A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Ciğerim Yanıyor

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 01 Ağustos 2021 03:46:50

Marmaris İçmeler yolu üzerinde 29 Temmuz`da birkaç yerde birden başlayan orman yangınını birebir yaşadım. Bir ağacın ayakta yanmasını seyrettiniz mi hiç? Ağaçlar yanarken çıkardığı sesler, ağlayan ağacın inlemeleridir. Yıllarca büyüyen bu ağaçların gölgelerinde insanlar serinler, havadaki oksijen dengesine katkıda bulunur. Ormanlar içinde yaşayan bütün canlılara bir mekan teşkil etmektedir. Yıllardır Marmaris’e yaz tatili için gittiğim mekanlar, ormanın hemen yanında bulunan otellerdir.



Birkaç hafta evvel buraya geldiğimde yollarda yoğun yabancı turist görmedim. Seneler önce bilhassa İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar Marmaris’e çok itibar ederlerdi. Almanlar ise Alanya merkezli yaz tatili geçirmeyi tercih ederlerdi. Rusya’dan gelen turistlerin de tercihi olduklarını düşünmüyorum. Seyahat düzenleyici tur operatörleri nereye yönlendirirse Rusları oraya giderler.

Bu Temmuz ayında Marmaris’te ne Fransız gördüm, ne de İngiliz. İtalyanlara hiç rastlamadım. Yerli turist ve bilhassa Suriye’den kaçıp gelen ailelerin bayram tatilinde, Marmaris’teki mekanları doldurduğuna şahit oldum. Evvelden yabancı turist yoğuluğundan yolda yürümek bile zor olurdu, ancak bu sene temmuz ayında bu yoğunluk yoktu. Suriyeli Araplardan pek hoşnut olduğumu söyleyemem.

Çünkü Suriyeli Arapların pek temiz yaşamları olmadığını bilen bir insanım. Suriye’ye  sıklıkla seyahat ettiğimden yaşamlarını da incelemek imkanı bulmuştum. Günlük yaşamlarında hijyen ve temizlik konusunda ne kadar geri bir kültüre sahip olduklarını bilmekteyim. Arapların fakiri Türkiye’ye gelmekte, Suriye göçmeni adı altında Türkiye’den bir de ödenek aldıklarını hepimiz bilmekteyiz. Suriye’nin zengininin ise başka ülkelere gittiklerini söylemek, malumun ilamı olur.

Marmaris’teki  bayram yoğunluğu eksilmeye başladığı bu günlerde Marmaris’te Perşembe günü sabah saatlerinde birkaç yerde birden çam ormanlarının bulunduğu Armutalan bölgesinde birkaç yerde başlayan orman yangını poyrazın etkisi ile yayılmaya başladı. Bilhassa dik yamaçların bulunduğu dağlık bölgede hızla yayılan yangının, yanan ağaçların kozalaklarının patlaması ile diğer ağaçlara da sıçramasını seyrederken gözlerime hakim olamadım. Ülkemin ciğerleri yanmaya başlamıştı.

Daha, diğer bir turizm yöresi olan Manavgat’taki yangın sönmeden, Marmaris’te yangının başlaması düşündürücü idi. Türkiye’deki tarımı, yanlış politikalarla bitirmiş, hayvancılığı dibe vurmuş ülkemdeki bu orman yangın vahşeti, bardağı taşıran son damla olsa gerek. Beyin yerine bıngıldakla idare eden yönetim, THK‘nın elinde, tam da dağlık araziler için 6 adet yangın söndürme uçakları olmasına rağmen, bunu kullanmayan Orman Bakanlığı,  THK ve CMC ortaklığının müşterek getirmeyi taahhüt ettikleri, Rus BE200S uçakları ile hizmet vereceklerini teklif etmişler. Buna bağlı olarak 153 gün için 203 milyon dolar ödemeyi kabul eden Orman Bakanlığı, bu görevi THK ve CMC ortaklığına verdi. THK başına gelen zihniyet, dağlık arazide orman yangınlarına savaşta deneyimli pilotlarında görevlerine son vermişti. THK’nın elinde bulunan 6 uçak ihale dışı bırakıldı. Aslında CL-215 model uçaklar bilhassa dağlık bölgelerde çok etkili dalışlar yapabilecek kabiliyettedir.

Bu arada, Marmaris Orman yangınında sepetli dört helikopter görev aldı. Ancak helikopterlerin taşıdığı su sepeti, yanan ağaçların üzerine getirildiğinde, helikopterin pervanesinin meydana getirdiği hava hareketinin söndürmeden ziyade yayma etkisi yaptığını seyrettik. Akşam olunca helikopterler söndürme faaliyetlerine son verdi, ama yangın devam etti. BE200S Rus uçağı ise 3 sorti yapıp bir başka yere gitti.

Bu kadar yangının aynı zamanda ortaya çıkması, hatta birkaç yerde birden başlamasının, insanların aklına, terör örgütlerinin faaliyetlerini getirmekte. Öte yandan bakanların boy gösterdiği basın toplantısını dinlerken ellerim ayaklarım dondu kaldı. Ormandan sorumlu Bakan konuştu. Başka ülkelerin orman yangınlarının sayısını ve yanan orman alanlarının miktarını vermesi kadar zeka dışı bir konuşmayı, ömrümde hiç dinlemedim. Evleri ve hayvanları telef olmuş halk, yakaladığı bir başka bakan Çavuşoğlu’na sordu “Nerde yangın söndürme uçaklarınız, ülkeyi siz yaktınız”. Bu haykırışı ben haklı buldum. Sarayın keyfine 13 adet uçak alınıp hava alanlarında bekletilirken , Rize’ye afet ziyareti için 3 bakan 3 ayrı özel uçakla seyahat ederse, Kıbrıs‘a inşaat müjdesi vermek için 2 uçak dolusu insan taşınırsa, bu halkın gördüğü her bakandan ‘nerde sizin yangın söndürme uçağınız’ diye bir soruyu sorma hakları vardır, diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.  

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Nipah virüsü nedir, neden endişe yaratıyor?
Afganistan'da kölelik yasal oldu… 119 maddelik yeni anayasa
Davos’ta konuşan Larry Fink’ten itiraf: “Sistem 30 yıldır halka hiçbir şey vermedi”
Küresel Yardım Çöküşüyle Birlikte AB, Belirleyici Bir Sınavla Karşı Karşıya
QENDIL’in Çöküşü, Gölge Filonun Battaniyesi Altında Bir Felaket, Komplo ve Jeopolitik Oyun

Yıpratma Savaşı, Otoriter Kapitalizm ve Türkiye’de Egemen Blokun Sessizliği
Kolombiya’dan Ukrayna’ya Uzanan Sinif Savaşi Ve Türkiye’nin Ulusal Gerçeği
Trump'a öfke büyüyor : ABD'de yine bir sivil öldürüldü
Suriye'den Irak'a nakil: 9 bin IŞİD'liye ne olacak?
Avrupa'nın Stratejik Sessizliği ve Grönland Şoku

Altın Örümceğin Karanlık Ağı, Türkiye’de Altın Piyasası, Suç, Siyaset ve Kapitalist Çürüme
Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek

Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda

Amerikada Saklı Karanlık Bir Ailenin Nazi Casusluk Gizemi
Bir Gençlik Çağrısı: Yosef’in Son Akşamı
ABD’deki Korku Duvarını Yıkan Yahudi Kadın, Amerikan Konsantrasyon Kampının İnanılmaz Hikayesi
İnsanın İçindeki Hakikat, Maskelerin Dünyasında Kaybolmayan İman
Türkiye’nin Yeraltı Haritası, Uluslararası Mafya Ağlarının Kavşağına Dönüşen Bir Ülkenin Hikayesi

Hasan Tahsin
SERVET
ŞAKİ...
İCMAL
PALAVRA

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git