|
|
Cuma namazı mı? Sokak gösterisi mi? Kategori: 'Hayır'lı Demokrasi | 1 Yorum | Yazan: Ferruh Dinçkal | 05 Mart 2015 11:27:50
 Sosyal medyada geçen haftalarda Ankara metrosunda çekilmiş bir fotoğraf gördüm. Tüm yürüme yolun Cuma namazı kılanlar tarafından kapatılmış… Yolu kullanmak isteyenler de merdivenlerde namaz kılanları bekliyor. Bekleyenlere sevap yazılır mı bilmiyorum ama aklıma bir sürü soru takıldı. Cuma namazına gitmeyen biri olarak ‘sana ne’ diyebilirsiniz. Beni namaz kılma hakkı olduğu gibi o yolu kullanmak isteyenlerin hakkı da ilgilendiriyor. Sokaklarda, istasyonlarda olur olmadık her yerde Cuma namazı kılanları görmeyeniniz yoktur. Peki, ne oluyor neden bu sokaklar namaz kılanlarla ki özellikle Cuma namazı kılanlarla dolup taşıyor. Şöyle bir şartlara bakalım. Cuma namazının farz olabilmesi için iki şart var. 1- Vücub şartları, 2- Eda (yerine getirme) şartları.
Vücub şartları: Cuma namazının Vücub şartları 9 adet: 1- Mukim (ikamet eden)olmak, seferi olmamak. 2- Sağlam olmak, hasta olmamak. 3- Hür olmak. 4- Mahpus olmamak. Düşmanın yakalama korkusu olmamak. 5- Âkıl ve bâliğ (yaşlı) olmak. 6- Kör olmamak. 7- Yürüyebilmek. Arabası olsa bile felçliye, ayaksıza farz değildir. 8- Erkek olmak. 9- Çok yağmur, kar, fırtına, çamur, çok soğuk olmamak.
Eda şartları da yediymiş 1- Namazı şehirde kılmak. Bugün muhtarı veya jandarması bulunan köyler şehir hükmündedir. 2- İzinli olarak kılmak. [Gayrimüslim ülkelerde, cemaatin seçeceği imam, Cuma namazını kıldırır. Cumanın kabul olması şüpheli olan yerlerde, Cuma namazının son sünneti ile vaktin sünneti arasında dört rekat zuhr-i ahir [son öğle] namazı kılmalıdır.] 3- Öğle namazının vaktinde kılmak. 4- Vakit içinde hutbe okumak. 5- Hutbeyi namazdan önce okumak. 6- Cuma namazını cemaat ile kılmaktır. İmamdan başka, Hanefi’de 3, Maliki’de 12, Şafii ve Hanbeli’de 40 erkek gerekir. 7- Cami herkese açık olmalı. Kapıyı kilitleyip içerde kılmak caiz olmaz.
Eda şartlarından biri yoksa, namaz geçerli olmazmış ama vücub şartları yoksa, geçerli olumuş. Cuma namazının şartları bunlar. Peki ortam şartları ne? Yani ne kadar cami var. Diyanet İşleri Başkanlığı istatistiklerine göre, Türkiye'de 84 684 cami bulunuyor. Varsayalım Türkiye’de tüm erkekler müslüman, sağlıklı, genç, özürlü değil seyahat etmiyor ve Cuma namazı kılma şartlarına uygun… Türkiyenin erkek nüfusu ne kadar 38 473 360 (TÜİK 2013) Bunların yaklaşık 9 milyonu 14 yaş altı. Anlayacağınız en fazla namaz kılabilecek nüfus 28 823 360 sağlıklı erkek 84 684 cami ortalama 1 000 kişi alsa ki bunların avluları da var. Büyük camiler için komik bir öngörü. Namaz kılınabilecek yerde 84 684 000 kişi için uygun. Sonuç olarak, yaklaşık 29 milyon insan 85 milyonluk cami kapasitesine neden sığmıyor? Organizasyon bozukluğu mu? Yoksa Türkiye nüfusu 170 milyon da bize mi söylemiyorlar? Sokakta namaz kılanları görünce bir düşünün bu konuyu derim. Başka bir amaç olabilir mi? Neyse Allah kabul etsin! Bir de ramazanda teravi namazında, bayramda bayram namazında camiye sığanların Cuma namazında sığamamaları çok şaşırtıcı değil mi? İlgilenenler için illere göre cami sayıları (Çoktan aza doğru sıralanmıştır.) İstanbul : 3 190, Konya : 3 087, Ankara : 2 875, Samsun : 2 639, Kastamonu : 2 577, Antalya : 2 130, Ordu : 2 045, Trabzon : 1 952, Diyarbakır : 1 945, İzmir : 1 823, Şanlıurfa : 1 755, Manisa : 1 686, Bursa : 1 660, Balıkesir : 1 654, Erzurum : 1 547, Giresun : 1 490, Mersin : 1 486, Zonguldak : 1 464, Adana : 1 362, Van : 1 350, Sivas : 1 327, Çorum : 1 306, Kahramanmaraş : 1 301, Kayseri : 1 289, Sakarya : 1 278, Bolu : 1 232, Kütahya : 1 190, Denizli : 1 187, Tokat : 1 151, Kocaeli : 1 142, Afyonkarahisar : 1 124, Aydın : 1 114, Sinop : 1 083, Muğla : 1 082, Mardin : 1 079, Rize : 1 050, Hatay : 982, Elazığ : 965, Yozgat : 961, Karabük : 935, Gaziantep : 935, Malatya : 934, Ağrı : 871, Çanakkale : 808, Bartın : 775, Eskişehir : 769, Adıyaman : 730, Çankırı : 716, Isparta : 711, Amasya : 682, Artvin : 681, Düzce : 664, Bitlis : 656, Siirt : 624, Batman : 619, Muş : 602, Aksaray : 581, Erzincan : 565, Bingöl : 564, Osmaniye : 551, Uşak : 544, Burdur : 522, Gümüşhane : 521, Kars : 503, Şırnak : 503, Hakkari : 498, Karaman : 497, Tekirdağ : 495, Nevşehir : 486, Kırşehir : 485, Niğde : 411, Bilecik : 408, Edirne : 392, Kırıkkale : 353, Kırklareli : 288, Ardahan : 273, Bayburt : 244, Iğdır : 240, Kilis : 213, Yalova 155, Tunceli 120.
Yorumlar
aykut
{ 05 Mart 2015 17:13:54 }
sevgili ferruh,
infialini, baş kaldırmanı, kızmanı, saçmalıkları ortaya döküp saçmanı her şeyi anlıyorum..
yerden göğe kadar hakkın var..
ancak sadece inancın neden olalbileceği cehalet, mantıksızlık ve budalalıkla savaşmak mümkün değil.
tanrı kavramını bu dünyadan yok edemedikçe az ya da çok (belki de pek çok) bunları yaşayacağız...
Diğer Sayfalar: 1.
Yorum Yazın

Borsa Değil Soygun Sahası Bu Vurgunun Asıl Ortağı Kim
Baltık Hava Sahasında Alarm Rusya’dan Gelen Dronlar NATO Sınırlarını Test Ediyor
Teğmen Ebru Eroğlu’nun İadesi Reddedildi Hukuk, Vicdan ve Milletin Yitirdiği Adalet
Anarad Hiğutyun Okulu: Kadıköy’den Nazim Hikmet Kültür Merkezi’ne, Kapanan Bir Kökün Hikâyesi ve Bugüne Yansıması
Rus Ordusunda Ölümün Sonrası Kafalar Kesiliyor, İnsanlık Tükendi
|

Çin, tek bir kurşun bile atmadan Amerika'yı yeniyor.
Trump, Amerikan gücünü içini boşalttı.
Amerikan egemenliğinin ahlakı çöküşü: Yeni Bir Barbarlık Çağı
Trump'ın İran kumarı, yıkmayı hedeflediği rejimi daha da güçlendirdi.
Ülkelerin birbirini 'eğlence olsun diye' vurabildiği yeni dünya düzeni
|

Türkiye 2025'te kira artışlarında AB ülkelerini geride bıraktı.
Küresel Ticaretin Görünmez Altyapısı
SOFRAYA KONAN HER LOKMA, BU DÜZENDE BİR SINAVDIR!
İran savaşı, küresel tahvillerde 2,5 trilyon dolarlık bir kayba yol açtı
Dünya ekonomisi, İran savaşının etkilerinin “ön faturasını” bekliyor.
|

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
|

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
|

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
|

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
|

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
|

En eski evcil köpekler Anadolu'dan çıktı: Tüm bitki ve hayvanlardan önce evcilleştiler
Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
|

Türkiye otokratik rejimler arasında
Turist sayısını en çok artıran ülkeler açıklandı.
Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
|

Korkunun Muhalefeti Halkın Öfkesini Bastıranlar, İktidarın Gölgesinde Yaşayanlar
İnkârın Duvarı Devlet Susuyor, Çerkeslerin Tarihi Haykırıyor
Büyük güçlerin açtığı savaşların etkileri en çok yoksul ülkeleri etkiler.
Barış İddiası, Savaş Açmak: Yeni Küresel Çatışma Çağında ABD Politikası
Saraçhane’de Halk Var, Liderler Nerede Cesaretin Yerine Sessizliği Seçenlere Açık İsyan!
|

ÜST GEÇİŞ
40 HARAMİLER
YURDUM İNSANI
ÖZGÜRLÜK
OKKALI YALAN
|
|
|









|