A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Cumhurbaşkanı: Eylemcilerle gurur duyuyorum.

Kategori Kategori: Dünya | Yorumlar 1 Yorum | 19 Haziran 2013 14:12:20

Türkiye'de Başbakan Erdoğan sokaklara dökülen binlere tehditler yağdırırken, Brezilya Cumhurbaşkanı "Daha iyi bir eğitim" için sokaklara dökülen gençlerle gurur duyduğunu söyledi. Haziran ayı başından beri ülkeyi kasıp kavuran gösterilere sahne olan Brezilya'nın ilk kadın cumhurbaşkanından oldukça destek geldi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff “daha iyi eğitim, daha iyi okullar ve daha iyi ulaşım istedikleri için” yaklaşık iki haftadır sokaklara dökülen on binlerce Brezilyalı göstericiyle gurur duyduğunu açıkladı.



BBC’nin haberine göre Brezilya Cumhurbaşkanı , “Hükümetim değişim isteyen sesleri duyuyor. Dünkü gösterilerin boyutu demokrasimizin ne kadar güçlü olduğunun kanıtıdır” dedi.

Brezilya’nın büyük kentlerini saran gösteriler toplu taşıma ücretlerine zam yapılmasıyla başlamış ve ülkenin ekonomik krizle boğuştuğu bir sırada Brezilya’da başlayan Konfederasyon Kupası’na duyulan tepkiyle giderek büyümüştü.

Sosyal medya üzerinden organize edilen gösteriler çerçevesinde önceki gün Sao Paulo’da 65 bin, Rio de Janeiro’da da 100 bin kişi sokaklara dökülmüştü.

Brezilya Cumhurbaşkanı Rousseff, çok sayıda genç, yetişkin, büyük anne, torun ve büyük babanın ellerinde Brezilya bayraklarıyla sokaklara dökülüp daha iyi bir ülke talep etmelerinin güzel bir şey olduğunu belirterek, “Hükümetim bugüne kadar 40 milyon yoksulun orta sınıfa yükselmesini sağladı, ancak bedava sağlık ve bedava eğitim gibi şeyleri geliştirmek için daha çok şey yapılması gerekiyor” dedi.

Rousseff, çeşitli kentlerde meydana gelen bazı şiddet olaylarına ise tepki göstererek, “Bunlar belli bir azınlık tarafından gerçekleştirilen tekil şiddet olaylarıdır ve sert bir şekilde kınanması gerekir” diye konuştu.

Gezi Parkı eylemlerinin ilham verdiği söylenen Brezilya’daki eylemler tüm ülkeye yayılarak genişliyor. Brezilyalı politikacılar ve gazeteciler tıpkı Türkiye’deki muadilleri gibi bu yeni eylemci kuşağını tanımakta güçlük çekiyor. Brezilyalı bir anket şirketi gösterilerin başladığı Sao Paola’da eylemcilerle yaptığı anket sonuçlarını yayınladı.

Datafolha şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre, göstericilerin % 53'ü 25 yaşın altında ve %73'ü ilk defa bir protesto eylemine katılmış. %77'si üniversite öğrencisiyken, %22'si ortaöğrenimini sürdürüyor.

Türkiye’deki gibi anket yapılan gençlerin büyük çoğunluğu, %84'ü, hiçbir politik partiye üye olmadıklarını ve politik tercihlerinin olmadığını belirtiyor.

Anket katılımcılarının %56'sı protestoların çıkış nedeni olan bilet zamlarının gösterilerde yer almalarının birinci nedeni olarak gösteriyor. Yolsuzlukları protesto %40'la ikinci sırada yer alırken, polis şiddeti yüzünden gösterilere katılanların oranı %31.

Geçen pazartesi gecesi yüzbinlerce Brezilyalı 20'den fazla şehirde, bilet zamlarını, polis şiddetini, Dünya Kupası için yapılan aşırı harcamaları protesto ettı. Göstericiler bugün Sao Paolo’da Perşembe gecesi de Konfederasyon Kupası maçlarının yapıldığı Rio de Janeiro olmak üzere sekiz ayrı kentte gösteri yapacaklarını duyurdu.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef, resmi bloğunda gösterilerin tüm ülkeye yayılması karşısında “Barışçıl gösteriler meşrudur ve demokratik düzenin sonucudur” açıklamasında bulundu.

Sao Paolo’da 50 bin kişinin katıldığı gösteride bir grup belediye binasını işgale yeltendi. Hükümet dört büyük eyalete orduyu sevk etmeye hazırlanıyor. Brezilya’nın sanayi başkenti Sao Paulo yeniden büyük bir gösteriye ev sahipliği yaptı. 50 bin kişinin katıldığı gösteriden ayrılan radikal bir grup belediye binasını işgale kalkınca polis müdahalesiyle karşılaştı.

Globo Tv, güvenlik görevlilerin binayı korumak için göstericilere biber gazıyla karşılık verdiğini ancak göstericilerin karşı koymasına fazla direnemeyerek binanın içine sığındıklarını duyurdu. Sao Paulo polisi onbinlerce kişinin katıldığı barışçı gösteriden ayrılan bir grubun vitrin camlarını kırarak dükkanları yağmaladığını ve belediye binasını işgal etmeye kalktıklarını açıkladı.

Olaylar sonrası Adalet Bakanlığı resmi sayfasında, hükümetin Sao Paolo, Rio de Janeiro, Bahia ve Minas Gerais eyaletlerine ordu güçlerini sevk etme kararı aldığı bilgisi yer aldı.

Brezilya basınında yer alan haberlere göre, devlet başkanı Dilma Roussef Pazartesi gecesi ülkenin çeşitli kentlerinde yapılan ve yüzbinlerin katıldığı eylemler sonrası Sao Paulo’ya gelerek eski başkan Lula da Silva ve Sao Paolo Belediye Başkanı Fernanda Haddad’la görüşerek, bilet zamlarının geri alınmasını konuştular. Toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

Brezilyadaki eylemler doğrudan Dilma Roussef’i hedef almıyor. Ülkenin federatif yapısından dolayı eylemcilerin hedefinde valiler ve belediye başkanları var. Roussef de “Barışçı eylemler meşrudur ve demokrasinin gereğidir” açıklamasıyla göstericilerin gönlünü almayı bildi. Eski başkan Lula’nın “Demokrasi suskunluk paktı” değildir sözleri de protestoların merkezine iktidardaki Partido dos Trabalhadores (İşçi Partisi)’in oturtulmasını engelliyor.

Brezilya’yı sarsan eylemler 10 gün önce Sao Paulo’da otobüs, tren ve metro ücretlerinin 1,5 dolardan 1,6 dolara çıkartılması ile başladı. Zamları protesto eden öğrencilere yönelik polisin sert tutumu eylemlerin hızla diğer şehirlere sıçramasına yol açtı. Ardından Konfederasyon Kupası’nın açılışıyla bir süredir gündemde olan Dünya Kupası bütçesi tartışmaları yeniden alevlendi. Hükümetin bağışlardan, sponsorlardan ve özel kuruluşlardan karşılama sözü verdiği 15 milyar dolarlık Dünya Kupası bütçesi kamu fonlarından çıkınca, tepkiler büyüdü. Kupaya bir sene kalmasına rağmen, hala gerekli hazırlıkların tamamlanmamış olması, stad inşaatlarındaki savsaklamalar, yolsuzluk şüphelerini de artırdı. “Eğitim ve sağlık kupadan önemlidir” diyen göstericiler, Dünya Kupası’na harcanacak paranın eğitim ve sağlık ve yoksullar için konut yapımına aktarılmasını istiyorlar.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

deniz { 19 Haziran 2013 14:40:35 }
   ben de bizim abdullah gul sandim iyim mi!!!! sonra da kendime guldum!
Diğer Sayfalar: 1.

 




Migros Direnişi ve Kar Düzeninin Açığa Çıkan Gerçeği
Çocuklar Nasıl Suikastçı Olur?
Aynı Karanlık, Farklı İsimler Epstein’dan Savile’a Kapitalizmin İstismar Düzeni
500 Milyon Dolar Geldi… Peki Kime Geldi, Kime Gitmedi?
Epstein belgeleri: Yeni yayımlanan üç milyon sayfada kimler var?

Venezuela, Washington ve Dalkavukluk Politikası
Avustralya'da "İsrail Cumhurbaşkanı tutuklansın" tartışması...
Yıpratma Savaşı, Otoriter Kapitalizm ve Türkiye’de Egemen Blokun Sessizliği
Kolombiya’dan Ukrayna’ya Uzanan Sinif Savaşi Ve Türkiye’nin Ulusal Gerçeği
Trump'a öfke büyüyor : ABD'de yine bir sivil öldürüldü

Yeni Sömürgecilik: Enerji, Mineraller ve Kaynak İmparatorluğunun Geri Dönüşü
Altın Örümceğin Karanlık Ağı, Türkiye’de Altın Piyasası, Suç, Siyaset ve Kapitalist Çürüme
Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?

DSÖ’den korkutan uyarı: Cinsel organlara yerleşen 'melez' parazit kıta değiştiriyor!
Zulüm Normalleştiğinde Merhamet Radikaldir…
Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği

İnsan neden yazar? İçimizdeki toplumsal sorumluluğu aramak
Tora, Stranger Things 5, Upside Down ve İnsan Ruhunun Metafiziği
2025'in Türkiye’deki en önemli 10 arkeolojik keşfi
Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Aynı Ürün Türkiye’de Neden Katbekat Daha Pahalı? % 3,279’luk Fark Gündem Oldu…
Otomotiv devi, 2028'den itibaren insansı robotlarla üretim yapacak.
Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.

Roma Yıkım Tabakası Altında Bulunan Mikve, Kudüs’te Dini Pratik, Mekansal Hafıza ve Arkeolojik Tanıklık
Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.

Bugünün dünyasını şekillendiren, Batı tarihinin unutulan isyan yılı: 1911
Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda

Devletin Sınıfsal Ele Geçirilişi ve Kadrolaşma Rejiminin Teşhiri
Açlık Oyunları Düzeni ve Türkiye
Amerikada Saklı Karanlık Bir Ailenin Nazi Casusluk Gizemi
Bir Gençlik Çağrısı: Yosef’in Son Akşamı
ABD’deki Korku Duvarını Yıkan Yahudi Kadın, Amerikan Konsantrasyon Kampının İnanılmaz Hikayesi

Hasan Tahsin
SERVET
ŞAKİ...
İCMAL
PALAVRA

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git