A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Şah Fırat operasyonu ucuz bir Hollywood filmi!

Kategori Kategori: Söyleşi | Yorumlar 0 Yorum | 23 Şubat 2015 00:33:25

Suriye’de bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yönelik olarak yapılan askeri operasyon gündeme bomba gibi düştü. Hükümet kanadı konuyu “başarılı bir operasyon” olarak sunuyor. Operasyonun üzerinden çok kısa bir zaman geçtiği için tüm taraflar görüşlerini ortaya koymadı. Biz de bu kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için Siyaset Bilimci Tayfun Şahin’den konuyu değerlendirmesini istedik.



Sayın Şahin Türkiye güne Şah Fırat Operasyonuyla uyandı. Bu operasyon ne anlama geliyor?


Sabah saatlerinden beri medyaya servis edilen görüntüleri ve açıklamaları göz önüne alırsak konuyu bir cümleyle özetleyebiliriz: “Şah Fırat Operasyonu Ucuz Bir Hollywood Filmidir”. Özellikle bayrak dikme görüntüleri, tüm çekimlerin profesyonel bir ekip tarafından, ön hazırlık yapılarak gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Hatta yurttaşlarımız internette “Raising the Flag on Iwa Jima” yazarlarsa karşılarına çıkan fotoğraflarla bugün servis edilen fotoğrafların benzerliğini kendileri de göreceklerdir. Maalesef ABD tarafından yoğun olarak kullanılan tekniklerle halkımız kandırılmaya çalışılıyor. Özenle çekilmiş görüntülerle kamuoyu “sözde bir kahramanlık” hikâyesine odaklandırılırken aslında büyük bir başarısızlığın üstü örtülmeye çalışılıyor.

Hükümetin yaptığı açıklamalardan çok farklı şeyler söylüyorsunuz. Resmi açıklamalara inanmamak için bir gerekçe var mı?


Söz konusu olan AKP hükümetiyse bu sorunun cevabını her yurttaş kolaylıkla verebilir. AKP’nin ve Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin bugüne kadar sömürmediği bir olay kaldı mı? Türk milletine ne zaman doğruyu söylediler ki? Bakın daha önce dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na ve dönemin MİT müsteşarına ait olduğu söylenen ve kamuoyunun zihnine “Gerekirse Suriye’ye 4-5 adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırır savaş gerekçesi üretirim.” cümlesiyle kazınan olayları hatırlayın. Karşımızda siyasal ikbal için her şeyi göze alan, Türk milletini her türlü tehlikeye atabilecek bir iktidar var.

Aslında bugünkü geri çekilme konusu Musul Başkonsolosluğu çalışanlarının IŞİD tarafından rehin alınması ve ardından serbest bırakılmasıyla da bağlantılı. O günlerde “IŞID’a ne verildi?” sorusunun cevaplardan biri “Süleyman Şah Türbesi’nin” boşaltılmasıydı. Bugünkü geri çekilme operasyonunu da tarihsel süreci içinde değerlendirmek lazım. Muhtemelen hükümet türbeyi boşaltma kararını çok daha uzun süre önce aldı ve bugün kameralar eşliğinde geri çekilme gerçekleştirildi. Bundan sonraki günlerde bol bol tank ve bayrak görüntüleri izleyeceğimiz anlaşılıyor. Televizyonlarda da haritalar, fotoğraflar, askerlik anıları vs üzerinden konu magazine edilecek gibi görünüyor.

Peki hükümet neden böyle bir oyuna ihtiyaç duysun? Böyle bir oyunun gerekçesi ne olabilir?


Baktığınız zaman resmi açıklamaya göre operasyonun gerekçesi olarak savaş şartlarının Suriye’de hâkim olması denilmiş. Bu gerekçe her halükarda komiktir. Suriye’deki savaş koşulları dün oluşmadı. Bahsedilen savaş koşulları yıllardır mevcut. Ancak Erdoğan’ın aynı savaş koşullarında yapmış olduğu açıklamalar var. Süleyman Şah saygı karakolu Türk toprağıdır. Eğer oraya saldırı olursa 75 milyona karşı yapılmış sayarız diyen Erdoğan’dı. Asıl soru budur? Ne değişti de bugün o bölge terk edildi? Değişen şeyleri söyleyelim. Erdoğan ve Davutoğlu hükümeti sıkıştı. Suriye’de işler tasarladıkları gibi gitmiyordu. Ama daha önemlisi Türkiye’de de işler rayından çıktı. Bakın birkaç gün önce muhalefet partileri Süleyman Şah Türbesindeki askerlerin rehin tutulduğunu dile getirdi. Bugün geri çekilişi görüyorsunuz. Hükümet, sıkıyönetim uygulamalarını “İç Güvenlik Yasası” adı altında Türkiye’ye dayatırken mecliste muhalefet milletvekillerini merdivenlerden aşağı atabiliyor. Böyle bir ortamda biriken tepkileri hafifletmek gerekiyordu. Hükümet benzer şeyleri seçim sürecinde de yapacak. Güçlü Türkiye, milliyetçilik vs söylemleriyle kitlelerden oy almaya çalışacaklar. Şah Fırat olarak isimlendirilen “geri çekilmeyi” de bu bakış açısıyla değerlendirmek gerekir.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 4 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Afganistan'da kölelik yasal oldu… 119 maddelik yeni anayasa
Davos’ta konuşan Larry Fink’ten itiraf: “Sistem 30 yıldır halka hiçbir şey vermedi”
Küresel Yardım Çöküşüyle Birlikte AB, Belirleyici Bir Sınavla Karşı Karşıya
QENDIL’in Çöküşü, Gölge Filonun Battaniyesi Altında Bir Felaket, Komplo ve Jeopolitik Oyun
“Sen Kimsin Mamdani?” Hukuku Eğip Büken Belediyecilikten Küresel Faşizme

Trump'a öfke büyüyor : ABD'de yine bir sivil öldürüldü
Suriye'den Irak'a nakil: 9 bin IŞİD'liye ne olacak?
Avrupa'nın Stratejik Sessizliği ve Grönland Şoku
Avrupa'nın Arktik Anı: Grönland, NATO ve Davos'taki Stratejik Zorunluluk
Açık Sözlü Emperyalizm: Trump, Şantaj ve Venezuela Petrolü

Altın Örümceğin Karanlık Ağı, Türkiye’de Altın Piyasası, Suç, Siyaset ve Kapitalist Çürüme
Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek

Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda

Amerikada Saklı Karanlık Bir Ailenin Nazi Casusluk Gizemi
Bir Gençlik Çağrısı: Yosef’in Son Akşamı
ABD’deki Korku Duvarını Yıkan Yahudi Kadın, Amerikan Konsantrasyon Kampının İnanılmaz Hikayesi
İnsanın İçindeki Hakikat, Maskelerin Dünyasında Kaybolmayan İman
Türkiye’nin Yeraltı Haritası, Uluslararası Mafya Ağlarının Kavşağına Dönüşen Bir Ülkenin Hikayesi

Hasan Tahsin
SERVET
ŞAKİ...
İCMAL
PALAVRA

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git