TANIMAYAN BU ŞİRKETLER VAR EDİYORLAR.

Bu konuda yakınımızdan ya da uzağımızdan, günümüzden ve geçmişimizden binbir örnek verilebilir. 1970'lerin ikinci yarısından itibaren ve özellikle 1980'lerden VE HELE "DUVARIN DÜŞÜRÜLMESİNİ" İZLEYEN 1990'LI YILLARDAN örnekler pek çok.

Birlikte birçok ülkede, hepsi birbirinin aynı, aynı veya benzer okullardan diplomalı, bay ve bayanların başkan, başbakan ve bakan yapılmaları bir rastlantı değil.

Bir ülke düzeyinde özel sektör patronları yanında danışman ve benzer sıfatlarla çalıştırılanların bir süre sonra bakan, başbakan,  cumhurbaşkanı ve başkan yapılması gibi, devletlerüstü şirketler de kendi "adamlarını", kendi "kadınlarını" hükümetlerin, iktidarların devletlerin başına dikiveriyorlar.

Hatta kimi, seçim bile kazanmadan, hatta hiçbir seçime bile girmeden, tayin yoluyla, atanmayla, kimi kez bir darbe sonrasında tayin edici bu görevlere oturtuluyorlar... İşte "Devlet Kuşu"! Böyle konar (b)aşa!

Türkiye'nin bu konuda kimseden öğreneceği bir şey kalmadı. Ötelerden günümüze örneklerimiz pek çok...

Güney Amerika devletlerinden de örnekler verilebilir.

Portekiz ve hatta Fransa'dan da.

İtalya'da ise Berlusconi'nin başbakanlığa getirilmesi, iktidara gelmesi bu konudaki en son "yenilikti", öyle sunulmuştu: Patronlar, Berlusconi gibi dev şirketlerin başındakiler, milyardeler kendi çıkarlarını korumak için çareyi bizzat "siyaset denizine girmekte" buldular. Adı geçen milyarder İtalya Adaleti'nin elinden kurtulmak için siyasete bizzat girmesinin daha uygun olacağına yalnız mı karar verdi? Topluca mı? Hangi patronlarla? Hangileri onu izledi?

ABD'de son başkan seçiminde ikinci kez başkan seçilenin milyarder olduğunu duymayan kalmadı. Ülke yönetmekle, devleti yönetmekle dev şirketleri yönetmeyi rahat rahat karıştıran, hepsini birbiriyle harmanlayan işadamı ikinci kez başkan. Daha ne olsun?Geçmişte benzer şeyi denemiş ve kazanmıştı. Anımsıyoruz.

Örnekler çoğaltılabilir.

Devletlerüstü şirketlerin ekonomik çıkarları, kârları tehlikeye "atılınca" askeri darbeleri kışkırttıklarını ise artık sağır sultanlar bile duydu: 1950'lerde Ortadoğu'da/Yakındoğu'da, öncesinde ve 1970'lerde Arjantin, Şili, Uruguay ve Güney Amerika'nın diğer ülkelerinde. Örnek yığınla.

ABD Başkanı "Kuzey Amerika da Güney Amerika da benimdir, Orta/Merkez Amerika ve Güney Amerika benim arka ve ön bahçelerimdir kimseyle paylaşmam" iddiasıyla iki hatta üç Amerika'yı (Güney, Orta, Kuzey) yeniden ve tek başına eğemenliği altına almaya kalkıyor.

ABD'nin programında Venezuela var. Venezuela'nın yer altı zenginlikleri olağanüstü, petrolü, petrol rezervi daha çok uzun yıllar sürecek zenginlikte. 2022'de Venezuela petrol rezervinde birinciydi: Dünya petrol rezervinin yüzde 18,7'siyle. İkinci sırada yüzde 15,3 ile Suudi Arabistan geliyor. Üçüncü sırada yüzde 11,2 ile İran.

Dahası da var: İşte birkaç hafta önce Venezuela'da derin, bol, cömert yeni kaynaklar bulundu. ABD ve milyarder başkanı bu zenginlikleri kimseyle paylaşmak niyetinde değil. Hele Venezuela ile asla! Bu işi bilenler, ABD'nin Venezuela'yı istila etmek istediğini yazıyormuş, söylüyormuş. Mesele burada.

Birkaç hafta önce Venezuela gençlerine silah dağıttı. Görüntüleriyle ispatlı. Savaş Güney Amerika'ya mı taşınıyor?

Naci, Başkan'ın Venezuela açıklarına gönderdiği dünyanın en büyük uçak gemisini televizyon ekranlarında gördün sanıyorum. Bombalanan küçük gemi, yat ve motorları da. Öldürülen balıkçılara kimse sahip çıkmıyormuş. İşe bakar mısın?

Moralini bozma, olayları iyi izle! Bakarsın eski başkan yeni alışkanlıklarıyla yarın fikrini değiştirir. Malum, Başkan'ın ne zaman ne yapacağı hiç belli olmuyor. Zaman eski zaman değil. Yeni zaman sürprizlerle dolu. Bildiğin gibi. Sağlıçakla kalın.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Aile hekimleri sokağa çıkıyor.
Migros Direnişi ve Kar Düzeninin Açığa Çıkan Gerçeği
Çocuklar Nasıl Suikastçı Olur?
Aynı Karanlık, Farklı İsimler Epstein’dan Savile’a Kapitalizmin İstismar Düzeni
500 Milyon Dolar Geldi… Peki Kime Geldi, Kime Gitmedi?

Dış Politika Sıkıntıları: Avustralya Dış Politika Beyaz Kitabı
Trump'ın Avrupa'ya Karşı Savaşı Washington'ı Parçalıyor
Venezuela, Washington ve Dalkavukluk Politikası
Avustralya'da "İsrail Cumhurbaşkanı tutuklansın" tartışması...
Yıpratma Savaşı, Otoriter Kapitalizm ve Türkiye’de Egemen Blokun Sessizliği

Yeni Sömürgecilik: Enerji, Mineraller ve Kaynak İmparatorluğunun Geri Dönüşü
Altın Örümceğin Karanlık Ağı, Türkiye’de Altın Piyasası, Suç, Siyaset ve Kapitalist Çürüme
Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.
Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik

Mali Devletin Çatlağı 11 İlde 93 Vergi Müfettişi Operasyonu Üzerinden Yapısal Bir Hesaplaşma
Devletin Sınıfsal Ele Geçirilişi ve Kadrolaşma Rejiminin Teşhiri
Açlık Oyunları Düzeni ve Türkiye
Amerikada Saklı Karanlık Bir Ailenin Nazi Casusluk Gizemi
Bir Gençlik Çağrısı: Yosef’in Son Akşamı

KADI BURHANETTİN
Ne Şam'ın Şekeri
Hangi Çağda
Hasan Tahsin
SERVET

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git