A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Anadolu Yangın Yeri

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 08 Eylül 2024 14:03:42

Çocukluğumda ilk büyük yangını Ankara Ulus Meydanı’nda cadde boyunca olan Sümerbank’ın karşısındaki büyük hanın yanmasını hatırlarım. Çok etkilenmiştim. Ankara’da belediyenin büyük bir itfaiye teşkilatı vardı, Gençlik Parkı karşısında, ve o alana İtfaiye Meydanı denirdi. Şimdi Büyükşehir’den başka diğer belediyelerin de itfaiye teşkilatı olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Ulus Meydanı’ndaki bu yangın günlerce konuşuldu. Diğer birçok konu, o tarihte, ikinci plana düşmüştü.



Bundan yaklaşık 60 yıl önce, 1 Şubat 1963 günü Ankara semalarında Etimesgut’tan kalkan bir askeri uçakla Middle East Airlines hava yollarına ait bir yolcu uçağı, Ulucanlar üzerinde çarpıştı. Her iki uçak da iki ayrı yere düştü. Sivil uçak, Ulus’taki heykeli çıktıktan sonraki Anafartalar Caddesi’ndeki ilk kavşakta bulunan Ticaret Hanı’na çarparak infilak etti ve düştü. Ulus karakoluna yakın bir yerde, İstanbul Bankası’nın önünde, ayakkabı boyacılarının sıra sıra durduğu yere düştü.

Can pazarıydı o gün bu yer. İnsanlar bu kazada yandılar, hayatlarını kaybettiler, sakat kalanlar oldu. Bu alanın bir iki gün yandığını hatırlarım. Bu yangında onlarca insanın da vücutlarında yanıklar oluştu. Hiç unutmam, onlarca kişi de, kazadaki yanıklar nedeniyle böbrek yetmezliği oluştu. Bu kazazedelerin hastanelerde diyaliz makinelerine bağlanmaları gerektiği gündeme gelmişti. Günlerce hastanelerde yeterli miktarda diyaliz makinesinin olmadığı konuşuldu. Bir süre bu konu güncelliğini korumuştu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bu konuya hemen el attı, Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın hastanede diyaliz bölümü kurduğunu hatırlarım. Bu yangından sonra, uzun süre ülkemizin birçok konusu tali konu olarak kaldı. Hatta uçakların iniş rotaları da değiştirildi ve şehrin üzerinden geçmeleri engellendi.

Esenboğa Havalimanı’na iniş uzun süre Atatürk Orman Çiftliği üzerinden yapılmaya başlandı. Sonraları Beştepe’de yapılan, Türkiye’nin mali kamburu Saray’a taşındıktan sonra uçakların Esenboğa’ya iniş rotası da değişti.  

17 Ağustos 1999 senesinde İzmit Körfezi’nde meydana gelen depremde, İzmit Rafinerisi’nde de yangın çıkmış, günlerce yangına müdahale etmekte itfaiye zorlanmıştı. Yanan petroldü ve böyle büyük bir yangına yöresel itfaiyenin hazır olmadığını düşünmekteyim. O tarihlerde de uzun süre rafineri yangınlarında müdahale yöntemleri güncelliğini korudu. 21 Ağustos’ta yangın bir şekilde söndürülmüştü.

İzmit Rafinerisi’nde yine, 18 Nisan 2016 tarihinde büyük bir yangın daha çıktı. Şans eseri fazla yayılmadan söndürülmesinin bir mucize olduğuna inanmaktayım. Yine bu yangın ülke gündemine oturmuş, birçok önemli konuyu unutmuştuk.

Yakın tarihte, parlamenter yönetimi bırakıp başkanlık sistemine geçiş öncesi, ülkem yine yangın yerini andırmaktaydı. Çeşitli şehirlerde bombalamalar olmuş, onlarca insan hayatını kaybetmişti. En sonunda desise ile yapılan halk oylaması sonucunda başkanlık sistemine geçiş yapıldı. Ülkemizde bir süre yaşanan tüm bombalama ve patlamalar bir anda kesildi. Meclis, bu patlamalar hakkında Meclis araştırması yapılmasını gündeme getirdi, ancak iktidar ortakları tarafından reddedildi.

Ülkemdeki şanlı ordumuzun yıpratılması programı çerçevesinde, Türkiye’nin güçlü ordusunun Genelkurmay Başkanını örgüt kurmaktan tutuklamaya varan bir kurguya da şahit olduk. Nice kuvvet komutanlarının şu veya bu sebeple tutuklanmasına zemin hazırlayan dış kaynaklı senaryo konusunda Meclis araştırması yapılması da iktidar ortakları tarafından reddedildi. Bu durumu üzülerek seyrettik.

Ülkem yangın yeri. Hangi okula gittiği belli olmayan bir adamın çıkıp, “Ben ekonomistim” diyerek aptalca bir teorinin peşinde, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” diyerek ülkeyi yok etmeye uğraşmasını da seyretmek zorunda kaldık.

Ülkemde yoksulluk tavan yaparken, tarım ülkesinde mercimek, bezelye ithal etme durumuna gelmemiz ve kendi kendine yeterli 7 ülkeden biri olma sıfatımızı yitirmemiz, beni yangın yeri olduğumuza inandırmakta. Et ihraç ederken Arjantin’den et ithal eder duruma gelmemizin sebeplerin arasında ülkemizi fakirleştirme hedefinin olmadığını kim iddia edebilir?

Önemli bir sırat köprüsünden geçmekteyiz. Köprünün diğer ucunda, bugünlerin bir muhasebesinin mutlaka yapılacağına inanmaktayım.

Bugünlerde ülkemin birçok yerinde orman yangını çıkarılmakta. Halkın yoksulluk, fakirlik ve yüksek enflasyonla uğraşmasını unutturmak adına, gündemi değiştirmek ve dış ticaret açığının gün geçtikçe açılmasını gölgelemek için kurgulanan bir senaryo olduğuna inanmaktayım. Yoksa bir günde beş on yerde birden orman yangını çıkarılmasını nasıl izah edebilirsiniz?

Marmaris, Milas ve Bodrum civarında 2022 yılında meydana gelen ve yaklaşık 4800 futbol sahası büyüklüğünde orman yangınlarından sonra, yöreye gelen Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanlığı otobüsünün tepesinden, yolun iki yanında bulunan halkın kafasına vururcasına birer paket çay atmasını seyrederken ülkemin kimler tarafından yönetildiği konusunda şüphelerin arttığını düşünmekteyim diye bir sözüm geldi, söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







QENDIL’in Çöküşü, Gölge Filonun Battaniyesi Altında Bir Felaket, Komplo ve Jeopolitik Oyun
“Sen Kimsin Mamdani?” Hukuku Eğip Büken Belediyecilikten Küresel Faşizme
Stranger Things ve Montauk’taki Gizli Deneyler İddiası Zihin Kontrolü, Çocuk Deneyleri ve Soğuk Savaşın Karanlık Mirası
Hoş geldin zam!!!
Bir Tez Doğrulandı: Epstein, Dershowitz ve İsrail Lobisi

Grönland gerilimi sürüyor, Avrupa asker gönderiyor.
Güney Çin Denizi Muamması
Algoritmaların Gölgesinde İşgal, Yapay Zeka ile Üretilen Yalanlar ve Rusya’nın Dijital Savaşı
Kanada, Kuzey Amerika ile gergin ilişkilerin ortasında Çin ile yeni ticaret alanları arıyor.
Güvenlik Konseyi'nin Reformu: Hesap Verebilirlik Olmadan Güç

Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga

Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Bir Gençlik Çağrısı: Yosef’in Son Akşamı
ABD’deki Korku Duvarını Yıkan Yahudi Kadın, Amerikan Konsantrasyon Kampının İnanılmaz Hikayesi
İnsanın İçindeki Hakikat, Maskelerin Dünyasında Kaybolmayan İman
Türkiye’nin Yeraltı Haritası, Uluslararası Mafya Ağlarının Kavşağına Dönüşen Bir Ülkenin Hikayesi
İşaretleme, Damgalama, Düşmanlaştırma, Barcelona’daki Irkçılık “Nefret Haritası” ve Olası Tehlikeler

ŞAKİ...
İCMAL
PALAVRA
YARGI ÜLKESİ
BÜTÇE

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git